Σάββατο 1 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 2 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κληρονομιά στο Κόμμα το εικαστικό έργο του συντρόφου Βασίλη Φυτσιλή

Με ιδιόχειρο σημείωμα αφήνει στο ΚΚΕ τα γλυπτά και τους ζωγραφικούς του πίνακες

Με ένα ιδιόχειρο σημείωμα προς τον Γραμματέα και τα μέλη της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ, ο σύντροφος Βασίλης Φυτσιλής, που «έφυγε» την περασμένη Τρίτη από τη ζωή και κηδεύτηκε την Πέμπτη στη γενέτειρά του, Σέκλιζα Καρδίτσας, αφήνει το εικαστικό του έργο «κληρονομιά και ιδιοκτησία» στο Κόμμα. Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Επειδή σε λίγους μήνες κλείνω τα 93 μου χρόνια και δεν ξέρω για πόσον καιρό ακόμα θα είμαι κοντά σας, θα ήθελα με το σημείωμά μου αυτό να σας ενημερώσω από τώρα για ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με κάποια έργα εικαστικά (γλυπτική και ζωγραφική), που έχω φτιάξει ο ίδιος με τα χέρια μου, εδώ μέσα στο χωριό μου, στη Σέκλιζα και τη γύρω περιοχή.

Τα έργα αυτά είναι τα παρακάτω:

1. "Ο αϊτός". Το ηρώο στο κέντρο της πλατείας.

2. Το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ) στο παρτέρι με τα κυπαρίσσια, στο βάθος της πλατείας.

3. "Η δαφνοφόρα". Μνημείο των πεσόντων Σεκλιζιωτών κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου (1946 - 1950), στελέχη του ΚΚΕ και μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ.

4. Το άγαλμα της ειρήνης. Στην είσοδο του χωριού.

5. "Ο αντάρτης". Στη θέση Δραγασιά. Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ).


6. Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο "Δέλτα" της Ραχούλας.

7. Το άγαλμα του καπετάν - Δίπλα, στο Γρεβενοδιάσελο (στο δρόμο Αμάραντος - Σαραντάπορο).

Τα έργα αυτά τα αφήνω "κληρονομιά" και κυριότητα στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ.

Τη φροντίδα των έργων αυτών να έχει η εκάστοτε Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ (καθαριότητα του χώρου και φρεσκάρισμα των γλυπτών τμημάτων των Μνημείων, όταν αυτό είναι απαραίτητο). Επισκέψεις και εκδηλώσεις να γίνονται κατά καιρούς, ιδιαίτερα στο Μνημείο της Δραγασιάς.

Για τους πίνακες ζωγραφικής και τα βιβλία μου: Στο σπίτι μου υπάρχουν πολλοί πίνακες ζωγραφικής (50 περίπου), άλλοι τελειωμένοι, με την υπογραφή μου, και μερικοί ημιτελείς. Τους πίνακες αυτούς τους δωρίζω από τώρα στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ. Η ΤΕ να φροντίσει για την καλύτερη αξιοποίησή τους.

Επίσης, τα βιβλία μου, όσα μένουν ακόμα στα ράφια αδιάθετα, η ΤΕ μπορεί να τα διαθέσει όπου νομίζει, δωρεάν ή και προς οικονομικό όφελος του Κόμματός μας.

Ολα αυτά, πίνακες και βιβλία, η ΤΕ μπορεί να τα παραλάβει μετά τον θάνατο και την πολιτική κηδεία μου (Για όλα αυτά, συνεννόηση με τους γιους μου, Δημήτρη και Πάμφιλο).

Γεια σας.

Βασίλης Φυτσιλής».

Τίμησε το ΚΚΕ με την αγωνιστική του στάση και την προσφορά

Εργα του Βασίλη Φυτσιλή
Εργα του Βασίλη Φυτσιλή
Ο πεζογράφος και παλαίμαχος αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας «έφυγε» απ' τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 95 ετών.

Οπως σημειώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στην ανακοίνωση για τον θάνατό του, ο Βασίλης Φυτσιλής «με την αγωνιστική του στάση και προσφορά, με τον μαχητικό λόγο, το παράδειγμά του και την πένα του συνέβαλε στην ανάδειξη των αξιών και των ιδανικών του κομμουνιστικού κινήματος (...) Μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και από διάφορες θέσεις ευθύνης, αγωνίστηκε για την οργανωτική και ιδεολογική ανάπτυξη του Κόμματος.

Την περίοδο των αντεπαναστατικών ανατροπών και της κρίσης του ΚΚΕ 1989 - 1991, υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα και τις αρχές του Κόμματος απέναντι στην υπονομευτική και διαλυτική επίθεση του οπορτουνισμού. Ως μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από την ίδρυσή της και ως πρόεδρός της από το 2004 έως το 2007 εργάζεται δραστήρια για την προβολή, τη θεμελίωση και την επέκταση των αξιών και των οραμάτων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ (...)

Το πλούσιο συγγραφικό του έργο, αξιόλογο κομμάτι της νεοελληνικής μας λογοτεχνίας, αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές, γιατί μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του αποδεικνύεται πως ο συγγραφέας του είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη ψυχή, με υψηλό αγωνιστικό ήθος και πολύπλευρη προσφορά στους αγώνες του λαού μας (...) Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον σύντροφο Βασίλη Φυτσιλή, έναν από τους τελευταίους της θρυλικής γενιάς των κομμουνιστών που ατσαλώθηκαν στη θυελλώδη δεκαετία του '40 και στην Ελλάδα των μετέπειτα πέτρινων χρόνων».

Η πολιτική τελετή αποχαιρετισμού έγινε την Πέμπτη 29/9 σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, παρουσία αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΕΠ Θεσσαλίας, της ΤΕ Καρδίτσας, του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και εκπρόσωποι μαζικών φορέων, της Τοπικής Διοίκησης.


Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον Υμνο της Διεθνούς και στη συνέχεια η πομπή κατευθύνθηκε προς το νεκροταφείο, με τους παρευρισκόμενους να τον συνοδεύουν τραγουδώντας αντάρτικα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ