Σάββατο 16 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για «κυρίαρχες οντότητες» μιλά ο Ντενκτάς

Αρθρο Τούρκου δημοσιογράφου για την πορεία των απευθείας συνομιλιών

Κάποιου είδους αποτέλεσμα πρέπει να επιτευχθεί στην Κύπρο μέχρι τον Ιούνη ή το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβρη, αναφέρει σε άρθρο του στην «Turkish Daily News» και στην «Posta», με τίτλο «Νέα φόρμουλα για την Κύπρο: Η κυρίαρχη οντότητα», ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

Ο ίδιος γράφει ότι «ή θα βρεθεί μια λύση και οι δύο πλευρές θα γίνουν μαζί πλήρες μέλος της ΕΕ, ή η απουσία λύσης θα γίνει οριστική».

Οπως αναφέρει, «μια απουσία λύσης θα αναστατώσει τους πάντες... ενώ θα αυξηθεί η ένταση στην Κύπρο, η οποία, αναπόφευκτα, θα μεταδοθεί στο Αιγαίο, θέτοντας τέλος στο ειρηνικό κλίμα στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις».

«Θα υπάρξει ανταλλαγή δηλώσεων σε έντονο ύφος και θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες θα αυξήσουν την ένταση. Θα επηρεαστεί η οικονομία. Θα υπονομευτεί ο τουρισμός. Τα εισοδήματα από τον τουρισμό θα μειωθούν, ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν. Η ισοτιμία του δολαρίου θα αυξηθεί και η εύθραυστη ισορροπία θα ανατραπεί», γράφει ο κ. Μπιράντ.

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ αναφέρει ότι «ήδη γνωρίζουν ένταση» και προσθέτει ότι θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο «και αυτό θα αποτρέψει τις Βρυξέλλες» από το να ορίσουν ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών ένταξης με την Τουρκία. Κανείς δεν το θέλει αυτό το σενάριο».

Σχετικά με τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών, ο Μεχμέτ Μπιράντ αναφέρει ότι δεν κατέστη δυνατό να σημειωθεί πρόοδος. «Οι δύο πλευρές δεν προχώρησαν πέρα από μια απλή επανάληψη, η καθεμιά της αντίστοιχης γνωστής παλιάς στάσης της».

Οσο για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο Ρ. Ντενκτάς εμφανίζεται στη σκηνή με μια νέα προσέγγιση. Μέχρι τώρα ο Ντενκτάς τόνιζε την ανάγκη να είναι τα κατεχόμενα «κυρίαρχο κράτος». Τώρα προσφέρει μια νέα περιγραφή: Μια «κυρίαρχη οντότητα».

«Στόχος του είναι να δώσει στον Κληρίδη κάποια ανακούφιση και περισσότερο χώρο κινήσεων. Η τουρκική πλευρά έχει αφήσει πίσω την παλιά της θέση, η οποία έβλεπε μια λύση στην Κύπρο που θα βασιζόταν σε δύο ξεχωριστά, ανεξάρτητα, δηλαδή τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό, κράτη».

Η τουρκική πλευρά, αναφέρει ο αρθρογράφος, υποδεικνύει τη δημιουργία μιας κεντρικής κυβέρνησης με περιορισμένες εξουσίες, η οποία θα εκπροσωπεί το νησί στο εξωτερικό και θα είναι υπεύθυνη για την οικονομία, το νομισματικό σύστημα, το νομικό σύστημα κλπ, ενώ θα αφήνει όλα τα άλλα στις δύο «οντότητες».

«Αυτό, μεταφρασμένο στην καθομιλουμένη, σημαίνει ότι η τουρκική οντότητα θα αυτοκυβερνάται σε όλα τα θέματα που αφορούν τις εσωτερικές υποθέσεις και η ελληνική οντότητα θα είναι υπεύθυνη για τις δικές τις υποθέσεις».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η χρήση της λέξης «οντότητα» αντικατοπτρίζει τη «μεγαλύτερη ευαισθησία» της τουρκικής πλευράς. «Πριν από οτιδήποτε άλλο, η ιδιαίτερα πλούσια ελληνοκυπριακή οντότητα και η τουρκοκυπριακή οντότητα τίθενται πλάι - πλάι. Θα ήταν τόσο εύκολο για την πλούσια να καταπιεί τη φτωχή. Για να αποτραπεί αυτό, η φτωχότερη οντότητα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με αμυντικούς μηχανισμούς. Πώς θα προστατευτεί; Η τουρκοκυπριακή οντότητα επιθυμεί να διατηρήσει την ευχέρεια να εγκαταλείψει το νέο κυπριακό κράτος, η οποία θα εφαρμοστεί εάν οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούσαν να καταπιούν την τουρκοκυπριακή οντότητα. Εάν οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν τέτοια πρόθεση, το όνομα που θα χρησιμοποιηθεί δε θα έχει καμία σημασία και θα μπορούσε να είναι οντότητα ή οτιδήποτε άλλο».

Αναφέρει ακόμη ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η νέα προσέγγιση θα οδηγήσει σε αποτελέσματα. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και ότι πολύς χρόνος έχει δαπανηθεί μάταια στο νησί με τους παίκτες να κλοτσούν την μπάλα απλώς γύρω - γύρω στο γήπεδο. Οι Ελληνοκύπριοι κρατούν το είδος της στάσης που δείχνει ότι δεν έχουν ακόμη δει τις πραγματικότητες. Νομίζουν ακόμη ότι είναι πιθανό να επιστρέψουν στο προ του 1974 καθεστώς. Οχι, αυτό είναι αδύνατο. Κανείς στην Τουρκία δε θα δεχόταν αυτού του είδους την προσέγγιση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ