Τρίτη 19 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Πυρκαγιές και καύσωνας και πάνω από 1.000 νεκροί από θερμοπληξία

Εργαζόμενοι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, παρά τις «έκτακτες συνθήκες»

Μάχη με τις φλόγες στη βορειοδυτική Ισπανία
Μάχη με τις φλόγες στη βορειοδυτική Ισπανία
Πολυήμερες πυρκαγιές και πολύ υψηλές θερμοκρασίες δοκιμάζουν σκληρά εδώ και μέρες τους λαούς της Δυτικής Ευρώπης, φέρνοντας στην επιφάνεια την απουσία κρίσιμων μέτρων πρόληψης που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις συνέπειες.

Σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, αλλά και Βρετανία κ.τ.λ. εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για πάνω από 1.000 άτομα που κατέληξαν την τελευταία βδομάδα, από αίτια που σχετίζονται και με τις υψηλές θερμοκρασίες (θερμοπληξία κ.τ.λ.).

Στην Ισπανία, το Ινστιτούτο Υγείας «Κάρλος 3» που συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 360 νεκρούς στο διάστημα 10-15 Ιούλη. Στην Πορτογαλία, η Γενική Διεύθυνση Υγείας ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν 659 αντίστοιχοι θάνατοι, προσθέτοντας ότι κυρίως επρόκειτο για άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Το θερμόμετρο έχει «σκαρφαλώσει» σε επίπεδα - ρεκόρ, για παράδειγμα χτες στη Βρετανία η θερμοκρασία αναμενόταν να φτάσει τους 40 βαθμούς, για πρώτη φορά ποτέ στα χρονικά. Η κατάσταση ανατροφοδοτεί τη συζήτηση περί «κλιματικής αλλαγής», αλλά η υποκρισία των αστικών επιτελείων ξεχειλίζει και πάλι, αφού προστασία της ανθρώπινης ασφάλειας και προτεραιότητα το κέρδος δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, παρά τις κατά τα άλλα «έκτακτες συνθήκες». Στη Μαδρίτη, ο 60χρονος εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Χοσέ Αντόνιο Γκονζάλες κατέληξε την περασμένη Παρασκευή, τρεις ώρες αφού έπιασε δουλειά στην απογευματινή βάρδια, με μια φόρμα από πολυεστέρα. Οταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η θερμοκρασία του κορμιού του είχε ξεπεράσει τους 41 βαθμούς. Ο γιος του 60χρονου κατήγγειλε: «Ηξερε πως μπορεί να το πάθαινε αυτό, αλλά συνέχιζε γιατί ήθελε να διασφαλίσει μια σύμβαση μακράς διάρκειας.Είμαι σίγουρος ότι δεν θα σταμάτησε να καθαρίζει τον δρόμο μέχρι που λιποθύμησε...».

Ενδεικτικές είναι και οι καταγγελίες από κατοίκους διαφόρων περιοχών που καίγονταν και δέχονταν εντολές να εκκενώσουν τα σπίτια τους, στη Μάλαγα (νότια Ισπανία). «Τα περιπολικά ανεβοκατέβαιναν τον δρόμο με τις σειρήνες να ηχούν και είπαν σε όλους να φύγουν. Απλώς, φύγετε. Καμία οδηγία για το πού να πάμε», σημείωνε ένας Βρετανός συνταξιούχος που παραθέριζε στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ