Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο Οκτώβρης έρχεται... .

Αλήθεια, πού το πάνε; Τα κρούσματα αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας, που επιβάλλει τελευταία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοένα και αυξάνουν. Τώρα μάλιστα στην επικίνδυνη αυτή τακτική, μπαίνουν και ορισμένοι δήμαρχοι που έβαλαν στόχο την Εθνική Αντίσταση και τους Αντιστασιακούς.

Κοντά τους κι ο υπουργός Παιδείας, που άκουσα να δηλώνει σε κανάλι ότι είναι λάθος να λέμε «Εθνική Αντίσταση» και το σωστό είναι να λέμε «Εθνική απελευθέρωση». Τώρα γιατί ο κ. υπουργός ενοχλήθηκε, αυτό δεν το διευκρίνισε... Να τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους:

Ο 76χρονος Δημ. Βάγιας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής ΠΕΑΕΑ παραπέμφθηκε να δικαστεί στο στρατοδικείο των Ιωαννίνων με την κατηγορία ότι πριν από 53 χρόνια εγκατέλειψε τον κυβερνητικό στρατό και προσεχώρησε στο Δημοκρατικό Στρατό. Η κυβέρνηση κάνει πως δε γνωρίζει το Ν. 1863/89 για την «άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944-49».

Ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, πάλι από την Πάτρα, δικάζεται γιατί υπερασπίστηκε το δικαίωμα των μαθητών ν' αγωνιστούν για τα δίκαιά τους.

Στις 4 Μάρτη άλλοι τρεις μαθητές του 12ου ΕΛ Περιστερίου δικάζονται στο τριμελές Πλημμελειοδικείο γιατί... «διατάραξαν την ομαλή λειτουργία του σχολείου». Αντίθετα οι τρεις μαθητές συμμετείχαν σε αγωνιστική κινητοποίηση ζητώντας τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και για την επίλυση προβλημάτων που αφορούσαν τη μόρφωσή τους.

Ενα άλλο δείγμα της αστυνομοκρατίας που δείχνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρεί στον ενταφιασμό των δημοκρατικών ελευθεριών και μάλιστα πολύ πιο μπροστά απ' την ημερομηνία που έχουν αποφασίσει οι 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εφαρμογή του «Ευρωπαϊκού Εντάλματος», είναι η σύλληψη στη Θεσσαλονίκη του Ν. Μπαλτούκα χωρίς αιτία κι αφορμή. Το αδίκημά του; Απλά, ως υπεύθυνος του καφενείου, ήθελε να δει τους αριθμούς που φέρουν στις επωμίδες τους οι αστυνομικοί που μπήκαν στο μαγαζί για έλεγχο... Να συνεχίσουμε; Μακρύς ο κατάλογος των κρουσμάτων.

Τώρα δυο λόγια για ορισμένους δημάρχους που μπροστά στις δημοτικές εκλογές θέλουν να δείξουν το «καλό τους πρόσωπο». Πρώτα λοιπόν για το δήμαρχο της Αθήνας, που επιχειρεί το ξήλωμα του μνημείου των νεκρών του Μπλόκου της Κοκκινιάς, με το πρόσχημα δήθεν της διάνοιξης νέων ταφικών χώρων στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου. Είναι γεγονός ότι το μνημείο βρίσκεται σε περίοπτη θέση του Γ' Νεκροταφείου - που εδαφικά ανήκει στην Κοκκινιά, αλλά διοικητικά ανήκει στο Δήμο Αθηναίων - και επόμενα οι οικογενειακοί τάφοι εκεί, πουλιούνται πολύ ακριβά. Στο μνημείο βρίσκονται τα κόκαλα 86 εκτελεσμένων στις 17 Αυγούστου 1944 από Γερμανούς και ταγματασφαλίτες στη Μάντρα της Οσίας Ξένης, καθώς κι άλλων 57 πατριωτών που εκτελέστηκαν την ίδια μέρα στην περιοχή της Νεάπολης που τότε λεγόταν «Αρμένικα».

Να πάμε τώρα λίγο πιο πέρα. Στο Κερατσίνι. Σ' ένα δήμο με πολλά προβλήματα, με υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής και με μια δημοτική αρχή που οι τελευταίες αποφάσεις της προσβάλλουν το λαό της εργατικής αυτής περιοχής που έχει ένα ηρωικό παρελθόν κι έχει να παρουσιάσει αγωνιστικές περγαμηνές.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισαν να μετονομάσουν την Πλατεία Κύπρου σε «Πλατεία Εθνάρχου Κωνστ. Καραμανλή». Μια άλλη κεντρική πλατεία την ονόμασαν «Πλατεία Εθνικής Συμφιλίωσης»... γιατί στον κ. δήμαρχο δεν αρέσει η ονομασία «Πλατεία Εθνικής Αντίστασης»!

Πονηρός ο κ. δήμαρχος! Κατά τ' άλλα; Με ωραία κολακευτικά λόγια δε χάνει την ευκαιρία να χαϊδεύει τ' αυτιά των Κερατσινιωτών ΕΛΑΣιτών που έσωσαν απ' την ανατίναξη το εργοστάσιο παραγωγής της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι!

Τι άλλο να πούμε; Μάλλον να επαναλάβουμε αυτό που λένε οι κάτοικοι στο Κερατσίνι. «Κοντός ψαλμός...», ο Οκτώβρης των δημοτικών εκλογών έρχεται...


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (2023-05-09 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις αύριο Κυριακή σε κάθε δήμο της Αττικής (2012-10-27 00:00:00.0)
Στο εδώλιο για το μνημείο της Αντίστασης! (2005-02-09 00:00:00.0)
Τιμήθηκε η «μάχη της Ηλεκτρικής» (2001-10-16 00:00:00.0)
Φωτεινό παράδειγμα η θυσία των "11" (1997-10-21 00:00:00.0)
Με περιστέρια της ειρήνης στα χέρια (1997-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ