Σάββατο 24 Ιούλη 2021 - Κυριακή 25 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
«Η πολύπλευρη και σύνθετη σχέση με την Τουρκία»

Οπως παρουσιάστηκε στην αμερικανική Γερουσία

Την ουσία των παρεμβάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ - που προτάσσουν τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή - ανέδειξε με λεπτομέρειες η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία μιλώντας την Τετάρτη 21/7 στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είπε ότι «οι ΗΠΑ έχουν μια πολύπλευρη και σύνθετη σχέση με την Τουρκία».

Υπογράμμισε ότι «υπάρχουν τομείς στους οποίους ευθυγραμμιζόμαστε πλήρως στην πολιτική και στις προοπτικές μας και συνεργαζόμαστε καλά», όπως και «τομείς στους οποίους δεν έχουμε την ίδια οπτική και εργαζόμαστε να κλείσουμε τα κενά».

Ωστόσο, εξηγώντας ποια είναι η σημασία που έχει η συμμαχία με την Τουρκία για την αμερικανική αστική τάξη, η Νούλαντ τόνισε ότι «η εταιρική μας σχέση με την Τουρκία - που έχει τον 2ο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ - μας καθιστά ικανούς να προβάλλουμε ισχύ στην περιοχή και να υπερασπιζόμαστε την ανατολική και τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ». Περιέγραψε τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται, αναφέροντας ότι «οι ΗΠΑ έχουν μια σημαντική οικονομική σχέση με την Τουρκία, που παράγει πάνω από 20 δισ. δολάρια ετήσιο διμερές εμπόριο», «χονδρικά 1.700 αμερικανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και 60 διατηρούν την περιφερειακή τους έδρα σε αυτή», «οι εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 305% μεταξύ 2019 και 2020», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες η Τουρκία προμηθεύεται φυσικό αέριο και θα μειώσει την εξάρτησή της από τους αγωγούς αερίου από τη Ρωσία και το Ιράν».

Περιγράφοντας δε ακόμα πιο συνολικά το γεωπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αξιολογείται η σχέση με την Αγκυρα, συνέχισε ως εξής: «Ουάσιγκτον και Αγκυρα μοιράζονται κοινές προτεραιότητες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην αντιμετώπιση της κακόβουλης ρωσικής και ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία είναι ένας αφοσιωμένος υποστηρικτής για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και της Γεωργίας και ρητά υποστηρίζει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ».

Δεν ξέχασε να αναφερθεί επίσης στη «συμβολή» της Τουρκίας στη Συρία, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν, ενώ παρατηρώντας ότι «Τουρκία και Ελλάδα έχουν ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες για την Ενέργεια και άλλα θέματα» επεσήμανε ότι «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αναπτύξει τη συνεργασία και να παράσχει μία βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία στην περιοχή».

Αφού λοιπόν πρώτα είπε όλα τα παραπάνω, η Νούλαντ χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια «προκλητικές, απαράδεκτες και επιζήμιες για την επανάληψη των συνομιλιών» για το Κυπριακό, για να καταλήξει και πάλι ότι «εμείς θεωρούμε πως ο καλύτερος τρόπος να λύσουμε αυτές τις ανησυχίες και να προχωρήσουμε την ατζέντα μας είναι μέσω της ρωμαλέας και τακτικής συνεννόησης σε όλα τα επίπεδα, με ευθύτητα και σαφήνεια, με τους Τούρκους εταίρους μας».

Σαφέστατος ήταν όμως και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, που μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» εξέφρασε την «ολοένα αυξανόμενη δυσφορία» για τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στην περιοχή», αλλά τόνισε: «Εννοείται πως θέλουμε μια Τουρκία σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που να μοιράζεται τις κοινές αξίες μας»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δείξε μου τη ...φίλη σου (2022-04-07 00:00:00.0)
«Σκληρή» και η Νούλαντ (2021-07-23 00:00:00.0)
Ο ...φίλος μας ο Μενέντεζ (2021-07-22 00:00:00.0)
Διορισμός υφυπουργού Εξωτερικών Ευρώπης - Ευρασίας (2017-10-03 00:00:00.0)
Νέο «λάδι στη φωτιά»... (2017-09-09 00:00:00.0)
Σε Αθήνα και Λευκωσία υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ (2014-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ