Σάββατο 2 Απρίλη 2022 - Κυριακή 3 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διεργασίες και πιέσεις με μοχλό το ρωσικό φυσικό αέριο

Σε εφαρμογή του διατάγματος του Βλ. Πούτιν για τον νέο τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου από αγοραστές «μη φιλικών χωρών», ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» άρχισε την Παρασκευή να ενημερώνει τους αγοραστές για το πώς θα εξοφλούνται με ρούβλια οι σχετικές εξαγωγές. Παράλληλα, η «Gazprom» επεσήμανε ότι παραμένει «αξιόπιστος εταίρος» και θα διατηρήσει «ασφαλή» την ομαλή προμήθεια φυσικού αερίου στις συμβαλλόμενες εταιρείες.

Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν θα κλείσει άμεσα τους αγωγούς παροχής αερίου σε περίπτωση αγοραστών που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της Μόσχας, καθώς όπως εξήγησε οι σημερινές παραλαβές φυσικού αερίου θα αρχίσουν να αποπληρώνονται τέλη Απρίλη με αρχές Μάη.

Το G7, η ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλα κράτη - μέλη της ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και να επιτρέψουν κινήσεις που παρακάμπτουν τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο φαίνεται να βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα παζάρια.

Εκπρόσωπος της αυστριακής ενεργειακής εταιρείας OMV επιβεβαίωσε (κατά το πρακτορείο «Reuters») ότι έχει γίνει ήδη η πρώτη επαφή με την «Gazprom» για πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια, αν και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλφρεντ Στερν, επανέλαβε πως δεν υπάρχει βάση για πληρωμή σε άλλο νόμισμα πλην του ευρώ.

Από την άλλη, οι χώρες - μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) ολοκλήρωσαν την Παρασκευή έκτακτη διυπουργική σύνοδο στην οποία συζήτησαν τις επιπρόσθετες συντονισμένες ενέργειές τους σχετικά με τα πετρελαϊκά αποθέματα, ώστε να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη κατάσταση στον ενεργειακό τομέα. Συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συντονισμένη αποδέσμευση ποσότητας πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματά τους, διευκρινίζοντας ότι οι ποσότητες και ο χρόνος αποδέσμευσης θα συμφωνηθούν την ερχόμενη βδομάδα.

Παράλληλα ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν, Μοχσέν Καρίμι, εξέφρασε την επιθυμία για εμπόριο με τη Ρωσία με τη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων, ώστε να παρακαμφθούν τα προβλήματα που προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις σε συναλλαγές με δολάριο ή ευρώ. Τόνισε ότι το υπόβαθρο σε σχετικές συμφωνίες υπάρχει ήδη, όπως και οι ευκαιρίες, επομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές ρούβλια και ριάλ. Οι δηλώσεις του Ιρανού αξιωματούχου γίνονται στο φόντο του νέου ρεκόρ που σημείωσαν το 2021 οι εμπορικές συναλλαγές Ρωσίας - Ιράν, που ξεπέρασαν σε αξία τα 4 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ