Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
Αντιδράσεις για εμφάνιση του Αλβανού Προέδρου σε έκθεση για Τσάμηδες

Αντιδράσεις προκάλεσε η εμφάνιση του Προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, σε έκθεση που οργανώθηκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, με φωτογραφίες που αναφέρονταν στη λεγόμενη «γενοκτονία των Τσάμηδων» (αλβανικά φύλλα μουσουλμανικής καταγωγής) καθώς και χάρτες που εμφάνιζαν μεγάλο μέρος της Ελλάδας ως «κατεχόμενα αλβανικά εδάφη».

Η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα προχώρησε σε διπλωματικό διάβημα.

Ο εκπρόσωπος του Αλβανού Προέδρου, Τέντι Μπλούσι, δήλωσε ότι ο Μέτα «αποδέχτηκε την πρόσκληση να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στην έκθεση αυτή (...) χωρίς να δεσμευτεί για την ακρίβεια ή να κάνει την ερμηνεία του εκτιθέμενου υλικού», αλλά και ότι ο Πρόεδρος «δεν είναι υπόλογος για τις αποφάσεις και τις στάσεις του ενώπιον οποιασδήποτε διαπιστευμένης πρεσβείας στα Τίρανα, αλλά μόνο ενώπιον του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και του αλβανικού λαού». Πρόσθεσε δε ότι ο Μέτα «ήταν, είναι και θα παραμείνει ένθερμος πολέμιος της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια».

Την ίδια στιγμή, διεργασίες περί «Μεγάλης Αλβανίας» αναδεικνύουν και οι δηλώσεις που έκανε ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι στο δίκτυο «Monocle», λέγοντας ότι σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την ένωση Κοσσυφοπεδίου - Αλβανίας «θα ψήφιζα υπέρ, αλλά μόνο αν γινόταν ειρηνικά και δημοκρατικά». Είπε ακόμα ότι «όταν κηρύξαμε την ανεξαρτησία, το κάναμε κατά της Σερβίας και όχι κατά της Αλβανίας». Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Πρίστινα με το Βελιγράδι, ο Κούρτι ότι «πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι (...) έχουμε κάποιες διαφωνίες, αλλά το κεντρικό μέρος μιας μελλοντικής συνολικής συμφωνίας θα πρέπει να είναι η αμοιβαία αναγνώριση». Υποστήριξε ότι «τώρα έχουμε αμοιβαία άγνοια, οπότε πρέπει να γνωριστούμε. Προς αυτόν τον στόχο μπορούμε να έχουμε πρώτα μια ειρηνική συμφωνία ότι δεν θα επιτεθούμε ο ένας στον άλλο». Τέλος, χαρακτήρισε την ΕΕ «σημαντικό παράγοντα που μπορεί να δώσει ένα πλαίσιο για τη μελλοντική συμφωνία».

Αντιδρώντας στη συνέντευξη Κούρτι, ο διευθυντής του σερβικού Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να γίνει ειρηνικό και δημοκρατικό δημοψήφισμα» για κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ