Τρίτη 19 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Παζάρια για όλα τα ενδεχόμενα

Μέρα με τη μέρα εντείνονται τα ενδοαστικά παζάρια στην Ιταλία ενόψει της εμφάνισης αύριο, Τετάρτη, στη Βουλή του πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, που έχει δηλώσει παραίτηση από το βράδυ της Πέμπτης δίχως αυτή να γίνει άμεσα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Την Κυριακή συναντήθηκαν ο αρχηγός του κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» και πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον γραμματέα της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο στήριξης της κυβέρνησης συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι και της «συγκατοίκησής» τους με το «Κίνημα Πέντε Αστέρων».

Η εξέλιξη θεωρείται πως διευκολύνει την κίνηση Ντράγκι για παραίτηση. Δεδομένων, ωστόσο, των σκληρών παζαριών παραμένουν μέχρι την ύστατη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ακόμη και αυτό της περαιτέρω ενίσχυσης του Μάριο Ντράγκι σε ρόλο πρωθυπουργού ενόσω μάλιστα χτες έδειξε να παίρνει πάνω του το βάρος της διαπραγμάτευσης για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ιταλίας κάνοντας ένα ακόμη ταξίδι στην Αλγερία.

Προχτές πάντως η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ανέφερε πως δεκάδες βουλευτές και γερουσιαστές των «Πέντε Αστέρων» διαφωνούν με τη σκληρή γραμμή του Τζουζέπε Κόντε και είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το κίνημα. Το Σάββατο οι δήμαρχοι 11 μεγάλων ιταλικών πόλεων, όπως της Ρώμης, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, του Μιλάνου, Μπέμπε Σάλα, και της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο, ζήτησαν από τον Μάριο Ντράγκι να παραμείνει στο «πηδάλιο» της χώρας. Την ίδια στάση εξέφρασαν οι βιομήχανοι της ευρύτερης περιοχής.

Σε αυτό το φόντο, την Κυριακή 17/7, μέσα στις τέσσερις ώρες που διήρκεσε η στάση εργασίας του συνδικάτου των πιλότων και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας (ATC) ακυρώθηκαν 500 πτήσεις σε αρκετά αεροδρόμια της Ιταλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ