Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Συνεχίζεται το παζάρι στις πλάτες των λαών της ΕΕ

Eurokinissi

Το κείμενο συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον έλεγχο της ενεργειακής κρίσης θα συζητηθεί σήμερα στο νέο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, το οποίο καλείται για πολλοστή φορά να γεφυρώσει το τεράστιο χάσμα αντιθέσεων που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των χωρών - μελών και ενώ οι τιμές Ενέργειας «καλπάζουν» τον τελευταίο χρόνο, από τον Σεπτέμβρη του 2021. Το μόνο στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι η εμβάθυνση της «πράσινης μετάβασης» στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας, που βυθίζει τους λαούς στην ενεργειακή φτώχεια.

Σε τέσσερα βασικά σημεία θα κινηθεί η συζήτηση, στις κοινές αγορές πετρελαίου, στην «ασφάλεια εφοδιασμού», στη μείωση της ζήτησης, καθώς και στον έλεγχο των τιμών Ενέργειας μέσω ενός μηχανισμού που, απ' ό,τι φαίνεται, θα ενεργοποιείται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Σχετικά με τις κοινές αγορές φυσικού αερίου, το σενάριο προβλέπει την κοινή αγορά από μια ομάδα χωρών που θα αθροίζουν την παραγγελία τους προς τους προμηθευτές και στη συνέχεια θα ζητείται κατάθεση προσφορών υπό τη μορφή δημόσιας σύμβασης παροχής. Προτείνεται επίσης ως εναλλακτική η δημιουργία μιας κοινοπραξίας ή περισσότερων μεταξύ των παρόχων ορισμένων κρατών - μελών, που επίσης θα απευθύνεται στην αγορά για μια μαζική κοινή προμήθεια. Βέβαια, συγκεκριμένα συμφέροντα θα καθορίζουν τον εθελοντικό μηχανισμό για την κοινή προμήθεια ενός μικρού μέρους του φυσικού αερίου, αφού αυτός ο ένας πάροχος ή η κοινοπραξία παρόχων που θα συγκεντρώνουν το σύνολο της ζήτησης θα συγκροτούνται από τα μεγαλύτερα μονοπώλια της ΕΕ...

Επιπλέον, τα μέτρα για «βέλτιστη αξιοποίηση των τερματικών LNG και των αγωγών», επί της ουσίας ένα ακόμα βήμα της «ενιαίας αγοράς» της ΕΕ στις νέες συνθήκες, θα φουντώνουν παραπέρα τους ανταγωνισμούς για το LNG και τις προμήθειες.

Για τον έλεγχο των τιμών η Επιτροπή προτείνει κάποιου τύπου παρέμβαση στη σημερινή χρηματιστηριακή αγορά της Ολλανδίας TTF ή αντικατάστασή από άλλο σποτ σημείο όπου θα ρυθμίζονται οι τιμές. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστές, αν και μέσα στις γενικόλογες διακηρύξεις περιλαμβάνεται ο ορισμός «ανώτατης τιμής διαπραγμάτευσης» φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προσχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα γίνεται λόγος πως ο μηχανισμός θα επεμβαίνει για να διαμορφώνονται «δίκαιες τιμές» στο φυσικό αέριο, κάτι που μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος ότι το «δίκαιο» των τιμών το καθορίζουν η καπιταλιστική αγορά και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων. Αλλωστε, οι «προϋποθέσεις» για την ενεργοποίηση του «Μηχανισμού Διόρθωσης των αγορών», που θα «παρεμβαίνει» όταν οι τιμές είναι... υπερβάλλουσες στο χρηματιστήριο του φυσικού αερίου, όχι μόνο δεν πρόκειται να φέρουν μείωση των τιμών για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά θα αποτελέσουν και αντικείμενο νέων ανταγωνισμών που έτσι είτε αλλιώς θα ξαναπληρώσουν οι λαοί.

Αναφορικά με την ασφάλεια εφοδιασμού και τη μείωση της ζήτησης αερίου, πρόκειται ουσιαστικά για πλήρωση στον μέγιστο βαθμό των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων των κρατών - μελών αφενός και οι καμπάνιες «ευαισθητοποίησης» του κοινού για εθελοντική μείωση της κατανάλωσης κάποιες ώρες της μέρας, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει βέβαια και η υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης κατά 10%-15% στις βιομηχανίες, αν και ακόμη είναι «ανοιχτό» κατά πόσο και υπό ποιους όρους αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το «μάρμαρο» της «εξοικονόμησης» Ενέργειας θα το πληρώσουν διπλά και τρίδιπλα τα λαϊκά νοικοκυριά, ξεπαγιάζοντας στα σπίτια, στα σχολεία, σε νοσοκομεία και κοινωνικές υπηρεσίες, καλούμενοι να πληρώσουν πανάκριβα για τη θέρμανση και την Ενέργεια, τα νέα «πράσινα» εμπορεύματα και χαράτσια.

Τέλος θα συζητηθεί και το ζήτημα της «αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών - μελών, όπου ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται η υποχρέωση παροχής φυσικού αερίου σε κράτη - μέλη που δεν διαθέτουν τα ίδια εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου και είναι εξαρτημένα από την προμήθεια μέσω αγωγών. Και βέβαια πρόκειται για «αλληλεγγύη» με το αζημίωτο, αφού σύμφωνα με το προσχέδιο θα καταβάλλεται ένα εύλογο ποσό που συμφωνείται ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το ποιος θα πληρώσει τα παζάρια για την «εύλογη τιμή» με την οποία θα αποζημιώνονται οι... μηχανισμοί αλληλεγγύης είναι γνωστό. Οι λαοί σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Στο μεταξύ χτες πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο «Σύνοδος Δυτικών Βαλκανίων», όπου συζητήθηκαν θέματα για την ενεργειακή ασφάλεια και την «πράσινη μετάβαση» των χωρών της περιοχής. Εκεί συμμετείχε ο Ελληνας υπουργός Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας, όπου αναφέρθηκε στις επιδόσεις της Ελλάδας στις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου και εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και στις ενεργειακές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες. Στη Σύνοδο συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ