Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνο ο λαός με τον αγώνα του, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του

Περιοδεία του Θ. Χιώνη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

Σε συγκέντρωση εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος μίλησε, το πρωί της Παρασκευής, ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Απευθυνόμενος προς παλαιότερους αλλά και αρκετούς νέους εργαζόμενους αναφέρθηκε αρχικά στις μεγάλες απεργίες στην Ευρώπη, επισημαίνοντας: «Από χτες τα κανάλια μάς "μπούχτισαν" για τη νέα αλλαγή πρωθυπουργού στη Βρετανία. Αυτό που δεν δείχνουν είναι οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται και στην Αγγλία. Οπως και στη Γαλλία, με κέντρο τα διυλιστήρια και χαρακτηριστικές τις εικόνες που ακόμη και αστυνομικά οχήματα μένουν από βενζίνη λόγω της απεργίας, που δείχνουν τη δύναμη της εργατικής τάξης». Τόνισε ότι «με αυτήν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους οι εργάτες, εφόσον την αξιοποιήσουν σωστά, μπορούν να έχουν αποτελέσματα, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές».

Η δύναμη του αγώνα, της οργάνωσης, της αλληλεγγύης είναι τεράστια

Ο Θ. Χιώνης σημείωσε ότι «η άρχουσα τάξη και το πολιτικό της προσωπικό γνωρίζουν αυτήν τη δύναμη, γι' αυτό όταν δεν μπορούν να ηρεμήσουν τους εργαζόμενους με ψέματα και κάλπικα διλήμματα, καταφεύγουν στην τρομοκράτηση και την καταστολή όπως, για παράδειγμα, με την απαράδεκτη κλήτευση σε απολογία του προέδρου του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μάρκου Μπεκρή, για την απεργία στις 25 Οκτώβρη του 2021, δηλαδή τη μέρα που οι εργαζόμενοι στην COSCO θρηνούσαν τον νεκρό συνάδελφό τους». Υπογράμμισε ότι «η δύναμη του αγώνα, της οργάνωσης, της αλληλεγγύης είναι τεράστια και δεν θα είναι εύκολο να την λυγίσουν όσο οι εργαζόμενοι είναι σαν γροθιά και διέπονται από ανώτερους σκοπούς».

Σε αυτό το πλαίσιο στάθηκε στη μεγάλη σημασία που αποκτά η σημερινή απεργία των ναυτεργατών, των λιμενεργατών και των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη με το «να "νεκρώσει" όλο το λιμάνι, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων αλλά και γιατί χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας κατά κύματα και σε κλιμάκωση μπροστά στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη και στη συνέχεια».

Δεν προσαρμοζόμαστε αλλά αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε

Ο χειμώνας δεν θα είναι δύσκολος για όλους, υπογράμμισε, και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εφοπλιστές έχουν φτάσει να ναυλώνουν τα καράβια όπως αυτά του LNG με 400.000 δολάρια τη μέρα. Οι εταιρείες Ενέργειας έχουν χάσει τον λογαριασμό από τα κέρδη. Αντίθετα προς τις λαϊκές οικογένειες περισσεύουν οι "νουθεσίες" για σύνεση και προσοχή, για το πώς θα περιορίσουν την κατανάλωση, άρα και τις ανάγκες τους, ότι αν δεν προσαρμοστούν θα πεθάνουν». Τόνισε ότι «εμείς δεν θα προσαρμοστούμε, θα αγωνιστούμε για να ζήσουμε».

Επισήμανε ότι όταν η κυβέρνηση μιλά για σταθερότητα εννοεί την απρόσκοπτη συνέχιση του ξεζουμίσματος της εργατικής τάξης για τα κέρδη των λίγων και ενώ θα δίνονται διάφορα επιδόματα - ψίχουλα που πάλι θα τα πληρώνει ο λαός από τη διογκωμένη φορολογία του. Αντίστοιχα στηλίτευσε τα περί κοινωνικής συνοχής, για την οποία μιλάνε διάφοροι «προοδευτικούληδες», συμπληρώνοντας ότι «δεν θα ζήσουμε υποταγμένοι».

Σημείωσε ότι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα παρά τις αλληλοκατηγορίες συμφωνούν στις αιτίες της ασφυκτικής για τον λαό κατάστασης, στηρίζουν «τα αίτια της ενεργειακής φτώχειας καθώς στηρίζουν την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, την "πράσινη μετάβαση" που χρυσοπληρώνει ο λαός, το εμπόριο ρύπων όπως και όλες τις δεσμεύσεις της ΕΕ που επιβάλλουν την απαξίωση δυνατοτήτων της χώρας». Αναφέρθηκε ακόμη στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει το ΚΚΕ για φθηνό ρεύμα.

«Αν τα παραπάνω είναι η μια όψη του νομίσματος, η άλλη είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία, με τις λαϊκές οικογένειες να φορτώνονται τις επιπτώσεις του», συνέχισε, και υπογράμμισε ότι σε καμιά περίπτωση ο λαός δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος αφού ο πόλεμος κλιμακώνεται, όπως φανερώνουν η προσεχής εκπαίδευση 15.000 Ουρανών στρατιωτών στην ΕΕ, η αύξηση από αυτήν της στρατιωτικής βοήθειας, όπως προβλέπει σχετικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο μάλιστα υπερψηφίστηκε από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ κι ενώ η Ελλάδα μπλέκεται όλο και πιο βαθιά, όπως με την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία.

Για τους «ισχυρούς συμμάχους» που θα στηρίξουν την Ελλάδα όταν χρειαστεί θύμισε δηλώσεις των ίδιων που ομολογούν ότι θα είναι μόνη της σε πιθανή κλιμάκωση και ότι στο έδαφος διασφάλισης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» και πρόσδεσης της Τουρκίας, στο παζάρι μπαίνουν τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

«Μόνο ο λαός μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του, με τον αγώνα του, να επιβάλει την απεμπλοκή από τα βρώμικα και επικίνδυνα σχέδια, ο λαός είναι αυτός που μπορεί να υπερασπίσει και τη χώρα αν χρειαστεί με στόχο να ανατρέψει τις αιτίες που δημιουργούν αυτήν την κατάσταση και τον πόλεμο, τα οικονομικά συμφέροντα που τον οδηγούν εκεί, χωρίς ταυτόχρονα να δείξει εμπιστοσύνη στις αστικές κυβερνήσεις, για να ξεμπερδέψει με τα σχέδια των εκμεταλλευτών», τόνισε.

Καμιά αναμονή αλλά ενίσχυση του αγώνα

Ο Θ. Χιώνης κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δείξουν στάση αναμονής για το τι θα κάνουν οι από «πάνω» και τα κόμματά τους αλλά να δυναμώσουν την οργάνωση στα σωματεία, ενισχύοντας συνεχώς τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής τους, ενάντια στην ακρίβεια, στην ενεργειακή φτώχεια, για την προστασία των λαϊκών οικογενειών.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε το πότε θα γίνουν εκλογές, δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι από αυτούς που υπόσχονται "φρούδες ελπίδες", τους έχουμε ζήσει "και έτσι και αλλιώς", έχουμε δει κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων και συνθέσεων», σημείωσε.

Προέτρεψε τους εργαζόμενους να αναρωτηθούν το «αν ο ΣΥΡΙΖΑ με τα αγωνιστικά συνθήματα του 2015 έφερε το 3ο μνημόνιο τι θα γίνει τώρα όταν ως "μούφα" αντιπολίτευση πρόταξε το "θα λογαριαστούμε μετά", ζήτησε υπουργούς κοινής αποδοχής, τώρα καλεί να μην απαντήσουμε "στην ένταση με ένταση", έχει ψηφίσει την πλειοψηφία των νομοσχεδίων της ΝΔ, τα μισά άρθρα του νόμου - εκτρώματος Χατζηδάκη, το ξεπούλημα του Ελληνικού και των Ναυπηγείων Ελευσίνας κ.ά.».

Μαχητικός, ανυποχώρητος αγώνας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Τόνισε ότι «δεν πρέπει τις δυσκολίες του συστήματος να τις μπαλώσουμε αλλά αντίθετα να οργανώσουμε τον μαχητικό ανυποχώρητο αγώνα σε συμπόρευση με δυνατό το ΚΚΕ. Σε αυτόν τον δρόμο και όπου υπήρχε δυνατό ΚΚΕ υπήρξαν ανάσες και κατακτήσεις, αναδείχθηκε η ελπίδα που μπορεί να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Δεν πρέπει να ξελασπώσουμε το σύστημα αλλά στόχος να είναι η ανατροπή του διότι είναι βαθιά σαπισμένο. Σαπίλα που βγάζει μάτι αυτές τις μέρες που επειδή όλα πωλούνται και αγοράζονται έχουμε τα αποτρόπαια εγκλήματα εις βάρος μικρών παιδιών».

«Το σύστημα ζέχνει από παντού και σε όλα, είναι ανάγκη να το ανατρέψουμε», συνέχισε, «για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν και στη χώρα μας, ώστε όλος ο παραγόμενος πλούτος να αξιοποιείται προς όφελος των εργαζομένων. Με την εξουσία στα χέρια των εργαζομένων να υπάρχει σταθερή μόνιμη δουλειά παντού και στη ναυπηγική βιομηχανία, να καλύπτονται οι συνεχόμενες ανάγκες για τη ναυπήγηση πλοίων που θα εξασφαλίζουν την πλήρη και ασφαλή διασύνδεση των νησιών, των μεταφορών, ζητήματα τα οποία σήμερα εξαρτώνται από την κερδοφορία των καπιταλιστών».

Καταλήγοντας σημείωσε: «Το ΚΚΕ κοιτάει στα μάτια τους εργαζόμενους και τους καλεί να βαδίσουν μαζί του, οι εργαζόμενοι να ενωθούν σε μια κοινή πορεία με τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σφυρηλατώντας την κοινωνική συμμαχία που θα βάζει στο στόχαστρο το εκμεταλλευτικό σύστημα, το εχθρικό αστικό κράτος για να διαμορφωθούν οι όροι για αξιοπρεπή ζωή και κατοχύρωση όλων των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ