Τρίτη 18 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ - ΚΟΡΙΝΘΟ - ΒΟΙΩΤΙΑ
Απροστάτευτη και πάλι η χώρα στα πύρινα μέτωπα

Εγκληματικές οι κρατικές - κυβερνητικές ευθύνες για την ανυπαρξία πρόληψης και τα ανεπαρκή μέσα πυρόσβεσης

Δερβενοχώρια
Δερβενοχώρια
Για άλλη μια φορά, με τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού και ενώ υπήρχαν οι προειδοποιήσεις ειδικών για ένα θερμό καλοκαίρι, όπως και για το συγκεκριμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών, αποδείχτηκε ότι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, η Αττική, αλλά και άλλες περιοχές - παραθεριστικά κέντρα, όπως το Λουτράκι, είναι απολύτως αθωράκιστα από την πύρινη λαίλαπα.

Η διαχρονική εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων αναδείχθηκε ξανά, αφού σε κάθε τους «βήμα» οι πύρινες γλώσσες βρίσκουν από χτες εύφλεκτη ύλη στην ανύπαρκτη πρόληψη.

Ακαθάριστα δάση, ανύπαρκτοι δασικοί δρόμοι και αντιπυρικές ζώνες, πυροσβεστικοί κρουνοί που δεν λειτουργούν, από τη μια, και υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής, από την άλλη, που μετράει πάνω από 4.500 κενά, αποδεικνύουν και φέτος ότι η εγκληματική πολιτική του κόστους - οφέλους δεν σταματά από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.

Μόνο «μέτρο» και φέτος, για το οποίο δεν υπάρχει η παραμικρή «τσιγκουνιά» από την κυβέρνηση, ήταν τα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση του κόσμου με δική του πάντα ευθύνη, αν θέλει να αποφύγει τα χειρότερα και για «να μην υπάρξουν θύματα», όπως επαναλαμβάνουν τα κυβερνητικά στελέχη θέτοντας τον πήχη της προστασίας του λαού και του φυσικού πλούτου στον πάτο.

Στην Καλλιθέα Λουτρακίου

INTIME NEWS

Στην Καλλιθέα Λουτρακίου
Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή αμέτρητες είναι οι καταγγελίες κατοίκων κι εργαζομένων στις πυρόπληκτες περιοχές για παρατημένα σκουπίδια, ξερά χόρτα και ξύλα, για κρουνούς που δεν είχαν νερό για τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ και τα πτητικά μέσα δεν είχαν φτάσει έγκαιρα σε πολλά μέτωπα.

Την ίδια στιγμή που οι φλόγες κατάπιναν εκατοντάδες στρέμματα έσπευδαν μηχανήματα να ανοίξουν ...αντιπυρικές ζώνες, να μαζέψουν ξερόχορτα.

Αυτό το εφιαλτικό σκηνικό επαναλήφθηκε στα 4 μεγάλα μέτωπα: Στον Νέο Κουβαρά Αττικής, που εξαπλώθηκε στη Σαρωνίδα και στο Λαγονήσι, στην Καλλιθέα Λουτρακίου, στο Καπαρέλλι Βοιωτίας και στα Δερβενοχώρια στη Δυτική Αττική προς τη Βοιωτία. Μεγάλος είναι ο αριθμός των καμένων σπιτιών σε αυτές τις περιοχές, ιδιαίτερα σε Σαρωνίδα και Λουτράκι, σε χιλιάδες μετρώνται τα καμένα στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Η φωτιά στον Κουβαρά

Σε ένα τέτοιο φόντο, τάχιστα πήρε μεγάλες διαστάσεις η πυρκαγιά που ξεκίνησε από περιοχή «χαμηλής βλάστησης» στον Νέο Κουβαρά Αττικής. Περνώντας από την Κερατέα το μέτωπο έκαψε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης, ενώ στο Λαγονήσι κατοικίες και αυτοκίνητα. Οι φλόγες εισέβαλαν σε αυλές σπιτιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων. Ζητήθηκε η εκκένωση της Μονής Ιεράς Σκέπης, με κατοίκους να καταγγέλλουν ότι για μια ακόμη φορά βρίσκονται «στο ίδιο έργο θεατές», καθώς εκ νέου καιγόταν ένας από τους λιγοστούς εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αττική.

Σπίτια στις φλόγες στη Σαρωνίδα

INTIME NEWS

Σπίτια στις φλόγες στη Σαρωνίδα
Η πυρκαγιά έκαψε μεγάλο τμήμα του Πάνειου Ορους, που εδώ και χρόνια βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» παρόμοιων καταστροφών.

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της πυρκαγιάς έκλεισε η λεωφόρος Λαυρίου, έγινε εκκένωση σε Μελισσουργούς και Τραμπουριά, ενώ στη συνέχεια το μέτωπο κατευθύνθηκε νότια και οδηγήθηκε προς Καλύβια και Ανάβυσσο. Τόσο στην παραλιακή λεωφ. Σουνίου όσο και στη Λαυρίου επικράτησε το αδιαχώρητο, με οδηγούς να καταγγέλλουν ότι η Τροχαία τούς έδινε αντιφατικές εντολές για το πού να κατευθυνθούν. Οι απομακρύνσεις συνεχίζονταν μέχρι το απόγευμα, αφού τέτοιες εντολές δόθηκαν ακόμα και για το Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα και την Ανάβυσσο, προς την Παλαιά Φώκαια, δηλαδή σε παραλιακούς οικισμούς και περιοχές, με τα κυβερνητικά επιτελεία προφανώς να εκτιμούν την πιθανότητα η πυρκαγιά να «σβήσει» τελικά στη ...θάλασσα.

Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες που καταγράφονται από τους απεγνωσμένους κατοίκους, βλέποντας πυροσβέστες να μην ξέρουν προς τα πού να κατευθυνθούν: «Δεν ξέρουν πού να πάνε οι άνθρωποι, ήρθαν εδώ, αλλά αυτοί που ήρθαν από άλλες περιοχές δεν ξέρουν πού να πάνε. Χρειάζεται συντονισμός...».

Πύρινη λαίλαπα στο Λουτράκι

Σπίτια μεροκαματιάρηδων και κόπους μιας ζωής κατάπιναν μέχρι αργά χτες το βράδυ οι φλόγες από την πύρινη λαίλαπα στο Λουτράκι, που ξεκίνησε από την περιοχή της Καλλιθέας, σε πευκόδασος, κοντά στον οικισμό της Αγίας Ειρήνης. Η συνταγή του «τρεχάτε ποδαράκια μου» εφαρμόστηκε για την εκκένωση τόσο της Καλλιθέας όσο και της Πευκιάς και της Ειρήνης, με τις φλόγες να φτάνουν μια ανάσα από το Λουτράκι και τη φωτιά να απειλεί σπίτια.

Μέτρα «κατόπιν εορτής»: Γκρέιντερ καθαρίζει ξερόχορτα στα Καλύβια την ώρα που ο τόπος φλέγεται
Μέτρα «κατόπιν εορτής»: Γκρέιντερ καθαρίζει ξερόχορτα στα Καλύβια την ώρα που ο τόπος φλέγεται
Σε κοντινή απόσταση εκκενώθηκαν και παιδική κατασκήνωση με 1.200 παιδιά, όπως και γηροκομείο.

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες ήταν οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν με τα οχήματά τους στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου για πάνω από 2 ώρες καθώς δεν μπορούσαν να πάνε ούτε μπρος ούτε πίσω, σε μια θλιβερή επανάληψη όσων έζησαν οι εγκλωβισμένοι του 2018 στον ίδιο δρόμο.

Στα Δερβενοχώρια

Η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Πάνακτο Βοιωτίας, στα Δερβενοχώρια, είχε ξεσπάσει το μεσημέρι σε πυκνό δάσος, υπήρχε επιφυλακή παρότι δεν απειλούνταν κατοικίες να μην προχωρήσει προς την Πάρνηθα, αλλά τα μέτωπα ήταν πολλά και σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν καταγγελίες κατοίκων ότι όλη η περιοχή είναι στο στόχαστρο επιχειρηματικών ομίλων της «πράσινης» Ενέργειας.

Σε εξέλιξη ήταν και η φωτιά στο χωριό Καπαρέλλι στη Βοιωτία. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι που έσπρωχναν τις φλόγες στο περιαστικό δάσος και σε σπίτια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ