Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τετραμερής και διμερής σήμερα στην Αθήνα

...και άσκηση στα ανοιχτά της Κρήτης

Τετραμερής των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας γίνεται σήμερα Παρασκευή στην Αθήνα, στην προσπάθεια να «τρέξουν» διευθετήσεις του κεφαλαίου για να διευκολυνθούν και να διασφαλιστούν μπίζνες στην Ανατ. Μεσόγειο, στην Ενέργεια και σε άλλα πεδία.

Ειδικότερα, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Ελληνας υπουργός Νίκος Δένδιας, ο Κύπριος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αιγύπτιος Σαμέχ Σούκρι και ο Γάλλος Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν. «Η συνάντηση έπεται των προηγούμενων διαβουλεύσεων και του τακτικού συντονισμού μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου με τη Γαλλία στο πλαίσιο του σχήματος "3+1"», αναφέρεται από πλευράς ΥΠΕΞ.

Θυμίζουμε ότι η τελευταία τέτοια συνάντηση έλαβε χώρα διαδικτυακά, με συμμετοχή και του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), τον Μάη του 2020. Στη σημερινή αναμένεται να εξεταστούν οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Λιβύη, Κόλπο, Σαχέλ και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενώ αναμένεται επίσης να συζητηθούν η «συνεργασία» στον τομέα της Ενέργειας και «διεθνείς προκλήσεις» όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και το Μεταναστευτικό.

Θα προηγηθούν διμερής συνάντηση Δένδια - Λε Ντριάν και διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. «Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στις άριστες διμερείς σχέσεις όπως αυτές αναβαθμίστηκαν με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό, στις εξελίξεις στη Λιβύη μετά τη Διάσκεψη των Παρισίων, στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και στην ενίσχυση της πολυδιάστατης συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», αναφέρεται από ελληνικής πλευράς.

Σημειωτέον, καθώς τα σχέδια αυτά έχουν ευθεία αντανάκλαση στο πεδίο της πολεμικής προπαρασκευής, από προχτές 17 μέχρι και 22 Νοέμβρη πραγματοποιείται η διμερής διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 11» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα η Κυπριακή Δημοκρατία και τα ΗΑΕ.

Διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, ενώ έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν με παρατηρητές οι Γαλλία, Ινδία, Ιορδανία, Μαρόκο, Πορτογαλία και Σαουδική Αραβία.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με ελικόπτερα, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές, καταδρομείς, Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών, ομάδα της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Ερευνας - Διάσωσης, πλοία, υποβρύχιο και αεροσκάφη. Οι αιγυπτιακές συμμετέχουν με αντίστοιχο προσωπικό, πλοία (ανάμεσά τους ελικοπτεροφόρο), υποβρύχιο και αεροσκάφη. Οι κυπριακές με πλοίο και Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών. Και αυτές των ΗΑΕ με αντίστοιχο προσωπικό, αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί «Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών», όπου «υψηλοί προσκεκλημένοι» θα παρακολουθήσουν επιχειρησιακά σενάρια όπως άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών από ελικόπτερα, νηοψία και αναρρίχηση σε πολεμικό πλοίο, συνδυασμένη αποβατική ενέργεια στο Μάλεμε της Κρήτης, καθώς και εικονικές αεροπορικές προσβολές από μαχητικά αεροσκάφη.

Ενδεικτικά είναι και τα όσα λέει το ΓΕΕΘΑ για τη «Μέδουσα», η οποία από το 2015 διεξάγεται εναλλάξ σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Παραπέμποντας στον ρόλο «χωροφύλακα» για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή τον οποίο διεκδικούν, κάνει λόγο για άσκηση που «έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον φίλων, εταίρων και συμμάχων, που κάθε χρόνο αυξάνουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν, αναδεικνύοντάς την σε μία από τις σημαντικότερες πολυμερείς διακλαδικές ασκήσεις της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» και η οποία ενισχύει «τον ρόλο που διαδραματίζουν Ελλάδα και Αίγυπτος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ