Παρασκευή 20 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ
Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το νέο στρατιωτικό πακέτο - «μαμούθ»

Το νέο στρατιωτικό πακέτο - «μαμούθ» των ΗΠΑ «για την Ουκρανία», ύψους 40 δισ. δολαρίων, ενέκρινε χτες και η Γερουσία, με μεγάλη διακομματική πλειοψηφία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων (86 ψήφοι υπέρ, 11 κατά).

Το εν λόγω πακέτο, που είχε ψηφιστεί την προηγούμενη βδομάδα και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη βαθιά και πολύμορφη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς και την προετοιμασία για μακρόχρονη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων προβλέπει:

-- Αύξηση στα 11 δισ. δολάρια της δυνατότητας του Αμερικανού Προέδρου να εγκρίνει απευθείας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού από τα αποθέματα των ΗΠΑ.

-- Αλλα 6 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο μέσα από την «Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της Ουκρανίας», που επιτρέπει στις ΗΠΑ να αγοράζουν όπλα από βιομηχανίες και να τα παρέχουν στην Ουκρανία.

-- Σχεδόν 9 δισ. δολάρια προορίζονται για την ανανέωση του εξοπλισμού των ΗΠΑ που έχει σταλεί στην Ουκρανία.

-- Σημαντικό μέρος του νέου πακέτου θα χρηματοδοτήσει επίσης τον εξοπλισμό κρατών του ΝΑΤΟ με πιο σύγχρονα συστήματα και αντικατάσταση των εξοπλισμών που δίνονται στην Ουκρανία με αμερικανικούς εξοπλισμούς.

-- Προβλέπονται ακόμα πρόσθετες δαπάνες για την παραπέρα ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, και μέχρι την υπογραφή του νέου νόμου από τον Μπάιντεν, η κυβέρνησή του συνεχίζει ασταμάτητα τη ροή όπλων στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, από τα προηγούμενα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας. Ετσι, χτες ανακοινώθηκε επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων.

Αυτή περιλαμβάνει κυρίως συστοιχίες πυροβολικού, ραντάρ και άλλο στρατιωτικό υλικό που, όπως αναφέρεται, θα πάει απευθείας στην πρώτη γραμμή πυρός. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ανέφερε ότι αυτή θα είναι η δέκατη αποστολή εξοπλισμού, ενώ υπολογίζεται ότι από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η αμερικανική «βοήθεια» έχει φτάσει τα 3,9 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ