Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Γαλλογερμανικά «παράπονα» για το πανάκριβο αμερικανικό LNG

Από τη συνάντηση Μακρόν - Σολτς την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες

Copyright 2022 The Associated

Από τη συνάντηση Μακρόν - Σολτς την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες
Οι εντεινόμενες αντιθέσεις και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, γύρω και από τα ζητήματα της Ενέργειας, βγήκαν ακόμα πιο φανερά στο προσκήνιο κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία να επιδρά καθοριστικά, δημιουργώντας σοβαρές δυσκολίες στην ενεργειακή τροφοδοσία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, την ίδια ώρα που βγαίνουν ωφελημένες οι αμερικανικές εταιρείες LNG, ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο Γερμανός καγκελάριος έθεσαν - πιο άμεσα ο πρώτος, πιο έμμεσα ο δεύτερος - το θέμα του πανάκριβου αμερικανικού LNG, όπως και το θέμα των τεράστιων κρατικών στηρίξεων της Ουάσιγκτον για τις «πράσινες» μπίζνες των αμερικανικών μονοπωλίων.

«Το αμερικανικό αέριο είναι 3-4 φορές φτηνότερο στην εγχώρια αγορά από την τιμή στην οποία προσφέρεται να αγοραστεί από τους Ευρωπαίους», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η αμερικανική οικονομία κάνει επιλογές με κριτήριο την ελκυστικότητα, κάτι που σέβομαι, αλλά αυτές δημιουργούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, με χαμηλότερες τιμές Ενέργειας στο εσωτερικό ενώ στο εξωτερικό το φυσικό αέριο πωλείται στην Ευρώπη σε τιμές ρεκόρ».

Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ επιτρέπουν η κρατική στήριξη να φτάσει μέχρι και το 80% σε κάποιους τομείς (όπως με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη στήριξη της ηλεκτροκίνησης), «ενώ εδώ απαγορεύεται (...) βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Εκτιμώντας ότι η κατάσταση αυτή «αφορά την ειλικρίνεια του υπερατλαντικού εμπορίου», ξεκαθάρισε πως σκοπεύει να συζητήσει αυτά τα θέματα όταν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στις 1 - 2 Δεκεμβρίου.

Το ίδιο διάστημα οι τιμές της Ενέργειας, όπως και οι αμερικανικές κρατικές επιδοτήσεις σε ανταγωνιστικές βιομηχανίες, όπως αυτή των αυτοκινήτων και των ηλεκτρικών μπαταριών, προκαλούν αντιδράσεις και από τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς.

Υπενθυμίζεται ότι δύο βδομάδες μετά την τοποθέτησή του στην έκτακτη Σύνοδο της Πράγας ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να συζητήσουν με τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες προμηθεύτριες χώρες για το πώς θα μειωθεί η υψηλή τιμή του αερίου, ο Σολτς μιλώντας στην Bundestag δήλωσε «πεπεισμένος ότι χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Νορβηγία, που μαζί με εμάς υποστηρίζουν την Ουκρανία στη βάση της αλληλεγγύης, ενδιαφέρονται να έχουν οικονομικά προσιτή Ενέργεια στην Ευρώπη».

Σε αυτό το σκηνικό συνεδριάζει σήμερα για μία ακόμα φορά το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, χωρίς απτό αποτέλεσμα στα Ενεργειακά.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και προχωρά πιθανώς σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και παρά την επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας. Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει ήδη σε δύο αυξήσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο, συνολικού ύψους 1,25%.

Στην Ευρωζώνη, πάντως, η επιχειρηματική δραστηριότητα φαίνεται να μειώθηκε τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας, γεγονός που αποδίδεται στον υψηλό πληθωρισμό και στη μείωση της ζήτησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της «S&P Global», η Ευρωζώνη δείχνει να εισέρχεται σε ύφεση, καθώς ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών, υποχώρησε στις 47,1 μονάδες από 48,1 τον Σεπτέμβριο, στη χαμηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2020.

Είναι ο τέταρτος μήνας που ο δείκτης κινείται κάτω από την τιμή των 50 μονάδων, η οποία αποτελεί το όριο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας. «Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί στο τέταρτο τρίμηνο, με δεδομένες τη μεγάλη μείωση της παραγωγής και την επιδείνωση της ζήτησης τον Οκτώβριο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ύφεση μοιάζει όλο και περισσότερο αναπόφευκτη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της «S&P Global», Κρις Γουίλιαμσον.

Κίνα: Μείωση εξαγωγών στην ΕΕ, σημαντική αύξηση στη Ρωσία

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκε μείωση των εξαγωγών της Κίνας σε πολλές από τις μεγαλύτερες εμπορικές αγορές της και τον μήνα Σεπτέμβριο. Αυτό κατά πολλούς φανερώνει σαφή τάση επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης, παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου ονομαστικά στοιχεία.

Ειδικότερα, οι κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 11,6% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, υποχωρώντας ταχύτερα από την πτώση 3,8% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων.

Τα προϊόντα που πουλήθηκαν στη Γερμανία και στη Γαλλία, μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Κίνας εντός της ΕΕ, μειώθηκαν κατά 5,6% και 7,6% αντιστοίχως, ενώ οι εξαγωγές στη Βρετανία μειώθηκαν 11,8% τον Σεπτέμβριο.

Σε αντίθεση με την εξασθένηση του εμπορίου με άλλες χώρες, οι εξαγωγές στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 21,2% τον Σεπτέμβριο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα διψήφια αύξηση. Το συνολικό εμπόριο με τη Ρωσία έχει αυξηθεί κατά 32,5% φέτος.

Στο μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο ήταν 3,9%, που είναι πάνω από τις προβλέψεις για 3,3%, αλλά κάτω από τον επίσημο στόχο για ανάπτυξη στο 5,5% το 2022. Αυτό αποδόθηκε στις επιπτώσεις από τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων, με συνέπεια την πρόκληση αναστάτωσης στις παραγωγικές διαδικασίες και «εμφράγματα» στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Αναθεώρηση προς τα κάτω στις προβλέψεις και στην Αυστραλία

Αρνητικές είναι οι προβλέψεις και για την καπιταλιστική οικονομία της Αυστραλίας, καθώς αναμένεται ότι θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2023.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Τσάλμερς, κατά τη σημερινή παρουσίαση του προϋπολογισμού αναμένεται να επισημάνει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2023 - 2024 θα μειωθεί στο 1,5%, έναντι της πρόβλεψης για 2,5% τον Απρίλη. Για το οικονομικό έτος 2022 - 2023 η εκτίμηση της πορείας του ΑΕΠ θα μειωθεί επίσης στο 3,25% από 3,5%. Ως βασικοί παράγοντες καταγράφονται η αυξητική πορεία των τιμών και το άλμα στα επιτόκια που είχε να καταγραφεί για δεκαετίες.

Ο Τσάλμερς έχει κατ' επανάληψη «προειδοποιήσει» τους Αυστραλούς να αναμένουν έναν «υπεύθυνο προϋπολογισμό» δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαθέσει μόνο περιορισμένη υποστήριξη απέναντι στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης...

Αζερμπαϊτζάν: Σχέδια διπλασιασμού των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, πρότεινε χτες στη Γεωργία να αυξήσει τη δυναμικότητα του αγωγού του «Νότιου Καυκάσου» για τον εφοδιασμό της, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Τιφλίδα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό, Ηρ. Γκαριμπασβίλι, δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει να αυξήσει τον όγκο φυσικού αερίου που διοχετεύεται ετησίως στην Ευρώπη μέσω Γεωργίας και Τουρκίας, έως τα 20 δισ. κυβικά μέτρα ήδη από το 2027.

Ως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι το Αζερμπαϊτζάν θα εφοδιάσει την Ευρώπη με περίπου 11,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου.

Την Κυριακή, στο μεταξύ, Ρωσία και Ιράν ανακοίνωσαν συμφωνία που θα προβλέπει την πώληση και εξαγωγή 40 ιρανικών τουρμπίνων φυσικού αερίου προς τη Μόσχα, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ιρανικής εταιρείας «IGED» στο πρακτορείο ειδήσεων SHANA.

Ρωσία: «Διορθώσεις» στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Στοιχεία από τον ΟΗΕ για τον προορισμό και τους τελικούς καταναλωτές των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι οι «διορθώσεις» στη συμφωνία για το ξεμπλοκάρισμα των αποστολών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας θα εξαρτηθούν από την πληροφόρηση αυτή.

Μιλώντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ ανέφερε: «Δεν πρόκειται απλώς για περιέργεια. Η διόρθωση ή ανακατεύθυνση περαιτέρω ενεργειών ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία για τα σιτηρά εξαρτάται από αυτό».

Η Ρωσία υπέγραψε τον Ιούλη μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τουρκική διαμεσολάβηση προκειμένου να διευκολυνθεί η αποστολή μέσω Μαύρης Θάλασσας των ουκρανικών σιτηρών που είχαν εγκλωβιστεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όπως και για τη διευκόλυνση της εξαγωγής ρωσικών λιπασμάτων. Η Ρωσία έχει πει από τότε πως η συμφωνία δεν κατευθύνει τα σιτηρά στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, μόλις το 5% - 7% των σιτηρών αυτών φθάνουν στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, καθώς περίπου το 50% των εξαγωγών μεταφέρονται στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ