Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ - ΗΠΑ
«Στρατηγικές σχέσεις» και επιχειρηματικά σχέδια δίνουν τον τόνο των παζαριών

AP

«Η ΕΕ πρέπει να προσεγγίσει τις σχέσεις με τη χώρα μας από στρατηγική πλευρά και να λάβει συγκεκριμένα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, υποδεχόμενος την Τετάρτη τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, στην Αγκυρα. «Εμείς έχουμε επιδείξει τη στάση αρχών και τις προσπάθειές μας προς όφελος του διαλόγου και της διπλωματίας με στόχο την εφαρμογή μιας θετικής ατζέντας», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «οι μικροπρεπείς υπολογισμοί λίγων κρατών - μελών δεν πρέπει να επιτρέψουν την αποδυνάμωση της ΕΕ και των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ».

Από τη μεριά του, ο Σάντσεθ χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το επίπεδο συνεργασίας στις διμερείς σχέσεις και ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ. Δεν πρόκειται απλά για έναν γείτονα. Η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο για την ΕΕ». Μεταξύ άλλων, ο Ισπανός ηγέτης μίλησε για σημαντική αύξηση στο διμερές εμπόριο, ενώ οι δύο ηγέτες συμμετείχαν και στη διμερή Διακυβερνητική Σύνοδο (που είχε να πραγματοποιηθεί από το 2018).

Ο Ερντογάν υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που έχουν στρατηγικές θέσεις, στις γωνίες του ανατολικού και του δυτικού άκρου της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι «η Ισπανία δείχνει πώς πρέπει να είναι η αλληλεγγύη της συμμαχίας με τα συστήματα "Patriot" που βρίσκονται στην Τουρκία. Δυστυχώς, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ αφαίρεσαν τα συστήματα "Patriot", η Ισπανία δεν το έκανε. Ελπίζω αυτή η στάση της Ισπανίας να ληφθεί ως παράδειγμα από κάποιους άλλους συμμάχους μας».

Ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε ακόμη την ικανοποίηση για τις επενδύσεις - όπως είπε - περισσότερων από 600 ισπανικών εταιρειών στην Τουρκία.

Παράλληλα, οι δύο χώρες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέα συνεργασία για κατασκευή και μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου, μετά την καθέλκυση του πρώτου που ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα, ενώ υπογράφτηκαν και νέες συμφωνίες με έργα για ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας και ύδρευσης, καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών κ.τ.λ.

Αμερικανο - τουρκική συνάντηση στην Ουάσιγκτον

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη έγινε στην Ουάσιγκτον συνάντηση μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του και Αμερικανών ομολόγων τους από το Πεντάγωνο, «σε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα», κατά την οποία «έγινε ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα περιφερειακής άμυνας και ασφάλειας». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να γίνει και νέα συνάντηση, στην Αγκυρα, χωρίς να διευκρινιστεί ημερομηνία.

Την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, είπε ότι οι δύο πλευρές ξεκίνησαν επαφές, συζητώντας χωριστά για το ζήτημα των 40 μαχητικών «F-16», προηγμένης τεχνολογίας (που η Αγκυρα έχει ζητήσει να προμηθευτεί) αλλά και τις αποζημιώσεις για τα «F-35», που η Αγκυρα επιμένει να ζητά, μετά την «απομάκρυνση» των Τούρκων επενδυτών (με φόντο τη διαμάχη για τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας «S-400») από το πρόγραμμα συμπαραγωγής τους, παρά τα κονδύλια που είχαν ήδη επενδυθεί στην προετοιμασία νέων παρτίδων.

Σημειωτέον ότι η βοηθός υπουργός Αμυνας για υποθέσεις Διεθνούς Ασφάλειας, Λόρα Κούπερ αναγνώρισε σε δηλώσεις της τις «ανάγκες της Τουρκίας να εκσυγχρονιστεί στρατιωτικά προς υποστήριξη του ΝΑΤΟ», ενώ, μεταξύ άλλων, «υπογράμμισε τη συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα». Ο δε εκπρόσωπος του Πενταγώνου Αντον Σέμελροθ εξήγησε ότι οι αμερικανο-τουρκικές συνομιλίες ασχολήθηκαν με «ένα μεγάλο εύρος λειτουργικών και περιφερειακών ζητημάτων» που «περιελάμβανε διακρατικές προτεραιότητες, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η περιφερειακή ασφάλεια σε Αφγανιστάν, Αφρική, Νότιο Καύκασο, Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή»...

Κι ενώ ΗΠΑ - Τουρκία κλιμακώνουν πολύπλευρα παζάρια με ζητούμενο τη θωράκιση του ΝΑΤΟ, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις. Μετά από συνάντησή του με τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί (που στηρίζει την κυβέρνηση του ΑΚΡ), ο Ερντογάν φωτογραφήθηκε μαζί του ενώ κρατά χάρτη που του «δώρισε» ο πρώτος, ο οποίος εικονίζει τις περιοχές του «τουρκικού κόσμου», όπου περιλαμβάνονται η Κύπρος αλλά και η Θράκη.

Ψάχνουν και «αμοιβαία κατανόηση» με Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισαάκ Χέρτσογκ, μετά από την απελευθέρωση των Μόρντι και Νάταλι Οκνίν, δύο Ισραηλινών τουριστών που κρατήθηκαν μία βδομάδα στην Τουρκία κατηγορούμενοι για κατασκοπεία. «Αν ενεργήσουμε με αμοιβαία κατανόηση στα διμερή και περιφερειακά θέματα, οι διαφωνίες μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο», έσπευσε να σημειώσει ο Ερντογάν, τονίζοντας τη σημασία των διμερών σχέσεων για τη «σταθερότητα και την ασφάλεια» της Μέσης Ανατολής.

Από τη μεριά του, ο Χέρτζοκ, αφού ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για την παρέμβασή του στην υπόθεση των δύο τουριστών, «καλωσόρισε την επιθυμία να κάνουν έναν ευρύτερο διάλογο η Τουρκία και το Ισραήλ πάνω σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ