Σάββατο 16 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Ανεπιθύμητος ο Μίλερ
  • Αρνούνται να παραστούν οι δήμαρχοι Βύρωνα και Καισαριανής
  • Οργισμένη αντίδραση από μαζικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής

Την οργισμένη αντίδραση μαζικών φορέων και κατοίκων της Ηλιούπολης έχει προκαλέσει η απόφαση του δημάρχου και προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), Θεόδωρου Γεωργάκη, να προσκαλέσει σήμερα στην πόλη τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τ. Μίλερ, για να προχωρήσουν σε δεντροφύτευση του Υμηττού! «Ο εκπρόσωπος του κράτους- τρομοκράτη, ο πλασιέ όπλων ενδιαφέρεται, τάχα, για το περιβάλλον», σημειώνουν, υπογραμμίζοντας ότι φιέστες τέτοιου τύπου σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια: Την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην υπόθεση καταστροφής του περιβάλλοντος, όπως διαφαίνεται χαρακτηριστικά και στην άρνησή τους να πάρουν μέτρα περιορισμού της εκπομπής ρύπων.

Σχετική πρόσκληση υποδοχής του Τ. Μίλερ απηύθυνε ο Θ. Γεωργάκης σε όλους τους δημάρχους-μέλη του ΣΠΑΥ, για να λάβει, τουλάχιστον από δύο, την κατηγορηματική άρνηση και αντίθεσή τους σε αυτή την ενέργεια. Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση του Θ. Γεωργάκη αναφέρεται: «Σε συνέχεια της προσπάθειάς μας για την ολοκλήρωση του έργου της αναδάσωσης μετά τον εμπρησμό της 22ας Ιουλίου 1998, σας ενημερώνουμε ότι στις 16 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο και περί ώρα 9.30, ο πρέσβης των ΗΠΑ, κ. Μίλερ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του προσωπικού της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, προσφέρθηκε να υιοθετήσει και να δενδροφυτεύσει έκταση 10 στρεμμάτων στην περιοχή της Ιεράς Μονής Αγ. Ιωάννου Καρέα, θέση μνημείο πεσόντων».

Ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος, με σχετική επιστολή του στον πρόεδρο του ΣΠΑΥ, δηλώνει χαρακτηριστικά πως «αν δεν πρόκειται για φάρσα, συνιστά τραγωδία πρώτου βαθμού»! Και συμπληρώνει πως το να φυτεύεις δέντρα και την ίδια στιγμή να «φυτεύεις»... ανθρώπους με την πολιτική σου, με τις επεμβάσεις σου, με την καταστροφή που απλώνεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, για όλους εμάς που εξακολουθούμε να θυμόμαστε..., η συγκεκριμένη πρόσκληση συνιστά απύθμενη κυνικότητα. Ο δήμαρχος καταλήγει στην επιστολή του: «Αρνούμαστε κατηγορηματικά να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας αυτή σας την πρωτοβουλία. Ολα τα πράγματα έχουν όρια».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δήμαρχος Καισαριανής, Γιώργος Κατημερτζής, σε αντίστοιχη επιστολή του προς τον δήμαρχο Ηλιούπολης δηλώνει την άρνησή του να παραστεί «σε μια υποκριτική ενέργεια των ΗΠΑ, αυτών των διεθνών εμπρηστών και παγκόσμιων τρομοκρατών». Ακολούθως ο Γ. Κατημερτζής σημειώνει: «Αρνούμαι να δώσω εύσχημα στον εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι δολοφονούν χιλιάδες άοπλους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο, χτες στη Γιουγκοσλαβία, σήμερα στο Αφγανιστάν και στην Παλαιστίνη, αύριο στις χώρες που έχουν ήδη προγραμματίσει. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε σύσσωμη να γυρίσει την πλάτη της στις δήθεν "ανθρωπιστικές" πράξεις των Αμερικανών και να μη δίνει συγχωροχάρτι στη βάρβαρη και απάνθρωπη πολιτική τους».

Μάλιστα, για την πρωτοβουλία αυτή, όπως μας είπε ο Κυριάκος Κανελλόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Συμπαράταξη Δημοκρατική Ενότητα - Δημοτική Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης», δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο. Σχετικές εξηγήσεις επρόκειτο να ζητήσει η παράταξη χτες, στη συνεδρίαση του ΔΣ, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα την κατηγορηματική αντίθεσή της σε αυτή την επιλογή.

Αντιδρούν οι κάτοικοι

Σε ανακοίνωσή τους οι μαζικοί φορείς της Ηλιούπολης χαρακτηρίζουν πρόκληση την επίσκεψη του Μίλερ στην πόλη τους, η οποία, μάλιστα, «με συνεργό την κυβέρνηση και τον δήμαρχο», γίνεται παραμονές της 25ης Μαρτίου. «Αυτός ο τόπος έχει μνήμη. Εχει ιστορία. Μην αφήσεις να λερώσουν το χώμα του τα αιματοβαμμένα χέρια του αρχιτρομοκράτη Μίλερ», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Απευθυνόμενοι στους κατοίκους της πόλης, οι μαζικοί φορείς θυμίζουν πως «οι ΗΠΑ επέβαλαν την επτάχρονη χούντα, ευθύνονται για την τραγωδία της Κύπρου, κατακερματίζουν τα Βαλκάνια σε προτεκτοράτα. Δολοφόνησαν το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Σφαγιάζουν το λαό του Αφγανιστάν, με πρόσχημα την επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη, αλλά με πραγματικό στόχο τον έλεγχο της περιοχής των πετρελαίων. Σχεδιάζουν σειρά άλλων πολέμων, ετοιμάζουν κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, απειλούν ακόμη και με πυρηνικό ολοκαύτωμα. Ευθύνονται για εκατοντάδες πραξικοπήματα, εμφυλίους, βασανιστήρια και δολοφονίες ηγετών εθνικοαπελευθερωτικών και προοδευτικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο. Βούτηξαν στο αίμα τον λαό της Κορέας, του Βιετνάμ και άλλους λαούς, στηρίζουν το Ισραήλ, το χωροφύλακά τους στη Μέση Ανατολή, που σφαγιάζει το λαό της Παλαιστίνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ