Τρίτη 19 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
BRICS
Δυναμώνουν διεργασίες για τη διεύρυνσή τους

«Η σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων τροφοδοτεί την ώθηση για την επέκταση των BRICS. Εν μέσω εντάσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ - Κίνα, η ορμή για να οικοδομηθεί μια μεγαλύτερη ένωση BRICS έχει γίνει μεγαλύτερη από ποτέ».

Αυτά σημείωνε στα τέλη της περασμένης βδομάδας η αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα «Diplomat», καταγράφοντας πόσο δυναμώνει η κινητικότητα για τη σφυρηλάτηση συμμαχιών όχι μόνο στη Δύση, αλλά και στην ...«αντίπερα» όχθη.

Μάλιστα, το δημοσίευμα εμφάνιζε ως ενδεικτικό ότι στη συνάντηση των ΥΠΕΞ των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) τον Μάη συμμετείχαν και οι υπουργοί από Σαουδική Αραβία, Αργεντινή, Αίγυπτο, Ινδονησία, Νιγηρία, Σενεγάλη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και Καζακστάν, για πρώτη φορά στην πορεία της Ενωσης.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ των BRICS, Πούρμινα Αναντ, μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα «Izvestia», εκτίμησε ότι Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Αίγυπτος πρόκειται να ενταχθούν «πολύ σύντομα» στους BRICS. Η ίδια υποστήριξε ότι το θέμα συζήτησαν και Κίνα, Ρωσία, Ινδία κατά την πρόσφατη, την 14η, Σύνοδο Κορυφής των BRICS, που έγινε πριν κάποιες μέρες, διαδικτυακά.

Από τη μεριά του, ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λι Κεσίν, είπε κι αυτός ότι αρκετές χώρες «χτυπούν τις πόρτες» των BRICS. Σημειώνουμε, πάντως, ότι χώρες που εκφράζουν ενδιαφέρον για σύσφιξη των σχέσεων με τους BRICS, διατηρούν ήδη ή επιδιώκουν σύσφιξη των σχέσεων και με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ κ.τ.λ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη Σύνοδο του G7 είχαν προσκληθεί και οι ηγέτες Ινδονησίας, Αργεντινής κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ