Σάββατο 1 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 2 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν βγαίνει ο μήνας με τίποτα για τον λαό, για να έχουν πακέτα με τη σέσουλα οι όμιλοι

Αίτημα για την εκταμίευση μιας ακόμα δόσης από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, κατέθεσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, προκειμένου να τροφοδοτήσει με λίγο ακόμα «ζεστό» χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους. Προϋπόθεση γι' αυτό - όπως άλλωστε προβλέπει και το νέο υπερμνημόνιο - ήταν η υλοποίηση 25 ακόμα «προαπαιτούμενων», μεταξύ των οποίων τα νομοσχέδια για τη fast track αδειοδότηση των ΑΠΕ, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι «πράσινες» μπίζνες, το αντιλαϊκό στρατηγικό σχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση κ.λπ.

Η αντιλαϊκή επίθεση συνεχίζεται «χωρίς διαλείμματα», με τη σκυτάλη να περνάει τη Δευτέρα στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση οι αντιλαϊκές «συντεταγμένες» είναι δεδομένες, με τις δεσμεύσεις να προβλέπουν το πέρασμα σε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023, στόχος που σηματοδοτεί και την ένταση της φοροληστείας και της «υπεραπόδοσης» των φορολογικών εσόδων, ώστε να τροφοδοτούνται με περισσότερο κρατικό χρήμα οι «πράσινες» μπίζνες και να θωρακίζεται η καπιταλιστική κερδοφορία.

Υπάρχει άλλωστε τεχνογνωσία κι από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, όταν με τα υπερπλεονάσματα «χτίστηκαν» τα δημοσιονομικά «μαξιλαράκια», για τα οποία κομπάζει σήμερα απέναντι στη ΝΔ, αλλά και από την «παράδοση» που συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ: Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν επίσημα μέσα στη βδομάδα, μόνο το πρώτο 8μηνο του 2022, οι έμμεσοι φόροι, που είναι και οι πλέον άδικοι, «υπεραπέδωσαν» πάνω από 1,45 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι από εισόδημα και περιουσία πάνω από 3 δισ.

Συνολικά τα φορολογικά έσοδα είναι πάνω από 5,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού, ο οποίος - να σημειωθεί - προέβλεπε εκτόξευση της φοροληστείας κατά 3,5 δισ. σε σχέση με το 2021, συνολικά πάνω από 50 δισ. Από αυτά, τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το 95%!

Το 80% του εισοδήματος φεύγει σε διατροφή και ενοίκιο

Τα λαϊκά στρώματα μάλιστα καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν ακόμα περισσότερα από ένα ακόμα μικρότερο εισόδημα, αφού η «υπεραπόδοση» έρχεται σε συνθήκες που ο πληθωρισμός θα συνεχίζει να «τρέχει» με σπασμένα φρένα και το 2023, με την πλέον «αισιόδοξη» πρόβλεψη να προβλέπει πληθωρισμό ύψους 5,5%.

Η ακρίβεια θα συνεχίσει δηλαδή να τσακίζει τους καθηλωμένους μισθούς και τις συντάξεις, όπως ακριβώς αποτυπώνουν και τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ την Πέμπτη και καταγράφουν πως το 80% του εισοδήματος στα φτωχά νοικοκυριά «πηγαίνει» σε ενοίκια και τρόφιμα, κι αυτό μάλιστα... το 2021.

Η έρευνα μεταξύ άλλων αποτυπώνει:

  • Η μέση ετήσια δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών για αγορές, κατά το έτος 2021, ανήλθε στα 1.419,79 ευρώ τον μήνα, καταγράφοντας αύξηση, σε τρέχουσες τιμές 6,6% και σε σταθερές τιμές 1,4%, σε σχέση με το έτος 2020.
  • Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία δαπανούν το 18,9% του προϋπολογισμού τους, κατά μέσο όρο, για ενοίκιο.
  • Το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά και στέγαση των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 58,1% των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 36,3%.
  • Η υψηλότερη μέση ετήσια δαπάνη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής και ανήλθε σε 19.687,92 ευρώ, ενώ η χαμηλότερη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ανήλθε σε 12.236,64 ευρώ.
  • Το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης (αγορές, τρέχουσες τιμές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,2 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού (4,8 για το 2020).
  • O κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 12,2% - 17,1% του πληθυσμού της χώρας, ανάλογα με τον τρόπο του υπολογισμού, που σε κάθε περίπτωση φυσικά έχει ως όριο «τον πάτο» του βαρελιού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ