Σάββατο 16 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχισαν τα ... όργανα

Επίδειξη ισχύος των δυνάμεων καταστολής χτες στη Βαρκελώνη

Αστυνομικοί με πολιτικά συλλαμβάνουν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των χτεσινών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας

Associated Press

Αστυνομικοί με πολιτικά συλλαμβάνουν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των χτεσινών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Η ειρηνική διαδήλωση της Πέμπτης με πάνω από 100.000 συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις πιθανώς δεν «άρεσε» στις αρχές που, χτες, άρχισαν τα γνωστά τρικ της καταστολής: σταμάτησαν διαδηλωτές για ελέγχους στοιχείων, τους ζήτησαν να αλλάξουν πορεία, τους προπηλάκισαν και ...τα επεισόδια άρχισαν.

Με ρόπαλα, γκλομπς και ασπίδες, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα εκατοντάδες αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές στη διάσημη αγορά λουλουδιών της Βαρκελώνης, και προέβησαν σε συλλήψεις πολλών από αυτούς για «διατάραξη της δημόσιας τάξης». Η αστυνομία, σημείωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, δεν έδωσε τον αριθμό των συλληφθέντων. Δεν αναφέρθηκαν επίσης αριθμοί τραυματισμών.

Οι πάνω από 100.000 διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Καταλωνίας από την Ισπανία κι από ολόκληρη την Ευρώπη από μια πανσπερμία οργανώσεων, συνδικάτων και κινημάτων, για να διαδηλώσουν κατά της «παγκοσμιοποίησης» των αγορών, την «απελευθέρωση» των αγορών ενέργειας και χρήματος, καθώς και άλλα μέτρα που συνεξετάζουν οι ηγέτες 28 χωρών, δεν πτοήθηκαν από την καταστολή.

«Το ότι η απελευθέρωση των αγορών θα δώσει στους καταναλωτές - πολίτες μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής είναι ψευδαίσθηση», έλεγε χθες ο 18χρονος φοιτητής Ζυλιέν Πεν. «Απλώς θα δώσει σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις μεγαλύτερη ισχύ».

Η προειλημμένη απόφαση να εμφανίσουν το κίνημα ως «βίαιους διαδηλωτές» ήταν σαφής στα μεγάλα ΜΜΕ, τα οποία στις ανταποκρίσεις τους τόνιζαν ότι «οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την Αστυνομία». Ο διαδηλωτής Ρούμπεν Μπαγιόνα έχει πολύ διαφορετική άποψη. «Η αστυνομία άρχισε τα επεισόδια», είπε. «Χρειαζόταν μόνο μια αφορμή».

Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη είναι σχεδόν πολεμικά, τόσο για να «αποφευχθούν» τα επεισόδια όσο και για να «αποτραπεί» ένα «τρομοκρατικό πλήγμα από μουσουλμάνους εξτρεμιστές». Πάνω από 8.500 αστυνομικοί, μαχητικά αεροσκάφη, ένα ιπτάμενο ραντάρ AWACS και διάφορα άλλα μέσα έχουν επιστρατευτεί εκτάκτως, όπως και η «προσωρινή αναστολή» της... συνθήκης Σένγκεν!

Ο αρχηγός της αστυνομίας Χουάν Κοτίνο δήλωσε ότι μέσα στη βδομάδα 100 άνθρωποι συνελήφθησαν στα σύνορα με τη Γαλλία διότι έφεραν μαζί τους «όπλα». Διαδηλωτές εξήγησαν ότι αυτά που κατέσχεσε η αστυνομία ήταν κοντάρια που είχαν μαζί τους για να φτιάξουν πανό...

Τουλάχιστον 20 διαδηλώσεις και εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες μέσα στο Σαββατοκύριακο -- περιλαμβανομένου ενός μνημόσυνου για τον Κάρλο Τζουλιάνι, το νεαρό που εκτέλεσε ένας καραμπινέρος στη Γένοβα στα 23 του χρόνια...

Σήμερα, Σάββατο, πάνω από 100.000 ανθρώπων αναμένεται να συγκεντρωθούν στην κεντρική διαδήλωση στη Βαρκελώνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ