Τρίτη 16 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Τιμήθηκε η «μάχη της Ηλεκτρικής»

Τους 11 ΕΛΑΣίτες που έδωσαν τη ζωή τους για να σωθεί το εργοστάσιο της «Ηλεκτρικής» στο Κερατσίνι στις 13 του Οκτώβρη του 1944 τίμησαν την Κυριακή με μία σεμνή τελετή, στο χώρο του μνημείου που έχει στηθεί, οι μαζικοί φορείς του Κερατσινίου. Μαζί με τους ήρωες της «Ηλεκτρικής» τιμήθηκαν και όλοι όσοι αγωνίστηκαν για το διώξιμο του ξένου κατακτητή από την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο χρονικό της μάχης ο Αντώνης Αντύπας, πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ στο Κερατσίνι και λοχαγός του ΕΛΑΣ, μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τα ιδανικά του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης έχουν μείνει ανεκπλήρωτα. Ακολούθως σημείωσε ότι η σημασία της μάχης της «Ηλεκτρικής» έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα που η κυβέρνηση υπακούοντας στις εντολές της Ενωμένης Ευρώπης των καπιταλιστών παίρνει μέτρα για το αλυσόδεμα του λαού. «Από τον τόπο της θυσίας στέλνουμε μήνυμα στις ΗΠΑ και λέμε πως όσο δυνατοί και αν είναι, οι λαοί τελικά θα τους συντρίψουν», υπογράμμισε.

Η τελετή άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση. Μετά τον Αντώνη Αντύπα το λόγο πήρε ο δήμαρχος Κερατσινίου Φώτης Μελάς, ο οποίος στην περίπου 20λεπτη ομιλία του κατόρθωσε να μην αναφέρει ούτε μία φορά το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ που, ως γνωστόν, πρωτοστάτησε και στη «Μάχη της Ηλεκτρικής»! Την παράλειψη αυτή του δημάρχου επισήμανε ο καπετάνιος του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Νίκανδρος Κεπέσης, σημειώνοντας ότι ο λαός δεν ξεσηκώθηκε μόνος του, αλλά ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. «Αντλούμε δύναμη από τη θυσία σας», είπε ο Ν. Κεπέσης καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης όλοι οι φορείς της πόλης. Η τελετή ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο των νεκρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ