Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για τις ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Απλωμένες σε όλη τη Μεσόγειο είναι φρεγάτες του ελληνικού στόλου, γράφοντας χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, σε ευρωατλαντικές αποστολές και επιχειρήσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια του λαού, αλλά αντίθετα τον βάζουν στο στόχαστρο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Χαρακτηριστικά, τη Δευτέρα η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» κατέπλευσε στην Τουλόν της Γαλλίας, προκειμένου να συμμετάσχει στην άσκηση «POLARIS 2021», η οποία διοργανώνεται από τις γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις και λαμβάνει χώρα στη Δυτική Μεσόγειο και τη θάλασσα της Λιγουρίας από χτες έως τις 3/12.

Η «POLARIS 2021» πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων από Γαλλία, Ελλάδα, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία και Ιταλία «και περιλαμβάνει τεχνικά αντικείμενα σε όλο το εύρος του ναυτικού πολέμου με σκοπό ...την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας... στην αντιμετώπιση σύγχρονων μορφών απειλής στο πεδίο της μάχης», όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, παραπέμποντας και στα «όσα καθορίστηκαν στην πρόσφατη διμερή συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας», δείχνοντας και το πραγματικό επιθετικό περιεχόμενό της.

Λίγο νοτιότερα επιχειρεί η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» ως ναυαρχίδα της επιχείρησης της ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Λιβύης, EUNAVFOR MED «IRINI», ηγούμενη πλοίων από Ιταλία και Ρουμανία. Αλλωστε, καθήκοντα διοικητή Δύναμης Εν Πλω (COM FHQ) ανέλαβε Ελληνας αρχιπλοίαρχος.

Ανατολικότερα, επιχειρεί η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», πρωταγωνιστώντας στο «task group» του ΝΑΤΟ, που από τις 29/10 ξανοίχτηκε στη Μεσόγειο ως κομμάτι της ΝΑΤΟικής αεροναυτικής επιχείρησης «Sea Guardian», στο πλαίσιο του ελέγχου του σημαντικού αυτού θαλάσσιου διαύλου, κόντρα στη διείσδυση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Βασικό εργαλείο στην υλοποίηση της επιχείρησης είναι οι λεγόμενες Εστιασμένες Επιχειρήσεις (Focused Operations - FOCOPS), στο πλαίσιο των οποίων αεροναυτικά μέσα των κρατών - μελών εστιάζουν σε συγκεκριμένες ζώνες της Μεσογείου, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να μετέχουν σχεδόν αδιαλείπτως στις περισσότερες απ' αυτές σε αγαστή συνεργασία και με τη «σύμμαχο» Τουρκία.

Αλλωστε, στην 6η και τελευταία για το 2021 FOCOPS, η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» ορίστηκε ναυαρχίδα της δύναμης, στο πλευρό της οποίας πλέει και η βουλγαρική φρεγάτα «Drazki», υποστηριζόμενες στις περιπολίες τους από υποβρύχια από Ελλάδα και Τουρκία, όπως και από αεροσκάφη από ΗΠΑ, Ελλάδα και Τουρκία.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξής τους, τα δύο πλοία έδεσαν ήδη στο λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ, ενώ πραγματοποίησαν και 2 «αυξανόμενης πολυπλοκότητας» ασκήσεις - όπως χαρακτηρίζονται από την ίδια την Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM) - με το ισραηλινό ΠΝ στο διάστημα 10 - 14/11, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο πλαίσιο της «Sea Guardian». Οπως αναφέρεται αρμοδίως αφορούσαν ελιγμούς, άλλες διαδικασίες στη θάλασσα, όπως και προσομοίωση ατυχήματος μελών του πληρώματος με επείγουσα ιατρική εκκένωση από αέρος (με ελικόπτερο) για κοντινό νοσοκομείο στη Χάιφα. Ακολουθεί επίσκεψη της ΝΑΤΟικής δύναμης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου αναμένονται ασκήσεις και με το αιγυπτιακό Ναυτικό.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναλαμβάνει και επιπλέον ρόλους στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς: Ενδεικτικά, στο διάστημα 1 - 12/11 προσωπικό και μέσα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν στην Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων «JUNCTION STRIKE 21» του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία, με τη συμμετοχή τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων από Αλβανία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ολλανδία, Ουκρανία, Μολδαβία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Οπως αναφέρεται σχετικά από το ΓΕΕΘΑ, δίνοντας και τη στόχευση αυτής της εκπαίδευσης, η άσκηση «διεξάγεται στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής Αξιολόγησης των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων που θα διατεθούν στη NATO Response Force (NRF) για το έτος 2022», τμήματα δηλαδή που θα μπουν σε διαθεσιμότητα για να πέσουν κυριολεκτικά στη φωτιά αν το απαιτήσει η όξυνση των ανταγωνισμών. Στην εν λόγω άσκηση αξιολογήθηκαν ρουμανικά τμήματα.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με οχήματα Ειδικών Επιχειρήσεων, προσωπικό και αξιολογητές της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ «προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία της αξιολόγησης όπως και για να αποκτήσουν πολύτιμη τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις των ΔΕΕ, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία καθόσον η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση για δημιουργία αντίστοιχων δομών κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα». Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι στην παρούσα φάση στελέχη της ΔΕΠ πήγαν στη Ρουμανία να εκπαιδευτούν ως αξιολογητές, αλλά «αν απαιτηθεί» μπορεί να αξιολογηθούν και οι ίδιοι στο πεδίο, για να κριθεί η ετοιμότητά τους να ενταχθούν στην NRF.

Στενή συνεργασία για τα επικίνδυνα σχέδια στη Μ. Θάλασσα

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική), κάνοντας αποτίμηση της ανάπτυξης της ναυαρχίδας του, «USS Mount Whitney», στη Μαύρη Θάλασσα και κατόπιν γυμνασίων που έκανε κατά την επιστροφή του στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, έγραψε σε σχετικό ενημερωτικό: «Η Ελλάδα είναι ένας ζωτικής σημασίας σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και ο συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας σε αυτήν την περιοχή είναι κρίσιμος για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια και των ευκαιριών στην περιοχή». Ενώ παραθέτουν και δήλωση του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ που λέει ότι «οι ΗΠΑ δεσμεύονται σθεναρά να ανεβάσουν τη σχέση μας με την Ελλάδα σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη, επιταχύνοντας τη συνεργασία μας στον θαλάσσιο τομέα και προωθώντας τους κοινούς μας στόχους για ασφάλεια και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέραν αυτής».

Σημειωτέον, την ανάπτυξη του «USS Mount Whitney» στη Μαύρη Θάλασσα κάλυψαν αμερικανικά «F-15Ε», που στο διάστημα 7/10 - 15/11 είχαν αναπτυχθεί στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας, ενώ κάποια από αυτά μεταστάθμευσαν και σε άλλες βάσεις σε Βουλγαρία και Ρουμανία, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως κόμβο υποστήριξης και διασποράς στο πλαίσιο της επιχείρησης «CASTLE FORGE». Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εδώ, εκτέλεσαν συνεκπαιδεύσεις και με τους 3 κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και με την ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, «στο πλαίσιο της σταθερά αναβαθμιζόμενης πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, με κοινό στόχο τη συμβολή στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων», όπως αναφέρεται από ελληνικής πλευράς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε άλλη μια μεγάλη ΝΑΤΟική «δράση» (2023-07-18 00:00:00.0)
Συνεχείς συνεκπαιδεύσεις με σημαία ΝΑΤΟ (2022-06-07 00:00:00.0)
Μήνυμα πολέμου με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία (2022-03-30 00:00:00.0)
Εμπλοκή σε «περιβάλλον πολλαπλών απειλών» (2018-11-27 00:00:00.0)
Ενταγμένες στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο (2017-05-02 00:00:00.0)
Με ακόμα πιο ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2017-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ