Τρίτη 18 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε άλλη μια μεγάλη ΝΑΤΟική «δράση»

Συμμετοχή σε άλλη μια μεγάλης κλίμακας ΝΑΤΟική δραστηριότητα «έγραψαν» οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, σηματοδοτώντας την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης για ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια και ανταγωνισμούς.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η «Διακλαδική Συμμαχική Δράση» «NEPTUNE STRIKE 23-2», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας, του Ιονίου Πελάγους και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, υπό τη Διοίκηση και τον Ελεγχο του Στρατηγείου της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO - STRIKFORNATO). Στη δραστηριότητα μετείχε και το αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford» των ΗΠΑ, το οποίο ακολούθως θα κατευθυνθεί στη Σούδα.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στη «NEPTUNE STRIKE 23-2» με το 2ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Ελεγχος Μέσων Αεράμυνας - Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) στην Πάρνηθα, για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αεράμυνας και την καθοδήγηση των αεροσκαφών στις περιοχές των ασκήσεων, με 10 εξόδους F-16, με τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» καθώς και με έναν αξιωματικό επιτελή στο επιτελείο διεξαγωγής της «Δράσης».

Συνολικά και κατά τη διάρκειά της, οι Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια όπως: Αντικείμενα αεροπορικής προσβολής. Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη. Επιθετικές και Αμυντικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις. Τερματική καθοδήγηση πυρών από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller - JTAC) για προσβολή στόχων.

«Η συμμετοχή στη "NEPTUNE STRIKE 23-2" εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες παγίως υποστηρίζουν και αναδεικνύουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρεται σχετικά από πλευράς ΓΕΕΘΑ για τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που διεκδικούν στην περιοχή, με στόχο «την ενδυνάμωση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας, καθώς και την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ