Τρίτη 19 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κίνα: «Δημιουργός κινδύνων» οι ΗΠΑ

Νέα διέλευση - το Σάββατο - αμερικανικού πολεμικού πλοίου από την περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου που διεκδικεί την κυριότητα της συγκεκριμένης ζώνης και κατηγόρησε - όπως ανέφερε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ - την Ουάσιγκτον ως «δημιουργό κινδύνου» που «διαταράσσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Λίγα μόνο 24ωρα μετά από αντίστοιχο περιστατικό, το αντιτορπιλικό «USS Benfold» έπλευσε κοντά στα νησιά Σπράτλι - τα οποία η Κίνα αποκαλεί Νανσά - στο πλαίσιο επιχείρησης που αποκαλεί «Επιχείρηση Ελευθερίας της Ναυσιπλοΐας» (FONOP). Δήλωση του 7ου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) ανέφερε ότι στόχος ήταν να αμφισβητήσει «τους περιορισμούς στην αβλαβή διέλευση που επιβλήθηκαν από την Κίνα, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν». Η ανακοίνωση επικρίνει τόσο την Κίνα όσο και το Βιετνάμ και την Ταϊβάν επειδή «κατά παράβαση του Διεθνούς δικαίου (...) απαιτούν άδεια ή εκ των προτέρων ειδοποίηση προτού ένα στρατιωτικό σκάφος πραγματοποιήσει "αβλαβή διέλευση" από τα χωρικά ύδατα των νησιών». Για τα συγκεκριμένα νησιά διαφιλονικούν η Κίνα με Βιετνάμ, Ταϊβάν, αλλά και Φιλιππίνες, Μαλαισία, Μπρουνέι. Το κινεζικό ΥΠΕΞ σχολίασε ότι «οι ενέργειες του αμερικανικού στρατού παραβίασαν σοβαρά την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας, υπονόμευσαν σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και παραβίασαν σοβαρά το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες των διεθνών σχέσεων».

Ολα αυτά ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γιέλεν, συνεχίζει πολυήμερη περιοδεία σε Ινδία - Ειρηνικό. Σήμερα αναμένεται να συνεχίσει επαφές στη Νότια Κορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ