Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Η διμερής σχέση Ρωσίας και Γαλλίας έχει «πλούσια ιστορία και μεγάλες προοπτικές, ενώ παραδοσιακά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση τοπικών θεμάτων της διεθνούς και περιφερειακής ατζέντας», σημείωσε σε μήνυμά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, προς τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, με αφορμή την εθνική γιορτή της Γαλλίας (επέτειος Αλωσης της Βαστίλης). Πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη εποικοδομητικού διμερούς διαλόγου (...) στην αντιμετώπιση απειλών και σύγχρονων προκλήσεων θα ανταποκριθεί πλήρως στα συμφέροντα των δύο λαών».

ΠΕΚΙΝΟ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- «Σοκαρισμένο» δήλωσε το Πεκίνο από την έκρηξη που σημειώθηκε σε λεωφορείο (που μετά έπεσε και σε χαράδρα) το οποίο μετέφερε Κινέζους που εργάζονταν στην κατασκευή φράγματος στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν. Το κινεζικό ΥΠΕΞ ζήτησε από τις πακιστανικές αρχές να διερευνήσουν πλήρως το συμβάν, μετά από αναφορές Πακιστανών αξιωματούχων ότι η έκρηξη οφείλεται σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σπίτια πλημμύρισαν και δρόμοι έκλεισαν μετά από καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες που έπληξαν χτες την κεντρική Γερμανία, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις, μεταξύ άλλων και στο Βερολίνο. Αξιωματούχοι ανέφεραν μεγάλη άνοδο στη στάθμη του Ρήνου που προκάλεσε περιορισμούς και στη ναυτιλία. Αντίστοιχα φαινόμενα έπληξαν και τις γειτονικές Ελβετία και Ολλανδία.

ΕΡΕΒΑΝ.-- Το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε χτες ότι σκοτώθηκε ένας Αρμένιος στρατιώτης, κατά την ανταλλαγή πυρών με αζέρικες δυνάμεις, όταν αυτές προσπάθησαν να ανεγείρουν νέα έργα οχύρωσης στη μεθόριο. Το δε αζέρικο υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε τραυματισμό ενός Αζέρου στρατιώτη από αρμένικα πυρά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών στις ΗΠΑ (FCC) ψήφισε ομόφωνα την ολοκλήρωση προγράμματος αποζημιώσεων ύψους 1,9 δισ. δολαρίων σε επαρχιακές εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιών που απέσυραν εξοπλισμό κινεζικών εταιριών από τα δίκτυά τους, στο πλαίσιο αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης έναντι κινέζικων μονοπωλίων όπως οι «Huawei» και «ZTE Corp».

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Εχοντας εξασφαλίσει νωρίτερα χτες μεταβαίνοντας στο Κάιρο την υποστήριξη του Αιγύπτιου Προέδρου, ο Λιβανέζος εντολοδόχος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι μετέβη το απόγευμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, παρουσιάζοντάς του πρόταση για νέα κυβέρνηση. Σημείωσε πως αναμένει την απάντησή του έως σήμερα, δηλώνοντας αισιόδοξος για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης μετά από πολλούς μήνες ενδοαστικών παζαριών. Νωρίτερα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Χασάν Ντίαμπ δήλωσε πως επιθυμεί σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων με τη Συρία, υπό τον όρο πως δεν θα παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΡΙΑΝΤ.-- Το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο ανακοίνωση από το υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μετέδωσε πως επιτεύχθηκε «συμβιβαστική συμφωνία» με τη Σαουδική Αραβία για την πετρελαϊκή παραγωγή στο πλαίσιο του οργανισμού OPEC+, μία βδομάδα μετά την κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ τους καθώς τα Εμιράτα επιδίωκαν μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ