Παρασκευή 20 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παίρνει αμερικανοΝΑΤΟικές δεσμεύσεις για διατήρηση «ισορροπιών»

Την όξυνση του παζαριού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία επιβεβαίωσε η υποδοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ, όπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν αξιολόγησαν - σύμφωνα με την Αγκυρα - «ένα εύρος θεμάτων αμοιβαίας ανησυχίας» περιλαμβανομένων των περιφερειακών εξελίξεων και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε επισήμαινε ότι οι δύο χώρες «είναι αποφασισμένες να εργαστούν μαζί και στενά απέναντι στις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις», αλλά και ότι «στοχεύουν στην ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας μέσω ανοιχτού και εποικοδομητικού διαλόγου, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας - ΗΠΑ» (βλέπε και σχετικό θέμα στη σελ. 7).

Αναγγέλλοντας ενίσχυση πιέσεων και γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «όσον αφορά το Κυπριακό, την Ελλάδα και την Τουρκία, είπα στον κ. Μπλίνκεν ότι οι ΗΠΑ είχαν πάντα μια ισορροπία στις πολιτικές τους. Πρόσθεσα, όμως, ότι τον τελευταίο καιρό έχουν χάσει αυτήν την ισορροπία, παρότι θα έπρεπε να τη διατηρήσουν. Ο κ. Μπλίνκεν μού είπε ότι θα διατηρήσουν αυτή την ισορροπία».

Στο μεταξύ, χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν έλεγε: «Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Χρωστάει στη Δύση 400 δισ. ευρώ, όμως της δίνουν όπλα και δίνουν την έγκριση οι ΗΠΑ να χτίσουν βάσεις. Από την άλλη όμως, όταν συναντιούνται μαζί μας, λένε "θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μαζί σας". Αλλά λέει πως στην Κύπρο δεν βλέπει θετικά τη λύση των δύο κρατών. Ποιος σου είπε πως εμείς θα δούμε θετικά όσα λες;».

Ενώ εξέφρασε πάλι ανησυχία για τους όρους διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και τη συνέδεσε πάλι με το «λάθος» που έγινε όταν επέστρεψε η Ελλάδα στο στρατιωτικό του σκέλος, για να επικρίνει ουσιαστικά την Αθήνα για ασυνέπεια στις συμμαχικές της υποχρεώσεις: «Τι έγινε όταν επέστρεψαν (οι Ελληνες); Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια βάση στην Αλεξανδρούπολη (...) Και η Ελλάδα αγνοεί τη λίστα των τρομοκρατών που τους δώσαμε. Και εξακολουθούν να τους προστατεύουν».

Συζήτηση για το ΝΑΤΟ και στην Κύπρο

Την ίδια στιγμή, προκλητική ήταν η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στην οποία έκανε λόγο για προσπάθειες «διαστρέβλωσης της ιστορικής πραγματικότητας», «αβάσιμους ποντιακούς ισχυρισμούς» κ.τ.λ., παραπέμποντας στη Μικρασιατική Εκστρατεία του 1919-1922 και στη «σφαγή της Τριπολιτσάς» το 1821, καταλήγοντας ότι «όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια τεχνητή ατζέντα όπως η εχθρότητα προς την Τουρκία με κάθε ευκαιρία, χάνουν τον χρόνο τους και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η μη ρεαλιστική ρητορική βλάπτει και τον ελληνικό λαό...».

Την ίδια ώρα, στο μεταξύ, το ψευδοκράτος ανακοίνωνε χτες την «αξιοποίηση» φιλέτων στην Αμμόχωστο και τα Βαρώσια, όπως ξεκίνησε πριν τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πάρα πολλών επενδυτών, όχι μόνο Τούρκων και Τουρκοκύπριων...

Ολα αυτά ενώ η συζήτηση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ «φουντώνει» σε όλη τη νοτιοανατολική «πτέρυγά» του.

Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, απαντώντας σε ερώτημα για τις τουρκικές αντιδράσεις στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είπε ότι «βλέπουμε πώς η Τουρκία αντιδρά και, άρα, δεν τίθεται και δεν συζητείται επί του παρόντος θέμα αιτήματος για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ρεπορτάζ, πρόσθεσε πως για να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να πληρούνται κάποιοι όροι και προϋποθέσεις και «σε αυτό το σημείο» δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Τουρκία κάλεσε και την Κύπρο στο «Φόρουμ της Αττάλειας» (2022-01-21 00:00:00.0)
«Στη βάση δύο κρατών» οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό (2021-05-25 00:00:00.0)
Μετατίθεται για Σεπτέμβρη η «απόσυρση» των δυνάμεων των ΗΠΑ (2021-04-14 00:00:00.0)
«Τρέχουν» οι διεργασίες με ζητούμενο τη «διατλαντική ενότητα» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (2020-09-15 00:00:00.0)
Συνεχόμενη η «δέσμευση» των ΗΠΑ για την περιοχή (2019-10-04 00:00:00.0)
Σήμερα η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί (2019-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ