Παρασκευή 20 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ούτε λεπτό χαμένο στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών

Από την επίσκεψη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Eurokinissi

Από την επίσκεψη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Στην Ολλανδία βρέθηκε χτες ο Ν. Δένδιας, αμέσως μετά το ταξίδι και τις συνεννοήσεις του στην Ουάσιγκτον, χωρίς «να χάνει λεπτό» στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στις ΗΠΑ για παραπέρα εμπλοκή στα σχέδιά τους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, από το οποίο πρόσφατα με επιστολή του, σε ρόλο Ευρωατλαντικού «μπροστάρη», ζήτησε τη διερεύνηση πιθανής τέλεσης εγκλημάτων πολέμου από τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ουκρανία. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, Φκ. Χοφμάνσκι, καθώς και με τους αναπληρωτές εισαγγελείς. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί το Δικαστήριο στην διερεύνηση υποθέσεων για ζητήματα δικαιοδοσίας του, όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη διερεύνηση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου, ως γνωστόν, διαβιοί το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινότητας στη χώρα, ζήτημα για το οποίο έχει αποστείλει και σχετική επιστολή στον εισαγγελέα του Δικαστηρίου».

Μετέβη, επίσης, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με τον Δένδια να δηλώνει επ' αυτού, στέλνοντας μηνύματα στην Τουρκία, ότι το Δικαστήριο «έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πάντοτε πιστεύει ότι είναι ο ενδεδειγμένος χώρος και τρόπος, αν θέλετε, επίλυσης των διαφορών μεταξύ των κρατών».

Νωρίτερα, στη συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, συζήτησαν το Ουκρανικό, τα «ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου» και της Λιβύης. Ενημέρωσε, επίσης, για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Παραπέρα, ο Δένδιας φέρεται να υπογράμμισε την «ανάγκη ενότητας και συνοχής στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» και ότι «θα πρέπει να υπάρχει εναρμόνιση όλων των κρατών της Δύσης όσον αφορά την επιβολή και εφαρμογή των κυρώσεων», όπως επίσης ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που αποδυναμώνουν την Βορειοατλαντική Συμμαχία», αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, όπου χτες καταγράφηκε άλλη μια υπέρπτηση, αυτήν τη φορά πάνω από τη νησίδα Κανδελιούσσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενόψει των επερχόμενων επισκέψεών του (από Δευτέρα) στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Δένδιας υπερασπίστηκε την ευρωενωσιακή ενσωμάτωση της περιοχής, ισχυριζόμενος ότι «αποτελεί μονόδρομο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης».

Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης γύρω από τα αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ που υπέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία, με τον Δένδια να επαναλαμβάνει την «πλήρη στήριξη» των αιτημάτων, επιμένοντας ότι η διαδικασία «δεν θα πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης για ιδιοτελείς σκοπούς», προσπαθώντας να αποδυναμώσει το παζάρι που κάνει επ' αυτού η Αγκυρα. Αλλωστε, αργότερα συνομίλησε τηλεφωνικά με την Σουηδή ομόλογό του εκφράζοντας την «πλήρη στήριξη της Ελλάδας» στο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Αποτίμηση με πανηγύρια και «προβληματισμούς»

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τους «απολογισμούς» και τα πανηγύρια για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, επανέλαβε χτες ότι η χώρα «είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, στην ευρύτερη γειτονιά μας», «θέλει και μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρής Ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», με τους εφοπλιστές και τους επιχειρηματικούς ομίλους «να ακονίζουν μαχαίρια», την ώρα που ο λαός θα πληρώνει με εκτόξευση της φτώχειας και των κινδύνων.

Τόνισε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση θέλει «τη συνεργασία με τους γείτονές της», όπως επίσης ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή την ώρα το ΝΑΤΟ είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας», δίνοντας ξανά το υπόβαθρο των επικίνδυνων «διευθετήσεων» που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, η ελληνική πλευρά θα προμηθευτεί «F-35» από το 2028 και μετά. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», είπε ότι «ήδη έχουν υπάρξει αρκετά προχωρημένες συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία, τη "Lockheed Martin", η οποία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη σχέση της με τη δική μας εγχώρια αμυντική βιομηχανία σε αυτό το επίπεδο», δηλαδή την ΕΑΒ.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθούν και οι «προβληματισμοί» που εκφράζονται και από το εσωτερικό της ΝΔ σχετικά με τα «ανταλλάγματα» για την αστική τάξη από την πλήρη στοίχιση με τον αμερικανικό σχεδιασμό.

Ενδεικτικά, ο πρ. υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή Γ. Βαληνάκης, αρθρογραφώντας στο CNN Greece, ανέφερε χτες μεταξύ άλλων ότι «παραμένει αμφίβολο το αν οι ΗΠΑ θα μετακινηθούν από την παραδοσιακή τακτική των ίσων αποστάσεων στα Ελληνοτουρκικά», επισημαίνοντας πως για τις υπερπτήσεις και τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» «είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξαν (...) δημόσιες τοποθετήσεις των Αμερικανών συνομιλητών». Αναφέρθηκε ακόμη σε «κλασική εμπορική συναλλαγή» σε ό,τι αφορά τα «F-35», η οποία «θα υλοποιηθεί (...) μόνο στο τέλος της δεκαετίας - άρα δεν εισφέρει στην άμεση ενίσχυση της εθνικής μαχητικής ικανότητας», σε αντίθεση με την άμεση ενίσχυση που θα σηματοδοτούσε η πώληση «F-16» στην Τουρκία, οπότε «οι ΗΠΑ θα έχουν υποχωρήσει παρακάμπτοντας τον αμερικανικό νόμο CAATSA, χωρίς η Αγκυρα να έχει μετακινηθεί στο ζήτημα των "S-400"». Ενώ «προβληματισμούς» εξέφρασε και για τις «πρόσφατες (έμμεσες) δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων που δεν αποκλείουν πλέον τη συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου (αντίθετα από παλαιότερες θέσεις μας)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ