Σάββατο 16 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Κήρυξαν σε διωγμό τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου

Eurokinissi

Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ (του απεσταλμένου μας Δάνη ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ).-

Στην «προκρούστεια κλίνη» της «ανταγωνιστικότητας» έβαλαν για άλλη μια φορά οι δεκαπέντε ηγέτες της ΕΕ τα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στη Σύνοδο της Βαρκελώνης, η οποία τελειώνει σήμερα το μεσημέρι, επιβεβαιώθηκε η προσήλωση των «δεκαπέντε» στις αποφάσεις της Συνόδου της Λισαβόνας (Μάρτης 2000), βάσει των οποίων οργανώθηκε η μεγάλη επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι και στη Σύνοδο της Βαρκελώνης, όπως στη Νίκαια και στο Γκέτεμποργκ, οι μεγάλες διαδηλώσεις κατά της πολιτικής της ΕΕ και της «παγκοσμιοποίησης» έβαλαν τη σφραγίδα τους. Χτες, μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση της Τετάρτης, όπου πήραν μέρος πάνω από 100.000 διαδηλωτές (κυρίως εργαζόμενοι), πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις και πολύμορφες εκδηλώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει τους διαδηλωτές και σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν συλλήψεις, ενώ σημειώθηκε και τραυματισμός διαδηλωτή. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα, αργά το απόγευμα, οπότε είναι προγραμματισμένη μεγάλη διαδήλωση κατά της «παγκοσμιοποίησης».

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι οι χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν μια ηχηρή απάντηση στα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης, που κινητοποίησε αστυνομία, στρατό, ναυτικό και αεροπορία (!) για να δημιουργήσει ένα κλίμα τρόμου στη Βαρκελώνη. Εδωσαν, όμως, απάντηση και στον κλιμακούμενο αυταρχισμό της ΕΕ που με τον «ευρωτρομονόμο» επιχειρεί να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» για να πετύχει την ανεμπόδιστη εφαρμογή της πολιτικής της.

Δηλώσεις Σημίτη

Συνηθισμένη έχει γίνει τις τελευταίες μέρες η εικόνα των ισπανικών μαχητικών που υπερίπτανται πάνω από τη Βαρκελώνη για... λόγους ασφαλείας

Associated Press

Συνηθισμένη έχει γίνει τις τελευταίες μέρες η εικόνα των ισπανικών μαχητικών που υπερίπτανται πάνω από τη Βαρκελώνη για... λόγους ασφαλείας
Χτες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη συνέντευξή του τόνισε ότι στη Σύνοδο επαναβεβαιώθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ οι αποφάσεις της Συνόδου της Λισαβόνας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στις έως τώρα συζητήσεις για την εφαρμογή των αποφάσεων της Λισαβόνας έλειπαν τα «σαφή επίκεντρα» και αυτό είχε ως συνέπεια τη μικρή αποτελεσματικότητα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επιμέρους ενότητες αυτών των αποφάσεων όπως η ανταγωνιστικότητα, η κοινωνική πολιτική, η «κοινωνία της πληροφορίας», η ενοποίηση των δικτύων κλπ.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι «δεκαπέντε», πέραν της επαναβεβαίωσης των αποφάσεων της Λισαβόνας, άφησαν ανοιχτά πολλά θέματα που αφορούν στην ένταση και στην ταχύτητα εφαρμογής των συγκεκριμένων πολιτικών.

Οι πιέσεις απ' τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα κράτη-μέλη αλλά και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, όπως και ο υπολογισμός του πολιτικού κόστους ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε Γαλλία και Γερμανία, εξουδετέρωσαν ουσιαστικά το σχέδιο της ισπανικής προεδρίας (που υποστηρίχτηκε από τον Τ. Μπλερ και το Σ. Μπερλουσκόνι) και προέβλεπε μια νέα σαρωτική επίθεση τόσο στον τομέα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όσο και στον τομέα της πλήρους απελευθέρωσης των αγορών.

Ετσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου θα καταγράφεται η επαναβεβαίωση των αποφάσεων της Λισαβόνας που παραμένει η πυξίδα στην επίθεση κατά των εργαζομένων.

Δηλώσεις Χριστοδουλάκη

Την προσήλωση των «δεκαπέντε» στο σχέδιο της αντεργατικής επίθεσης που εκπονήθηκε στη Σύνοδο της Λισαβόνας, το Μάρτη του 2000, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες το πρωί.

«Υπήρξε μια πολύ μεγάλη συναίνεση, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, από τα διάφορα κράτη- μέλη, ότι αυτός είναι πλέον ο στόχος με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της απασχόλησης και τη διατήρηση και ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου».

Οσον αφορά στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Ν. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης και για τις βιομηχανίες και για τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά ότι αυτή θα πρέπει να προχωρήσει σταδιακά.

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ακόμη ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ αποφασίστηκε η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού οργανισμού με στόχο δήθεν την ενίσχυση των εκτός ΕΕ μεσογειακών χωρών με αρχικά κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ. Με το κονδύλι αυτό θα χρηματοδοτηθούν κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις.

Συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ

Στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και της Τουρκίας Ισ. Τζεμ. Στην ολιγόλεπτη συζήτησή τους αναφέρθηκαν στην πορεία των διμερών επαφών σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων στην υπόθεση της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα ενέργειας και κυρίως για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ιράν, μέσω Τουρκίας, στην Ελλάδα. Εθιξαν επίσης το θέμα της από κοινού διοργάνωσης του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος το 2008 και την πορεία του Κυπριακού.

Οπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, στο θέμα των διμερών επαφών έγινε μια ανασκόπηση, ενώ για το Κυπριακό οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις των κυβερνήσεών τους. Σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι για την υπόθεση αυτή θα μεταβούν στην Τουρκία για συζητήσεις οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομίας, Ακης Τσοχατζόπουλος και Ν. Χριστοδουλάκης. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας» το σχέδιο κατασκευής του εν λόγω αγωγού.

Εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση είχαν στο περιθώριο της Συνόδου και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Μπ. Ετσεβίτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ