Τρίτη 15 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
H αποζημίωση των βουλευτών

Πολύ μελάνι χύθηκε τις τελευταίες μέρες, γύρω από τα αναδρομικά των βουλευτών. Αφορμή στάθηκε η τροπολογία, που ψήφισαν πρόσφατα οι βουλευτές όλων των κομμάτων - πλην του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ - με την οποία οι πρώην και νυν εθνοπατέρες δικαιούνται να εισπράξουν αναδρομική αύξηση από 9 μέχρι και 23 εκατομμύρια δραχμές ο καθένας, ήτοι συνολικά 7,5 δισ. δραχμές.

Το θέμα προέκυψε, όταν περίπου 90 πρώην και νυν βουλευτές (μέχρι χτες ο αριθμός είχε ανέβει στους 132) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικράτειας, επειδή στην τελευταία πενταετία οι αυξήσεις των αποδοχών ήταν κατώτερες από τις αυξήσεις που πήραν οι ανώτατοι δικαστικοί. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας, που δικαίωσε τους προσφυγόντες εν ενεργεία και συνταξιούχους βουλευτές, κατατέθηκε σχετική τροπολογία στη Βουλή - που ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και της ΝΔ - με την οποία ο κρατικός προϋπολογισμός καλείται να δώσει αναδρομικά στους δικαιούχους τις αυξήσεις που δε δόθηκαν στην περασμένη πενταετία.

***

Χτες, διαβάσαμε και συνέντευξη του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, με την οποία υπερασπίζεται τους βουλευτές που προσέφυγαν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν τις αναδρομικές αυξήσεις, όσο και τους βουλευτές που υπερψήφισαν τη σχετική τροπολογία. Και πρέπει να παραδεχτούμε πως τα σχετικά με το ύψος των βουλευτικών αμοιβών κτλ., που προβάλλει ο πρόεδρος της Βουλής, είναι και βάσιμα και σωστά.

***

Εκεί που διαφωνούμε με τον κύριο πρόεδρο της Βουλής - και με όλους τους εν ενεργεία και συνταξιούχους βουλευτές που προσέφυγαν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά - καθώς επίσης και με την κυβέρνηση, που υιοθέτησε τη σχετική τροπολογία, είναι στο εξής: Διαφωνούμε με τη χορήγηση αναδρομικών αυξήσεων στους πρώην και νυν βουλευτές, γιατί ΟΛΟΙ αυτοί που ανακίνησαν το θέμα, καθώς και αυτοί που ψήφισαν τη σχετική τροπολογία δεν είναι άλλοι παρά οι ίδιοι που ψήφιζαν και ψηφίζουν τροπολογίες και νομοσχέδια για το πάγωμα των μισθών και συντάξεων των εργαζομένων, τα διάφορα φορομπηχτικά νομοσχέδια και γενικότερα την ακολουθούμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ