Σάββατο 1 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 2 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε νέα φάση μεγάλης κλιμάκωσης με προσάρτηση εδαφών και πυρηνικές απειλές

Αίτημα για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ υπέβαλε το Κίεβο, ενώ εξετάζει μέτρα «πυρηνικής αποτροπής» της Ρωσίας από τους «συμμάχους»

Από την τελετή για την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία
Από την τελετή για την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία
Σε μια κλιμάκωση «χωρίς επιστροφή» βαδίζουν, όπως όλα δείχνουν, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, που συγκρούονται στην Ουκρανία και συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη.

Με την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση των περιοχών που αποτελούν πάνω από το 15% των εδαφών του ουκρανικού κράτους και απειλεί καθημερινά πλέον με χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που αυτές δεχτούν χτυπήματα από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Με κλιμάκωση απάντησε και η Ουκρανία, ανακοινώνοντας ότι υπέγραψε αίτημα ταχείας ένταξης στο ΝΑΤΟ και εξετάζει μέτρα «πυρηνικής αποτροπής» της Ρωσίας από τους «συμμάχους» της.

Το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο δήλωσε ότι θα εντείνει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίζουν πως τα όπλα τους θα χρησιμοποιηθούν για την ανάκτηση ουκρανικών εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Πούτιν: Θα προστατεύσουμε τα νέα εδάφη «με όλα τα μέσα»

Επαναλαμβάνοντας τις «προειδοποιήσεις» ότι η Ρωσία «θα προστατεύσει τη γη της με όλα τα μέσα που διαθέτει», ο Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, κατά το διάγγελμά του την Παρασκευή, στην τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την ένταξη των νέων περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία, έστειλε μήνυμα προς «το Κίεβο και τη Δύση: Οι άνθρωποι στο Ντονμπάς και τη Ζαπορίζια θα γίνουν για πάντα Ρώσοι πολίτες».

Νωρίτερα, είχε υπογράψει δύο διατάγματα για την «αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, ως ενδιάμεσο βήμα για την επισημοποίηση της προσάρτησης από τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία των «Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής.

Ο Πούτιν δικαιολόγησε τον πόλεμο στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για «μάρτυρες» στο Ντονμπάς και για «εγκληματικές ενέργειες» από την πλευρά των «νεοναζί του Κιέβου».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις πραγματικές αιτίες της γεωπολιτικής σύγκρουσης με τη Δύση: «Η καταστροφή αυτής της δυτικής ηγεμονίας είναι μη αναστρέψιμη, ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος», είπε και πρόσθεσε: «Μας καλεί η ιστορία, η πίστη μας να πολεμήσουμε για τη μεγάλη, ιστορική Ρωσία».

Κατά τ' άλλα ο Πούτιν κάλεσε «το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως όλες τις εχθροπραξίες, να σταματήσει τον πόλεμο που ξεκίνησε το 2014 και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στη συνέχεια ο Ρώσος Πρόεδρος και οι φιλορώσοι ηγέτες των 4 ουκρανικών περιοχών υπέγραψαν συνθήκες ένωσης με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σφοδρές εχθροπραξίες στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, που τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν περίπου κατά 58%. Την Παρασκευή, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να ολοκληρώσει την περικύκλωση μονάδων του ρωσικού στρατού στην πόλη Λιμάν.

Οταν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ρωτήθηκε τι θα γίνει με το τμήμα του Ντονέτσκ που δεν ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις, απάντησε: «Θα απελευθερωθεί» και ολόκληρη η επαρχία θα αποτελέσει τμήμα της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται και για χτύπημα σε κονβόι αμάχων που εγκατέλειπαν τη Ζαπορίζια την Παρασκευή, με τουλάχιστον 25 νεκρούς.

Αίτημα για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ υπέβαλε η Ουκρανία

Αίτημα για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ υπέβαλε η Ουκρανία, ως απάντηση στο διάγγελμα του Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Β. Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι έτσι θα κατοχυρωθεί επίσημα αυτό που ήδη συμβαίνει στο πεδίο της μάχης.

«Υιοθετούμε ένα αποφασιστικό μέτρο υπογράφοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την εσπευσμένη προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ», είπε σε μήνυμά του. «Ντε φάκτο διανύσαμε ήδη την πορεία μας στο ΝΑΤΟ. Ντε φάκτο έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (...) στο πεδίο της μάχης και από όλες τις απόψεις της συνεργασίας μας», πρόσθεσε, τονίζοντας τον ρόλο της Ουκρανίας «για την υπεράσπιση ολόκληρης της Συμμαχίας».

Νωρίτερα είχε συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας για να συζητήσει «τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση της συλλογικής ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου και της Ουκρανίας», μετά την ανακοίνωση της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν την εφαρμογή μιας στρατηγικής πυρηνικής αποτροπής κατά της Ρωσίας από τους συμμάχους της Ουκρανίας, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Τα μέτρα ενδεχομένως θα περιλαμβάνουν ανάπτυξη πυρηνικών και άλλων στρατηγικών όπλων, καθώς η Ουκρανία έχει εγκαταλείψει το καθεστώς της «μη πυρηνικής δύναμης».

Ο Ζελένσκι συζήτησε με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων «περαιτέρω σχέδια για την απελευθέρωση» των υπό ρωσική κατοχή εδαφών και την προμήθεια δυτικών όπλων. Την περασμένη βδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει 18 συστήματα πυραύλων HIMARS μαζί με πυρομαχικά, συστήματα επιθετικών drones και συστήματα ραντάρ.

Σύσσωμη αντέδρασε η ηγεσία των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην υπογραφή προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία, λέγοντας ότι δεν θα τα αναγνωρίσουν ποτέ ως ρωσικά, ενώ προανήγγειλαν βαριές συνέπειες για τη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ