Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Υποχρέωση όλων να θυμόμαστε τους ήρωες του λαού μας

Με επίσκεψη στις φυλακές Κέρκυρας ξεκίνησε το πρόγραμμα του Δ. Κουτσούμπα στο νησί

Από τις φυλακές της Κέρκυρας, όπου κλείστηκε μεγάλος αριθμός πολιτικών κρατούμενων της μεταξικής δικτατορίας, του εμφυλίου και της χούντας, τη «Βαστίλλη της Ελλάδας», όπως ονομάστηκε το κάτεργο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με σκοπό την αυστηρή απομόνωση των κρατουμένων, σε σημείο φυσικής εξόντωσής τους, ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία του στο νησί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

Επισκέφτηκε τα απομονωτήρια όπου γίνονταν βασανιστήρια των πολιτικών κρατουμένων και άφησε μερικά γαρίφαλα στη μνήμη των αγωνιστών που βασανίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους.

Επισκέφτηκε επίσης το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στις φυλακές. Το σχολείο έχει διετή φοίτηση και δίνει απολυτήριο Γυμνασίου, όπως τον ενημέρωσε ο υπεύθυνος για τη λειτουργία Κυριάκος Κωλέσης, ενώ τα παιδιά που αποφοιτούν από το σχολείο αυτό δεν ξαναγυρνούν στις φυλακές, εντάσσονται στην κοινωνία. Ωστόσο, παρά το σημαντικό έργο που προσφέρει, το σχολείο δεν χρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας και συντηρείται από τις φυλακές και από χορηγίες της τοπικής κοινωνίας και φορέων της Κέρκυρας.

Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε μια σύντομη περιήγηση με την διευθύντρια των φυλακών Λίτσα Σταύρου σε χώρους στις φυλακές, ανταλλάσσοντας καλημέρες με κρατούμενους που εκείνη την ώρα έκαναν διάφορες εργασίες.

Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Επισκεφτήκαμε σήμερα τις φυλακές Κέρκυρας. Είναι μια πολύ συγκινητική, θα έλεγα ιστορική στιγμή να επισκέπτεσαι τους χώρους, τα κελιά, όπου από εδώ έφευγαν οι μελλοθάνατοι για να πάνε να εκτελεστούν στο Λαζαρέτο. Για να τους πάνε να τους εκτελέσουν στο Λαζαρέτο, καλύτερα. Ηρωες του εργαζόμενου λαού, με ένα κίνημα τεράστιο, αλληλεγγύης και υποστήριξης από τον κερκυραϊκό λαό, από όλο τον ελληνικό λαό.


Είναι υποχρέωση των απογόνων αυτών των ηρώων, εμάς όλων δηλαδή, να τους θυμόμαστε, να επισκεπτόμαστε αυτούς τους χώρους, τα κελιά τους, και βεβαίως οι νέες γενιές να μαθαίνουν την τραγική αλλά μεγάλη και ηρωική Ιστορία αυτού του τόπου, αυτού του λαού.

Ταυτόχρονα, με άδεια της διεύθυνσης των φυλακών, συναντήσαμε τους εργαζόμενους εδώ στον χώρο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που είδαμε, με αίθουσες όπου εκπαιδεύονται οι κρατούμενοι, αποκτούν ουσιαστικά απολυτήριο δημόσιου σχολείου, με αίθουσες Πληροφορικής. Είναι από τα ζητήματα που θα πρέπει να ενισχυθούν, να χρηματοδοτηθούν από το κράτος, από τα υπουργεία, από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και εργαζομένων της περιοχής. Χρειάζεται να ενισχύσουμε συνολικά το σωφρονιστικό σύστημα των φυλακών, έτσι απ' αυτό να βγαίνουν άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούν να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία. Αλλωστε, τα ίδια τα στοιχεία του κράτους και της ΕΕ δείχνουν ότι όσοι αποφοιτούν από τέτοια σχολεία δεύτερης ευκαιρίας έχουν λιγότερες πιθανότητες να ξαναγυρίσουν στα σίδερα της φυλακής».

Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με το σωματείο εξωτερικής φρουράς του καταστήματος κράτησης, οι οποίοι ζήτησαν τη στήριξη του Κόμματος για λύσεις στα προβλήματά τους, με βασικότερο την έλλειψη προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα στα 39 άτομα που εργάζονται εκεί να οφείλονται 5.500 ρεπό. Ζητούν την ενίσχυση του προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, την ανανέωση του υπηρεσιακού στόλου, αλλά και την κατασκευή νέου καταστήματος κράτησης, καθώς το υπάρχον είναι πολύ παλιό.

Με το σωματείο εξωτερικής φρουράς του καταστήματος κράτησης
Με το σωματείο εξωτερικής φρουράς του καταστήματος κράτησης
Οι εργαζόμενοι επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον Δ. Κουτσούμπα, ο οποίος από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ με όσες δυνάμεις έχει θα τα προωθήσει, προσθέτοντας πως είναι κατάκτηση και δικαίωμά τους ο συνδικαλισμός και ο αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Τον Δ. Κουτσούμπα συνόδευσαν η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, ο Γιάννης Μπορμπότης, Γραμματέας της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, η Αλεξάνδρα Μπαλλού και ο Μπάμπης Χαραλάμπους, περιφερειακοί σύμβουλοι Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Γιάννης Πιέρρης, δημοτικός σύμβουλος Κέρκυρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ