Παρασκευή 20 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Θερμό χειροκρότημα» και από τον ΣΕΒ

Τα συγχαρητήρια του ΣΕΒ και των άλλων Ενώσεων του μεγάλου κεφαλαίου, που έσπευσαν χτες στη Βουλή για να διατυπώσουν γνώμη, εισέπραξε, όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση της ΝΔ για το αντιλαϊκό νομοσχέδιο που αφορά «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών». Συνοπτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά φορολογικών και άλλων κινήτρων και «ζεστό» χρήμα από εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, για την επιτάχυνση της συγκέντρωσης σε κλάδους όπου ακόμα εντοπίζονται μικρές επιχειρήσεις, έστω κι αν φυτοζωούν, όπως στις κατασκευές, στις μεταφορές, στη μεταποίηση, αλλά και στο λιανικό εμπόριο, όπου εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα μας πληθώρα αυτοαπασχολούμενων ή με ελάχιστο προσωπικό.

Τα όσα ανέφεραν χτες οι Ενώσεις του κεφαλαίου για το νομοσχέδιο κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων στην Επιτροπή ήταν αποκαλυπτικά.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Γ. Ξηρογιάννης, ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο είναι σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση και είναι κάτι που το χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να επιταχύνει τη μέγιστη μεγέθυνση των επιχειρήσεών της». Ενώ ο Χ. Λαμπρόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, χαρακτήρισε «πράγματι γενναία» τα «κίνητρα προς τις επιχειρήσεις (...) Γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση (...) για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερα ευνοϊκού περιβάλλοντος. Δηλαδή, σταθερό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις ρυθμιστικό πλαίσιο, διευρυμένη βάση παροχών χρηματοδότησης» κ.ο.κ.

Ο Εμ. Μανιούδης, οικονομικός αναλυτής της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας), σημείωσε πως «σε επίπεδο ελληνικής οικονομίας η ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας είναι μια κρίσιμη προϋπόθεση για την προσαρμογή στην "Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία", αλλά και στην ψηφιακή στρατηγική, που απορρέουν από τους αναπτυξιακούς πυλώνες της ΕΕ».

Ομως, αυτός που ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα αυτά δεν αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Γ. Κωνσταντόπουλος, λέγοντας ότι «μια επιχείρηση που κάνει κύκλο εργασιών 51 εκατομμύρια και έχει 251 εργαζόμενους, στην Ευρώπη και στο διεθνές περιβάλλον είναι μικρή ή μεσαία και στον διεθνή ανταγωνισμό δεν μπορεί να αντέξει»...

Στη συζήτηση επί των άρθρων που ακολούθησε στην Επιτροπή, επιβεβαιώθηκε ξανά η στρατηγική σύγκλιση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων, με την εισηγήτρια, για παράδειγμα, του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Παπανάτσιου, να επαναλαμβάνει την πρώτη της τοποθέτηση ότι «εμείς δεν είμαστε αρνητικοί με τη δυνατότητα ύπαρξης κινήτρων για τον μετασχηματισμό εταιρειών», ενώ επιδόθηκε σε «εποικοδομητικές» προτάσεις επί των άρθρων. Τη σύμπνοια αυτή μεταξύ των αστικών κομμάτων χαιρέτισε μιλώντας στην Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, επισήμανε ότι διαπιστώθηκε πως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα από κοινού με τον ΣΕΒ, την ΕΕ «αναγνωρίζουν ότι η επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την καπιταλιστική ανάπτυξη στη χώρα». Οπως είπε, αν ήθελαν πράγματι να στηρίξουν τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανθρώπους του μόχθου της πόλης και της υπαίθρου θα αποδέχονταν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ που έχει καταθέσει εδώ και έναν χρόνο, σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, το οποίο προβλέπει πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και των χρεώσεων για ΑΠΕ, των ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα, συνολικά στην Ενέργεια και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων, επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, επιδότηση στο ύψος των αυξήσεων στην Ενέργεια κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα ισχυρά χτυπήματα σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων (2022-05-25 00:00:00.0)
Νέο χτύπημα στους αυτοαπασχολούμενους με σφραγίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ (2022-05-18 00:00:00.0)
Συναίνεση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στις παροχές προς επιχειρηματικούς ομίλους (2022-04-06 00:00:00.0)
«Δεν θα δίνουν λογαριασμό» οι επιχειρηματικοί όμιλοι (2021-04-14 00:00:00.0)
...και το δια ταύτα (2017-01-26 00:00:00.0)
Θέλουν να ενταχθούν στο ...fast track (2010-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ