Τρίτη 18 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Δύσκολη η κατάσταση και φέτος στην πολύπαθη Εύβοια και τη Στερεά

Τις μεγάλες ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία στην πολύπαθη Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα ανέδειξαν και φέτος, «σαν να μην πέρασε μια μέρα» από τις προηγούμενες βιβλικές καταστροφές, οι πρώτες πυρκαγιές.

Πιο συγκεκριμένα, πυρκαγιά σε πευκόφυτη περιοχή κοντά στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Αρμά, στα Φύλλα Χαλκίδας, ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ λίγες ώρες αργότερα στη Βοιωτία ξεσπούσαν δύο φωτιές στο χωριό Πρόδρομος, η μία στην είσοδο του χωριού και η άλλη με κατεύθυνση την παραλία Σαράντη. Και στις δύο περιπτώσεις, η επέμβαση επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ένταση του ανέμου, έθεσε τις πυρκαγιές υπό έλεγχο, πριν τα μέτωπα πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μάλιστα στην περίπτωση της πυρκαγιάς στον Πρόδρομο Βοιωτίας, στάλθηκε μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112 για προληπτική εκκένωση του παραλιακού οικισμού στο Σαράντη.

Εγκαιρη και πριν τα μέτωπα πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις ήταν η παρέμβαση επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων και στις δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής σε Λαμία και Καστέλλια Φωκίδας.

Είναι περιστατικά που προειδοποιούν για τα ακόμα χειρότερα τις επόμενες μέρες και βδομάδες, που οι υψηλές θερμοκρασίες και η ένταση των ανέμων διαμορφώνουν ένα επικίνδυνο σκηνικό στην Ανατολική Στερεά και Εύβοια.

Αμεση ήταν η παρουσία και παρέμβαση σε όλα τα μέτωπα κλιμακίων του ΚΚΕ, απαιτώντας τη λήψη κάθε απαραίτητου μέτρου για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού της περιοχής.

Καταστροφική πυρκαγιά στη Νάξο

Μεγάλες διαστάσεις πήρε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί αρχικά σε χαμηλή βλάστηση και προχώρησε σε δασική έκταση, νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στην Κεραμωτή της Νάξου και έκαιγε για δύο μέρες. Οι φλόγες έκαψαν κολόνες της ΔΕΗ, με συνέπεια να υπάρχει διακοπή ρεύματος σχεδόν στο σύνολο της ορεινής Νάξου. Οι ελλιπείς δυνάμεις του νησιού ενισχύθηκαν με επιπλέον 8 πυροσβέστες και 3 οχήματα από τη Σύρο καθώς και με δυνάμεις από την Αθήνα. Για τη συγκεκριμένη φωτιά, η Πυροσβεστική προχώρησε στη σύλληψη ενός 85χρονου άνδρα, ως υπαίτιου για την πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια σε γεωργική έκταση όπου χρησιμοποιούσε χορτοκοπτικό εργαλείο από το οποίο πιθανώς να προκλήθηκε σπινθήρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ