Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νέο πακέτο συμφωνιών για τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Ενα ακόμα πακέτο συμφωνιών για τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε νέες αγορές, που προδιαγράφουν τη μεγαλύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις, έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ προς επικύρωση στη Βουλή και ήδη ψηφίστηκαν χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Αφορούν τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ινδονησία για «οικονομική συνεργασία», τη συμφωνία για την «ίδρυση του Διεθνούς Ιδρύματος ΕΕ - ΛΑΚ (Λατινική Αμερική Καραϊβική)», την «κύρωση του Παραρτήματος XV της Σύμβασης Προνομίων και Ασυλιών των Ειδικευμένων Οργανισμών, αναφορικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας» και τη συμφωνία για τη συμμετοχή της Κροατίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, καταψήφισε και τις 4 συμφωνίες.

Συγκεκριμένα, για την πρώτη ανέφερε ότι «χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τη δημιουργία του εδάφους, αλλά και ως μέσο επίσπευσης των διαδικασιών προώθησης της λεγόμενης συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ινδονησίας που βρίσκεται από το 2016 σε διαβουλεύσεις», ενώ περιέχει και «άλλες γεωπολιτικές στοχεύσεις. Αυτές αφορούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Είναι ένας ανταγωνισμός που για τη συγκεκριμένη περιοχή, πηγάζει από τη σχεδιασμένη προώθηση των τουρκικών συμφερόντων στην Ινδονησία και την ευρύτερη περιοχή». Με δυο λόγια, είναι ένα ακόμα βήμα εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Οσον αφορά τη δεύτερη συμφωνία, ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα συνιστά ένα εργαλείο προώθησης των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και των κρατών της ΛΑΚ, μία εταιρική σχέση που δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά μια προσπάθεια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να προωθήσουν τις θέσεις τους σε μια περιοχή με έντονη κυριαρχία των ΗΠΑ, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται και αντίστοιχες προσπάθειες της Κίνας. Το κύριο ζητούμενο είναι η διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε αγορές δημόσιων προμηθειών, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων με μειωμένους δασμούς, σε αντάλλαγμα για τη μείωση των δασμών σε γεωργικά προϊόντα των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Είναι συμφωνία που έχει επιπτώσεις σε φτωχούς αγρότες.

Με την τρίτη συμφωνία, η κυβέρνηση προχωρά στην παραχώρηση σειράς προνομίων και ασυλιών «σε εκπροσώπους των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας, με τον λογαριασμό να τον πληρώνει για μια ακόμη φορά ο λαός», όπως έπραξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τα προνόμια αυτά, που αφορούν από οικονομικές διευκολύνσεις μέχρι ασυλία απέναντι σε σύλληψη ή κατάσχεση αποσκευών, ετεροδικία κ.ά., επεκτείνονται ακόμα και σε αναπληρωτές γενικούς διευθυντές και εμπειρογνώμονες του οργανισμού. Αυτά, την ίδια ώρα που συνειδητά η σημερινή κυβέρνηση και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική τους έχουν πλήξει βάναυσα τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, ιδιαίτερα στον κλάδο της εστίασης, που έμειναν απροστάτευτοι μέσα στην πανδημία και τα συνεχόμενα και επιλεκτικά lockdown. «Και σήμερα υποχρεούνται σε απόδοση ποσών για πνευματικά δικαιώματα, σε συνθήκες έντονης πίεσης από τις διάφορες εταιρείες που εισπράττουν».

Οσο για την προσχώρηση της Κροατίας στον ΕΟΧ, ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε ότι αφορά τη διευκόλυνση των επενδύσεων των ομίλων, της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, υπηρεσιών και φτηνού εργατικού δυναμικού. Υπενθύμισε πως «ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και συγκρούσεις είναι αυτές που αιματοκύλησαν τους λαούς τους. Επέβαλαν αλλαγές συνόρων, σχηματισμό προτεκτοράτων και τα λοιπά, με πρωταγωνιστές την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ