Τρίτη 15 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Με περιστέρια της ειρήνης στα χέρια

Με τα περιστέρια της ειρήνης στα χέρια μπόμπιρες από τα καροτσάκια τους παρέα με αγόρια και κορίτσια - πρωτάκια στα μαθήματα, αλλά και τους αγώνες - προπορεύονταν των ειρηνοδρόμων, που χάραξαν την Κυριακή το μήνυμά τους στους δρόμους των εργατοσυνοικιών του Πειραιά:

Κίνημα ειρήνης βαλκανικό, αντίσταση στο ΝΑΤΟ και τον εθνικισμό. Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν. Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί.

Το κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης Περάματος, Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Κοκκινιάς, Κορυδαλλού είχε φτάσει εδώ και μέρες. Το ραντεβού για τη φετινή πορεία ειρήνης, τη σημαντικότερη εκδήλωση των τελευταίων χρόνων για την ειρήνη στον Πειραιά, είχε δοθεί για τις 10.30 το πρωί στα καραβάκια του Περάματος. Πήγαν όλοι από νωρίς. Οχι από υποχρέωση. Από ανάγκη και αγώνα για καλύτερη ζωή. Για τη δική τους ζωή και των άλλων. Για να εκφράσουν στους άλλους την αλληλεγγύη τους. Και πρώτα στον ανυπότακτο αλβανικό λαό, που εδώ και μερικές μέρες παρακολουθεί να εισβάλλουν στη χώρα του τα αρπακτικά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, δήθεν, για να τον... προστατεύσουν.

Εκεί στην Αλβανία είν' όλοι μαζί, η ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί. Ειρήνη, ειρήνη ζητάνε οι λαοί, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί.

Τα συνθήματα ακολουθούσαν το ένα το άλλο. Κι έκαναν τις γειτονιές του Περάματος να ανοίγουν τα παράθυρά τους. Να βγαίνουν στο δρόμο. Ολοι μαζί προς τη Δραπετσώνα. Το Κερατσίνι. Και μετά την Κοκκινιά, μπροστά στη μάντρα της Οσίας Ξένης. Με κόκκινα γαρίφαλα, δάφνινα στεφάνια και λουλούδια της άνοιξης. Με ελπίδα για την ειρήνη, αποφασιστικότητα για τον αγώνα, στη μνήμη των παλικαριών της μάντρας, στα βήματα των χιλιάδων αγωνιστών της ειρήνης, του Γρ. Λαμπράκη, όπως σημείωσε και ο πρόεδρος της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Τ. Παπανικολάου.

"Η υπόθεση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, πρόσθεσε ο Τ. Παπανικολάου, είναι στη σημερινή συγκυρία σύνθημα αγώνα για τον αλβανικό λαό. Και όταν λέμε "όχι" στις επεμβάσεις, στα ξένα στρατεύματα στην Αλβανία, επισφραγίζουμε τις αρχές του συνθήματος για Εθνική Ανεξαρτησία. Είναι συνέχεια αυτός ο αγώνας των αγώνων των λαών, του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα αυτού του λαού των εργατοσυνοικιών του Πειραιά, του Περάματος, της Δραπετσώνας, του Κερατσινιού, του Κορυδαλλού, της Κοκκινιάς".

Διεκδικούμε φιλειρηνική πολιτική

Η ώρα περνούσε. Το ανθρώπινο ποτάμι κυλούσε στους δρόμους του Πειραιά. Είχε μεσημεριάσει για τα καλά, όταν οι ειρηνιστές άρχισαν να ανηφορίζουν στα στενά του Κερατσινιού. Οταν ξεκινούσαν το πρωί απ' το Πέραμα ο Δήμαρχος Γ. Πατσιλινάκος,ειρηνοδρόμος κι ο ίδιος, είχε πει χαιρετίζοντας την πορεία: "Πορευόμαστε, διεκδικώντας φιλειρηνική πολιτική από τη μεριά της κυβέρνησης, όχι επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Προσπάθεια για φιλειρηνική επίλυση των διαφορών μας και αντίσταση στη "νέα τάξη πραγμάτων" και τις επιβουλές της. Το φιλειρηνικό κίνημα είναι το μοναδικό που μπορεί να ανατρέψει τη φιλοπόλεμη και ιμπεριαλιστική επέμβαση". Στην πλατεία Λαού που έγινε σύντομη στάση, χαιρέτισε τους ειρηνοδρόμους ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Δραπετσώνας Δ. Δημητριάδης και χόρεψε λαϊκούς χορούς το συγκρότημα του 16ου Δημοτικού Σχολείου. Χαιρέτισε εκπρόσωπος του δημάρχου, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και φορείς και σύλλογοι της πόλης.

Πραγματοποιούμε την πορεία μας σε μια περίοδο που τα προβλήματα της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια παραμένουν εκρηκτικά... Η φωνή της ειρηνίστριας μετέδιδε το μήνυμα στις γειτονιές απ' το μοντέρνο χωνί. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διέρχονται περιόδους έντασης, στο Κυπριακό οι Αμερικανοί προωθούν τη διχοτόμηση του νησιού, με σκοπό τη ΝΑΤΟποίησή του. Η απροκάλυπτη επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην περιοχή... είναι η αιτία της συνεχιζόμενης έντασης.

Κανένας φαντάρος στην Αλβανία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία. Οχι άλλο αίμα στη Βαλκανική, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί.Τα συνθήματα των ειρηνοδρόμων συμπλήρωναν τη φωνή της συντρόφου τους.

Πορευόμαστε για το δικαίωμα στη ζωή, στη μόρφωση, για έναν πολιτισμό της ειρήνης, συνέχιζε τώρα δυνατότερα η φωνή, για ν' ανοίξουν ακόμη περισσότερα παράθυρα. Πορευόμαστε για να αναδείξουμε το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας της φτώχειας, της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, προβλήματα που μαστίζουν τις συνοικίες του Πειραιά. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των μέχρι τώρα ελληνικών κυβερνήσεων, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ισχυρών και τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης για εξοπλιστικά προγράμματα, που δεν εξυπηρετούν την εθνική άμυνα, όπως το τελευταίο, που το κόστος του ανέρχεται σε 4 τρισ. δρχ.

Στην ανεργία αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς Μ. Σεϊτανίδης, τονίζοντας ότι νέες σχέσεις εργασίας σημαίνει νέες στρατιές ανέργων, ενώ κάλεσε τους ειρηνιστές να πιέσουν την κυβέρνηση, που συμμετέχει στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ν' αλλάξει ρότα.

Οι ειρηνοδρόμοι είχαν φτάσει στη μάντρα της Οσίας Ξένης. Τους περίμενε εκεί με λαϊκούς χορούς το συγκρότημα της Αγίας Τριάδας. Το τέλος της πορείας, ένας ακόμη σταθμός στον αγώνα που έχει πολλά βήματα μπροστά του. Στο μνημείο της μάντρας κατέθεσαν στεφάνια ο Δήμος Νίκαιας, η ΠΕΔΥΕ, ενώ παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ, ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος, η επικεφαλής της ΔΑΣ Κερατσινίου Ε. Παπαδοπούλου,δημοτικοί σύμβουλοι της "Δημοκρατικής Ενότητας Νίκαιας", εκπρόσωποι σωματείων, φορέων και πολλοί άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ