Σάββατο 24 Ιούλη 2021 - Κυριακή 25 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Αναγκαία για εργαζόμενους και κατοίκους τα μέτρα πρόληψης ενός βιομηχανικού ατυχήματος

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με στελέχη της ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή την πρόσφατη πλατιά εξόρμηση του Κόμματος για το οξυμένο αυτό πρόβλημα

Ασπρόπυργος: «Κρανίου τόπος» μετά την πρόσφατη έκρηξη βυτιοφόρου

Eurokinissi

Ασπρόπυργος: «Κρανίου τόπος» μετά την πρόσφατη έκρηξη βυτιοφόρου
Ολη την περασμένη εβδομάδα οι Οργανώσεις Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ προχώρησαν σε πλήθος εξορμήσεων και περιοδειών σε χώρους δουλειάς και αλλού, απευθυνόμενες σε εργαζόμενους και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής. Στο επίκεντρο ήταν η ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης μπροστά στο ενδεχόμενο νέων βιομηχανικών ατυχημάτων, τα οποία μέτρα, όπως έχει επιβεβαιωθεί από αντίστοιχες καταστάσεις μόνο τον τελευταίο χρόνο, είναι παραπάνω από ελλιπή.

Αυτή η πλατιά εξόρμηση της Οργάνωσης θα δυναμώσει και θα εμπλουτιστεί το επόμενο διάστημα, ώστε να φωτιστούν στον εργατόκοσμο και τη νεολαία οι πραγματικές αιτίες που η περιοχή είναι «κίνδυνος - θάνατος». Να αναδειχθούν τα προβλήματα της άναρχης χωροθέτησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων, της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης του πληθυσμού για το πώς θα αντιδράσει σε ένα έκτακτο συμβάν, της ανάγκης επιδημιολογικής μελέτης για τις επιπτώσεις της ρυπογόνας δραστηριότητας, της κατάστασης μέσα στους χώρους δουλειάς που επιτείνει το πρόβλημα κ.ο.κ.

Απανωτά τα επεισόδια που χτυπάνε «καμπανάκι»

Ενδεικτικά θυμίζουμε μερικά από τα «επεισόδια τρόμου» που έχει αντιμετωπίσει ο λαός της περιοχής μόνο το τελευταίο διάστημα:

Από τις εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς
Από τις εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς
Αρχικά τη μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών - λιπαντικών στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ στις 19/6/2020, η οποία δημιούργησε μια αποπνικτική και επικίνδυνη ατμόσφαιρα σε μια ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων.

Στη συνέχεια, στις 7/2/2021, ήταν η σειρά μιας μεγάλης έκρηξης υποσταθμού της της ΔΕΗ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου να τρομοκρατήσει τους κατοίκους, οι οποίοι έμειναν χωρίς καμία ενημέρωση, παρότι η περιοχή είναι όμορη με τα διυλιστήρια, ενώ παράλληλα βυθίστηκαν στο σκοτάδι η μισή Αττική και η Πελοπόννησος.

Ακόμη μια μεγάλη έκρηξη βυτιοφόρου προπανίου σημειώθηκε στις 18/6/2021, τραυματίζοντας τρεις εργαζόμενους, ρημάζοντας με υλικές ζημιές τον χώρο και αναγκάζοντας παρευρισκόμενους και περίοικους να τρέχουν να καλυφθούν.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν την ίδια μέρα ανάμεσα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στην περιοχή Σοφό αντίστοιχα, με τη δεύτερη να κατευθύνεται προς την πολυπαθή από φωτιές Πάρνηθα, ξυπνώντας άσχημες μνήμες.

Βεβαίως η έλλειψη μέτρων, η ανυπαρξία και η υποβάθμιση δομών Υγείας σε μια περιοχή που σημαδεύεται από τα παραπάνω περιστατικά δεν οφείλονται σε μια απλή αβλεψία, αλλά είναι αποτέλεσμα της λογικής κόστους - οφέλους που εφαρμόζουν η ΕΕ κι από κοντά όλες οι κυβερνήσεις, λογικής που αποτελεί «κόφτη» σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών και «πολλαπλασιαστή» των επιχειρηματικών κερδών.

Από την εξόρμηση στα ΕΛΠΕ
Από την εξόρμηση στα ΕΛΠΕ
Στη μέγγενη του καπιταλιστικού κέρδους μπαίνουν εξίσου στο ψαλίδι και άλλα ζητήματα που πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες για βιομηχανικά ατυχήματα, όπως η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, που εξουθενώνει το προσωπικό, η γενίκευση των εργολαβικών σχέσεων και προφανώς τα διάτρητα μέτρα ασφαλείας, αφού «κοστίζουν». Ελλείψεις που σε μια βιομηχανική εγκατάσταση με επικίνδυνα υλικά μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες.

Στο Θριάσιο λοιπόν μπορεί να στεγάζεται η πιο βαριά βιομηχανία της χώρας, να παράγεται ένα σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ, δηλαδή δισεκατομμύρια κερδών για το κεφάλαιο, όμως αυτό έχει τίμημα για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα: Ρυπογόνα δραστηριότητα των εργοστασίων, άναρχη χωροθέτηση, καθημερινή αναμέτρηση με ανυπολόγιστους κινδύνους. Αυτή είναι η ζωή στην «πίσω αυλή» της Αττικής, ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Εργαζόμενοι και κάτοικοι κινούνται πάνω σε μια βραδυφλεγή βόμβα

Κάτω από αυτό το πρίσμα και μετά την ολοκλήρωση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας της Οργάνωσης, βασικό υλικό της οποίας ήταν η σχετική Ερώτηση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για το οξυμένο αυτό πρόβλημα, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Αλέξανδρο Κάμπα και τον Κώστα Κώνστα, μέλη του Τομεακού Γραφείου Βορειοδυτικής Αττικής του Κόμματος.

«Ηταν μια πρωτοβουλία επιβεβλημένη, απέναντι σε ένα οξυμένο λαϊκό πρόβλημα, το οποίο εδώ και χρόνια απασχολεί τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους κατοίκους, που ζουν καθημερινά με τον κίνδυνο ενός εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος», σημειώνει ο Αλ. Κάμπας, θυμίζοντας τα απανωτά περιστατικά που προειδοποιούν για ένα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ). «Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η πρωτοβουλία αυτή ανέδειξε για έναν ακόμα λόγο το απαράδεκτο της μη ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων του Θριασίου, για ενίσχυση και θωράκιση του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής, ευθύνη που βαραίνει την κυβέρνηση», σημειώνει.

Ο Κ. Κώνστας εντοπίζει ότι «το Θριάσιο Πεδίο είναι η υπ' αριθμόν 1 περιοχή στην οποία θα μπορούσε να συμβεί ένα ΒΑΜΕ. Τόνοι πετρελαιοειδών αποθηκευμένοι, τεράστιες βιομηχανίες χημικών, πλαστικών, τσιμέντου, τροφίμων, ναυπηγεία, εταιρείες ανακύκλωσης, αποθήκες όλων των ειδών... Και όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από ένα αεροδρόμιο, αλλά και τις αυλές σπιτιών λαϊκών οικογενειών. Το Θριάσιο Πεδίο θα λέγαμε ότι αποτελεί πραγματικά μια "βραδυφλεγή βόμβα" για τη δημόσια υγεία, τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων του λαού της Δυτικής Αττικής και συνολικά του Λεκανοπεδίου. Αν και το ζήτημα είναι διαχρονικό, τα τελευταία αλλεπάλληλα περιστατικά, σε συνδυασμό και με τις ελάχιστες και συνεχώς υποστελεχωμένες δομές Υγείας, έχουν εντείνει τον φόβο και την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής.

Με βάση αυτήν την κατάσταση, συζητώντας το θέμα στην Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Αττικής, πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε πλατιά εξόρμηση σε μεγάλους χώρους δουλειάς στην περιοχή, με σκοπό την ενημέρωση των εργαζομένων για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα».

Τα στελέχη του Κόμματος περιγράφουν επίσης την ανταπόκριση και το κλίμα που συναντούν από τους εργαζόμενους και τους κατοίκους:

«Βρεθήκαμε έξω από πολλούς εργασιακούς χώρους, συζητώντας με εκατοντάδες εργαζόμενους για την απουσία μέτρων πρόληψης απέναντι σε ένα τέτοιο ατύχημα, μέτρων προστασίας των ίδιων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα μας μετέφεραν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων: Εργαζόμενος στον κλάδο του Μετάλλου, που πριν λίγα χρόνια η φωτιά που προκλήθηκε στο εργοστάσιο είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός συναδέλφου του, μας έλεγε ότι "η Βιομηχανική Ζώνη της Μάνδρας μοιάζει πραγματικά με λαβύρινθο". Ενας άλλος εργαζόμενος στον Ασπρόπυργο, με αφορμή τις πρόσφατες φωτιές, μας έλεγε ότι "τη γλιτώσαμε κι αυτήν τη φορά, αλλά για πόσο;", ενώ μια εργαζόμενη σε αποθήκη logistic στη Μαγούλα αγανακτισμένη έλεγε ότι "ο καθένας χτίζει από μια αποθήκη όπου θέλει, χωρίς κανέναν έλεγχο από το κράτος"».

Τέλος, επεσήμαναν ότι οι πρωτοβουλίες της Οργάνωσης γι' αυτό το ζήτημα και συνολικά για την ποιότητα ζωής των λαϊκών οικογενειών στη Δυτική Αττική δεν τερματίζονται εδώ, αλλά έπεται ακόμη πιο πλατύ άνοιγμα και παρέμβαση:

«Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της παρέμβασης γι' αυτό το σοβαρό ζήτημα, θα πάρουν νέες πρωτοβουλίες, όπως κομματικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις στις περιοχές της Δυτικής Αττικής. Αντίστοιχα, οι κομμουνιστές που είναι εκλεγμένοι στα σωματεία και στους φορείς θα πρωτοστατήσουν στη διαμόρφωση πλαισίων πάλης και διεκδίκησης, στην οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων για να σταματήσει ο λαός να ζει με τον κίνδυνο και τον φόβο ενός εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ενημέρωσης του λαού της περιοχής, παίρνοντας μια σειρά πρωτοβουλίες αλλά και πρωτοστατώντας μέσα στα σωματεία και τους φορείς ώστε στο επίκεντρο της συζήτησης να βρεθεί η ανάγκη οργάνωσης της πάλης για μέτρα πρόληψης και προστασίας, για να σταματήσουν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι να ζουν με το άγχος και τον φόβο για την υγεία και τη ζωή τους».


Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ακυρωθούν τα σχέδια για κατασκευή αγωγών στη Δυτική Αττική (2024-01-04 00:00:00.0)
Ξύπνησε και ο εφιάλτης μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος (2021-08-07 00:00:00.0)
Πλέγμα μέτρων για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων (2021-07-24 00:00:00.0)
Τρεις τραυματίες από έκρηξη σε εγκαταστάσεις φόρτωσης υγραερίου (2021-06-23 00:00:00.0)
Η βραδυφλεγής βόμβα (2009-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ