Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΕΕ
«Νήμα» διευθετήσεων με οδηγό τα ευρωατλαντικά σχέδια

Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην Ενέργεια, τονίζουν οι Βρυξέλλες, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν διαπιστώνει με ικανοποίηση πόσο «αμερόληπτο» είναι το ΝΑΤΟ και για τα F-16

Με φόντο το «μεγάλο παζάρι» της Τουρκίας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ συνεχίζονται οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο Ρ. Τ. Ερντογάν, επανερχόμενος στη συζήτηση για την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, τόνισε: «Και πάλι πρόσφατα, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ (σ.σ. γγ του ΝΑΤΟ) εξέφρασε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την αμεροληψία του σε αυτό το θέμα. Δήλωσε ότι η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ, και ότι όσο ισχυρότερη είναι η Τουρκία τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η μέση αξία του ΝΑΤΟ».

Σχολιάζοντας εκτιμήσεις για τον Αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ - που δεν αποκλείει την άσκηση βέτο για την πώληση F-16 - είπε ότι οι απόψεις του είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν συνολικά την Ουάσιγκτον, έσπευσε δε να προσθέσει ότι η Τουρκία «έχει κι άλλες επιλογές» αν δεν ευδοκιμήσει η αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, χτες αναμενόταν να φτάσει στην Τουρκία ο Ολιβερ Βαρχέλι, επίτροπος της Κομισιόν αρμόδιος για τη Διεύρυνση, ο οποίος μεταξύ άλλων θα συναντήσει στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και εκπροσώπους της τουρκικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Στην επίσκεψη αυτή αναφέρθηκε σε εκτενή του συνέντευξη ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην Αγκυρα, Νικολάους Μεγερ - Λαντρούτ, σημειώνοντας ότι «ως ΕΕ θέλουμε να συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε με την Τουρκία σε πολιτικό επίπεδο, σε διάφορους τομείς». Θύμισε δε ότι πρόσφατα στην Τουρκία βρέθηκε και η Μ. ΜακΓκίνες, επίτροπος αρμόδια για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, ενώ τόνισε πως «έχουμε πολύ σημαντική οικονομική σχέση με την Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα και ως μέλος της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας. Πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό».

Συνεχίζοντας είπε ότι «ως ΕΕ θα έπρεπε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας. Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις». Τέλος, απαντώντας σε ειδικό ερώτημα για τα Ελληνοτουρκικά, έσπευσε με τη σειρά του να επισημάνει ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας λειτουργούν προς το συμφέρον όλων. Στο πλαίσιο του ρωσικού πολέμου ενάντια στην Ουκρανία, εντός του ΝΑΤΟ και εντός της ΕΕ πρέπει να σταθούμε ο ένας στο πλευρό του άλλου».

Με οδηγό τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ...

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε άρθρο του στην «Καθημερινή» επιχειρεί παραλληλισμούς ανάμεσα στο Ουκρανικό και στα Ελληνοτουρκικά, παρακάμπτοντας τον κομβικό ρόλο της Τουρκίας στην υλοποίηση των βρώμικων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, καθώς αναφέρει ότι Ελλάδα και Ουκρανία «έχουν μεγάλους και επιθετικούς γείτονες στα ανατολικά τους. Γείτονες που υποστηρίζουν ότι τα εδάφη μας κακώς αποσπάστηκαν από αυτοκρατορίες του παρελθόντος, τη ρωσική, την οθωμανική. Για τους ανατολικούς γείτονες της Ελλάδας και της Ουκρανίας τα σύνορα δεν υφίστανται. Είναι τεχνητά. Αμφισβητούνται ευθέως. Στην καλύτερη περίπτωση, οι χώρες μας πρέπει να ασκούν μειωμένη κυριαρχία στα εδάφη, μέσω της αποστρατικοποίησή τους». Κατηγορεί δε την τουρκική πλευρά ότι «έχει υιοθετήσει πλήρως τις ρωσικές μεθόδους. Το επισημαίνει ξεκάθαρα: "Προσέξτε αν δεν θέλετε να γίνετε Ουκρανία"».

Παραπέρα, σπέρνοντας αυταπάτες για τον ρόλο των Ευρωατλαντικών «συμμάχων και εταίρων» και προσπερνώντας τις πολυεπίπεδες σχέσεις τους με την Αγκυρα, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση χτίζει «συμμαχίες» με «τους Ευρωπαίους εταίρους, τις ΗΠΑ, τις χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας, καθώς και με ανερχόμενες δυνάμεις που ασπάζονται τις ίδιες αξίες, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία».

Επιπλέον, στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου - απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος το Σαββατοκύριακο από το βήμα της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη μερική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης («όχι στο Αιγαίο, όπου ισχύει το casus belli») ως μέσο για να επισπευστεί το ιμπεριαλιστικό παζάρι με «ορίζοντα» τη Χάγη - είπε: «Δεν απεμπολούμε κανένα μας κυριαρχικό δικαίωμα, όπως αυτό υπάρχει και στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από την Τουρκία, αλλά και αναφορές στα ΜΜΕ της γείτονα για πυρηνικές φιλοδοξίες και ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών στην Τουρκία, απάντησε ότι η Ελλάδα έχει «επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ για να μπορεί να αντεπεξέρχεται με αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόκληση...».

...«νήμα» διευθετήσεων

Στο μεταξύ, με φόντο τα σχέδια για επανέναρξη του ελληνοτουρκικού «διαλόγου», μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται και η έντονη αρθρογραφία των ημερών στον αστικό Τύπο με επίκεντρο το πώς και από πού θα πιαστεί το «νήμα» των διευθετήσεων με την Τουρκία.

Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρέσβης επί τιμή και πρώην διοικητής της ΕΥΠ Π. Αποστολίδης, παραπέμποντας στο Ελσίνκι, όπου η Τουρκία πήρε καθεστώς έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενώ επισημοποιήθηκε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ: «Πάντα κάτι έδινες, κάτι έπαιρνες. Το ίδιο και η Τουρκία. Πάντα κάτι έπαιρνε».

Αλλά και η ξεχωριστή αναφορά του στις μυστικές συναντήσεις του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη με τον Φαρούκ Λογόγλου, τότε Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, με αιχμή την επίλυση της διαφοράς που αφορούσε την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, για τις οποίες σημειώνει: «Εκεί επιτεύχθηκε μία πολύ σημαντική συνεννόηση, της οποίας η βάση ήταν η διαφοροποίηση της επέκτασης χωρικών υδάτων μεταξύ ηπειρωτικών και νησιωτικών εδαφών. Διότι τα χωρικά ύδατα ήταν η προϋπόθεση για να οριοθετήσουμε την υφαλοκρηπίδα και παραμένει. Πολλοί μιλούν για τη Χάγη χωρίς να υπολογίσουν ότι προηγείται το θέμα των χωρικών υδάτων, που χρονίζει. Το έχουμε συζητήσει κατά κόρον, ευτυχώς η βάση του παραμένει, παρά τη χειροτέρευση του κλίματος. Εάν ποτέ προχωρήσουμε ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και στη συνέχεια εν ανάγκη να προσφύγουμε στο Δικαστήριο της Χάγης». Επισημαίνει δε ότι και το θέμα της έκτασης του ελληνικού εναέριου χώρου θα μπορούσε να λυθεί, με κατάληξη σε μία «συναντίληψη» για τα χωρικά ύδατα και την ταύτιση του εναέριου χώρου με τη νέα έκταση των χωρικών υδάτων.

Αλλά και ο Χρ. Ροζάκης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», αναφέρει ότι «το θέμα είναι να υπάρξει εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή», επισημαίνοντας πως αυτό σημαίνει ότι «ορισμένες από τις διεκδικήσεις τις ελληνικές δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν, όπως και από την πλευρά της Τουρκίας».

Οσον αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα των 12 ν.μ. δεν μπορεί να σταθεί: «50 χρόνια τώρα δεν το έχουμε εφαρμόσει, πράγμα που σημαίνει ότι και εμείς έχουμε τις αμφιβολίες μας εάν μπορούμε να το εφαρμόσουμε». Ζήτησε έτσι «να κατεβάσουμε λίγο τις προσδοκίες για τα 12 μίλια», προσθέτοντας πως «εάν αυτήν τη στιγμή μπορούσε να επικρατήσει η άποψη στην Ελλάδα ότι τα 10 ναυτικά μίλια είναι το όριό μας (...) εάν λοιπόν εκεί κάνουμε μία υποχώρηση, που είναι και Διεθνές Δίκαιο βασικά, διότι τα 10 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης θα είναι και τα 10 ναυτικά μίλια του εναέριου χώρου μας και θα έχουμε ευθυγραμμίσει έτσι τον εναέριο χώρο με την αιγιαλίτιδα ζώνη, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε νομίζω». Συμπλήρωσε μάλιστα και εκείνος πως «οι Τούρκοι το 2004 είχαν δεχθεί ότι μας παραχωρούν τη δυνατότητα να έχουμε 12 ναυτικά μίλια στις ηπειρωτικές ακτές και ένα διαφορετικό όριο στην αιγιαλίτιδα ζώνη των νησιών».

Νέες προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους

Την ίδια ώρα φουντώνει το παζάρι της Δύσης με την Τουρκία, ενώ εντείνονται και μια σειρά προσπάθειες για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Την περασμένη Παρασκευή ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης προχώρησε σε «έντονο και αυστηρό τηλεφωνικό διάβημα» προς τον επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (της «ειρηνευτικής» δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο), Κόλιν Στιούαρτ, για τον τρόπο με τον οποίο ασκούνται οι «όροι εντολής τους στην Κύπρο, με τρόπο μάλιστα που δημιουργούνται επιπλοκές και προβλήματα, κυρίως σε βάρος της δικής μας πλευράς».

Την αντίδραση της Λευκωσίας έχουν προκαλέσει μεταξύ άλλων εργασίες που προχωρούν σε τμήματα και της «Νεκρής Ζώνης», με άδεια που πήραν οι κατοχικές αρχές, «χωρίς τη συγκατάθεση ή/και συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ)».

Θυμίζουμε ότι με αφορμή και την τελευταία έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η κατοχική «κυβέρνηση» κατέθεσε «επίσημες» προτάσεις για την ανάγκη ο Οργανισμός να παίρνει σχετική έγκριση και από τις αρχές της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ