Τρίτη 15 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΙΑΣ
"Τώρα είναι δικός τους αυτός ο δρόμος"...

Στη Σάμο, το Σαββατοκύριακο, οι γυναίκες της Ελλάδας και της Τουρκίας έδωσαν από κοινού την υπόσχεση πως αυτή η συνάντηση είναι μόνο η αρχή

Ηταν σίγουρα μόνο η αρχή. Η, όπως θα 'λεγε ο ποιητής της "απέναντι όχθης", ο Ναζίμ Χικμέτ,"η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν αρμενίσαμε ακόμα...". Ηταν σίγουρα κάτι παραπάνω από μια απλή συνάντηση, κάτι παραπάνω από αυτό που λέγεται "συνεύρεση κι ανταλλαγή απόψεων". Γιατί οι γυναίκες της Ελλάδας και της Τουρκίας απέδειξαν πως η ιστορία χτίζεται, όχι μόνο μέσα από τις αποφάσεις των εκάστοτε υπευθύνων, αλλά και μέσα από την καθημερινή πρακτική των απλών ανθρώπων. Το μήνυμα ξεκάθαρο: "Μπορούμε να γράφουμε μόνοι μας την ιστορία, χωρίς προστάτες. Μπορούμε με θέληση και δράση να σβήσουμε τις φωτιές του πολέμου, να αποτρέψουμε την επέκτασή του. Οι γυναίκες από το Αιγαίο και τα παράλια της Τουρκίας ας γίνουμε το φυτώριο, όπου θα ευδοκιμήσουν τα πιο όμορφα λουλούδια της αγάπης, της ειρήνης, του πολιτισμού". Η, όπως θα 'λεγε ο δικός μας ποιητής, ο Γιάννης Ρίτσος,"τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος, τον κρατάς όπως κρατάς το χέρι του φίλου σου και μετράς το σφυγμό του"...

Στη Σάμο, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συναντήθηκαν - με πρωτοβουλία της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου, του Συλλόγου Γυναικών Χίου και του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης - οι γυναίκες της Σάμου, της Χίου, της Μυτιλήνης, της Ικαρίας και των Φούρνων με τις γυναίκες των παραλιακών πόλεων της Τουρκίας. Ηταν μια συνάντηση, που κατόρθωσε να αναδείξει τα κοινά προβλήματα των γυναικών, όσον αφορά την εργασία, την κοινωνική πολιτική, την παιδεία, τον πολιτισμό. Μια συνάντηση, που μπόρεσε να φέρει σε επαφή και γνωριμία τις γυναίκες της περιοχής, που μπόρεσε να οικοδομήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, φιλίας και ειρήνης, απαραίτητο για τη ζωή και την ανάπτυξη των δύο χωρών.

Τα πέντε αιτήματα της συνάντησης

Οι γυναίκες των δύο χωρών συνόψισαν τα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης σε πέντε βασικά σημεία. Απαίτησαν από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να βελτιώσουν το πολιτικό κλίμα και τα όποια προβλήματα υπάρχουν να λυθούν, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, αλλά με συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών. Δεδομένος θα είναι ο σεβασμός στις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, αλλά και στα σύνορα των δύο χωρών, όπως αυτά χαράχτηκαν μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ζήτησαν, εξάλλου, από τις κυβερνήσεις να διαθέτουν τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς στην κοινωνική πολιτική των δύο χωρών και ιδιαίτερα για την παιδεία.

Απαίτ0ησαν, επίσης, ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, στην απασχόληση, στην αμοιβή, ενώ πρότειναν να καταργηθεί η βίζα, ώστε οι δύο λαοί να μπορούν να επικοινωνούν χωρίς περιορισμούς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα σχολικά βιβλία των δύο χωρών, αφού οι γυναίκες τόνισαν πως πρέπει να ξαναγραφούν απ' την αρχή και με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποβλέπουν στην καταγραφή των γεγονότων της ιστορίας, χωρίς, όμως, να καλλιεργούν τον εθνικισμό και τη διαιώνιση της έχθρας ανάμεσα σε Τούρκους και Ελληνες. "Αποφασίζουμε ότι δεσμευόμαστε να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε πρωτοβουλίες, που θα φέρνουν κοντά τους λαούς μας, ώστε να βγουν στην επιφάνεια όσα μας ενώνουν μέσα από τόσους αιώνες συνύπαρξης και γειτνίασης", αναφέρει το ψήφισμα, που ομόφωνα ψήφισαν μετά το τέλος της συνάντησης οι γυναίκες των δύο χωρών.

Περισσότερα μας ενώνουν, παρά μας χωρίζουν

Στην τριήμερη συνάντηση στη Σάμο, εκτός από τις γυναίκες των δύο χωρών, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Μαρί Πρίφτη,ο δήμαρχος Σάμου Π. Γρίλος,η συγγραφέας Ιωάννα Καρατζαφέρη,οι δύο βραβευμένες δημοσιογράφοι με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας "Ιπεκτσί" Κούλα Καραμηνά και Ελσα Χίου και ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζούμας,εκπρόσωπος των "Δημοσιογράφων για την Ειρήνη στο Αιγαίο και στη Θράκη".

Στη συνάντηση δεν μπόρεσε - λόγω των βουλευτικών του καθηκόντων - να παρευρεθεί ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας.Ωστόσο, στο μήνυμα που έστειλε και διαβάστηκε πριν την έναρξη των εργασιών της συνάντησης, ο Στρ. Κόρακας τόνισε πως το ΚΚΕ πιστεύει πως τέτοιου είδους συναντήσεις μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και φιλίας, κόντρα σ' αυτό που οι Αμερικανοί και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκουν για την περιοχή. "Οι γυναίκες των δύο χωρών μπορούν ν' αντισταθούν στους ιμπεριαλιστές και στη "νέα τάξη πραγμάτων" που επιδιώκουν τον πόλεμο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κομμουνιστής βουλευτής.

Τη συνάντηση χαιρέτισε, διά μέσου εκπροσώπου, και ο νομάρχης Σάμου Πυθαγόρας Βαρδίκος,ο οποίος επισήμανε πως "τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας περισσότερα τους ενώνουν, παρά τους χωρίζουν", αλλά και η Πέπη Δαράκη,εκ μέρους της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. "Οι γυναίκες των δύο χωρών πρέπει να σηκώσουν κεφάλι και να δυναμώσουν τους αγώνες τους. Είναι καιρός οι γυναίκες να υψώσουν τη φωνή τους, να φράξουν το δρόμο για τον πόλεμο, ν' αγωνιστούν για την ειρήνη. Οι δύο χώρες, όλος ο κόσμος, έχει ανάγκη τη φωνή της γυναίκας", ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά της η Π. Δαράκη.

Αύριο: Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις εργασίες της συνάντησης. Κοινά τα προβλήματα των γυναικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, όσον αφορά την εργασία, την κοινωνική πολιτική, την παιδεία και τον πολιτισμό


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ