Τρίτη 23 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Εκθεση με αρχειακό υλικό

Στον χώρο της εκδήλωσης φιλοξενήθηκε έκθεση αρχειακού υλικού με φωτογραφίες και προσωπικά έγγραφα από τη ζωή και δράση του Στέφανου Βελδεμίρη, καθώς και συλλυπητήρια γράμματα, μηνύματα και κείμενα υπογραφών διαμαρτυρίας που μαζεύτηκαν μετά τη στυγνή δολοφονία του, δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής που αναφέρονταν στη δολοφονία του, φωτογραφίες από το πολιτικό του μνημόσυνο κ.λπ. Αυτό το αρχειακό υλικό ο Γιώργος Βελδεμίδης θα το διαθέσει στο ΚΚΕ.

Ανάμεσα στο πολύτιμο αυτό υλικό ξεχωρίζουν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα από τον Ιωάννη Πασαλίδη, πρόεδρο της ΕΔΑ, από τη Νεολαία ΕΔΑ, η ομιλία του Ι. Πάτσα στο πολιτικό μνημόσυνο για τον Στέφανο εκ μέρους των συνεργαζόμενων του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης.

Ενα γράμμα που έστειλαν από τον Αη Στράτη συμπατριώτες του πολιτικοί κρατούμενοι από τη Θεσσαλονίκη, στις 13/11/1961, προς τον πατέρα του, Σίμο, για την άνανδρη δολοφονία του Στέφανου. Ανάμεσα στα άλλα έγραφαν: «Το νεανικό του αίμα με το οποίο βάφτηκαν για άλλη μια φορά τα ματοβαμμένα από τους ένδοξους αγώνες του λαού μας πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης, δείχνει τον δρόμον της τιμής και του καθήκοντος σε όλους τους Ελληνες πατριώτες, σε καθέναν που θέλει να λέγεται άνθρωπος».

Αλλά και το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ωδή στον Στέφανο Βελδεμίρη», που έγραψε στις 28/10/1961:


«...Και δε φοβόμαστε πια, Στέφανε,

μη και κοπεί το φως,

μη κι απομείνουμε στη μέση

καθώς διαβάζουμε τον ύμνο της Ελευθερίας

που υπέγραψες με το αίμα σου.

Στέφανε Φωτοστέφανε

με τη γαλάζια φόρμα σου

τη σκάλα της αθανασίας ανέβηκες

κι ορθός, με το λαμπρό ατσαλινό σου

μες απ' τις σιωπηλές πληγές μας πέρασες

το ασύντριφτο καλώδιο

για το μεθαυριανό

ηλεκτροφωτισμό του κόσμου, Στέφανε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ