Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχουμε διαλέξει μετερίζι, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική

Ο δήμος να μείνει στα χέρια του λαού!

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε δημοτική αρχή δίνουμε έναν ωραίο αγώνα μαζί με τον πατραϊκό λαό. Εναν αγώνα δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα δίκαιο και τίμιο.

Δύσκολο γιατί οι προσπάθειές μας πραγματοποιούνται μέσα από έναν θεσμό που λειτουργεί με τα ασφυκτικά κριτήρια ενός κράτους που είναι εχθρικό απέναντι στον λαό μας. Δίκαιο και τίμιο γιατί αφορά τις ίδιες τις ανάγκες του πατραϊκού λαού και των παιδιών του, την ποιότητα ζωής του, την ίδια του τη ζωή και τις διεκδικήσεις του.

Σ' αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε, όσα εμπόδια κι αν μας βάζουν! Μαζί με τον πατραϊκό λαό, τους χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους και ανέργους της πόλης μας, τους συνταξιούχους, τους μικρούς επαγγελματίες και φτωχούς αγρότες, τη νεολαία της Πάτρας, τους μαθητές και φοιτητές μας, που έχουν σήμερα τη δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα και να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις.

Σ' αυτόν τον δρόμο που ανοίξαμε τα τελευταία χρόνια συνεχίζουμε να βαδίζουμε.

Οι μέρες που ζούμε είναι κρίσιμες.

Μόνο ο λαός μας μέσα από τους αγώνες του μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Η δημοτική αρχή Πάτρας θα βρεθεί μαζί με τον λαό στην πρώτη γραμμή του αγώνα!

Δεν θα επιτρέψουμε στο κράτος και τις κυβερνήσεις να αφήσουν τις σχολικές μας μονάδες χωρίς θέρμανση και ρεύμα. Μαζί με τους μαθητές και τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, συνολικά τον πατραϊκό λαό, θα παλέψουμε για τις ανάγκες των σχολικών μας μονάδων, για την άμεση και επιπλέον χρηματοδότηση, από το κράτος, των σχολικών επιτροπών του δήμου.


Δεν θα επιτρέψουμε σε κυβέρνηση και ΕΕ να αφήσουν στο σκοτάδι λαϊκές οικογένειες, τις γειτονιές μας, αλλά και κρίσιμες υποδομές του δήμου μας. Να μην περνάει καν από το μυαλό κυβέρνησης, Περιφέρειας και ΔΕΔΔΗΕ ότι μπορούν να κλείνουν τον δημοτικό φωτισμό στον δήμο μας. Θα μας βρουν απέναντί τους! Κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι και μικρομάγαζο χωρίς ρεύμα.

Απαιτούμε τρόφιμα, ρεύμα και καύσιμα φθηνά για τον λαό, δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Αμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο.

Τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάσταση στους δήμους

Στον δήμο Πατρέων:

- 67 εκατ. ευρώ μείον κάθε χρόνο (από το 2010) από την κρατική χρηματοδότηση.

- 100% αύξηση σε δαπάνες για ρεύμα, πετρέλαιο κίνησης, θέρμανση.

- Επιβάλλουν 4 εκατ. ευρώ τέλος ταφής απορριμμάτων για τα έτη 2022 και 2023.

- Απαγορεύουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους. Τα κενά σε μόνιμο προσωπικό τα «μπαλώνουν» με τα απαράδεκτα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας (οκτάμηνα, τρίμηνα, δίμηνα).

- Ετοιμάζουν νέα τιμωρία για τους δήμους που δεν θα μειώσουν την κατανάλωση Ενέργειας, τουλάχιστον κατά 10%.

Διακόσιες (200) αρμοδιότητες έχουν περάσει στους δήμους τα τελευταία χρόνια, χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, ο δήμος αναγκάζεται να καλύπτει με δικά του έξοδα:

- Τη μετατροπή των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών από μερικής σε πλήρους απασχόλησης.

- Τη λειτουργία όλων των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

- Τις ανάγκες του Κοινωνικού Οργανισμού, του Πολιτιστικού και Καρναβαλικού Οργανισμού, του βρεφοκομείου και του ΔΗΠΕΘΕ.

- Τις σχολικές επιτροπές.

- Τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

- Τη ναυαγοσωστική κάλυψη.

Δεν θα επιτρέψουμε το χαράτσωμα του λαού μας

Στον αντίποδα όλων αυτών των σχεδιασμών βρέθηκε η δημοτική αρχή, που κατήγγειλε όλους αυτούς τους αντιδραστικούς νόμους και το αντιλαϊκό πλαίσιο που στήριξαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Απάντησε με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για μια σειρά από ζητήματα, διεκδικώντας αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, απόδοση των παρακρατηθέντων στον δήμο μας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να καλυφθούν τα εκατοντάδες κενά.

Με τη δημιουργία του ασφυκτικού πλαισίου που περιγράψαμε, θέλουν να οδηγήσουν τους δήμους στην εμπορευματοποίηση δομών και υπηρεσιών σε κρίσιμους τομείς ευθύνης των δήμων, όπως η καθαριότητα, το πράσινο, η αυτεπιστασία, οι κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δομές, αξιοποιώντας τελικά τη λειτουργία των δήμων προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Ταυτόχρονα, όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μετέτρεψαν τους δήμους σε μηχανισμούς προσέλκυσης και «αξιοποίησης» κονδυλίων από την ΕΕ και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, με στόχο την ικανοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο πεδίο των επενδύσεων για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Με αυτά τα κριτήρια από πλευράς ΕΕ, κυβέρνησης, ΚΕΔΕ και Περιφέρειας, μια σειρά από έργα θεωρούνται επιλέξιμα ή μη από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ 2021 - 2027, το Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ., αυτά για τα οποία δείχνει ενδιαφέρον το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστική, για παράδειγμα, η παντελής έλλειψη έργων που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση, τη δημοτική οδοποιία, τα πεζοδρόμια, το σχέδιο πόλης.

Αυτήν την πολιτική στην ουσία υπερασπίζονται και οι παρατάξεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας. Μόνη τους έγνοια να απαλλαγούν από τη σημερινή δημοτική αρχή.

Μιλούν:

  • Για επενδύσεις που χάνονται και εννοούν τα σκανδαλώδη προνόμια που θέλουν να απολαμβάνουν μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, βιομήχανοι και ξενοδόχοι. Μαρίνα για τα mega yachts, ενεργειακές κοινότητες για να γίνουμε «συνέταιροι» στην ενεργειακή μας φτώχεια, μεγάλα εμπορικά κέντρα κ.τ.λ.
  • Για εξωστρέφεια και εννοούν τα σουλάτσα με τον εκάστοτε πρέσβη των ΗΠΑ, με επιχειρηματίες στην Ενέργεια και τον Τουρισμό.
  • Για θέσεις εργασίας «χαμένες» και εννοούν τους σημερινούς μισθούς πείνας, τη δουλειά ήλιο με ήλιο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Για αναξιοποίητους χώρους και κτίρια και εννοούν να δοθούν χώροι που ανήκουν στον δήμο σε επιχειρηματικούς ομίλους ως «φιλέτα» επενδύσεων.

Η ανάπτυξη που προτείνουν αυτές οι δυνάμεις, η περιβόητη «πράσινη - ψηφιακή μετάβαση», αφορά τα κέρδη των λίγων. Για τους πολλούς επιφυλάσσει ανεργία, φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό, μισθούς πείνας, ένταση της εκμετάλλευσης. Μια ζωή κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Αυτό είναι το σύστημα που υπερασπίζονται όλοι τους με νύχια και με δόντια!

Καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα του κεφαλαίου, στις κυβερνήσεις τους και τις παρατάξεις τους στον δήμο Πατρέων!

Δεν αρκεί ο πατραϊκός λαός να περιγράφει τα βάσανά του και να αγανακτεί. Δεν αρκεί να περιμένει λύσεις από δήθεν «σωτήρες» και κυβερνητικές εναλλαγές. Καμία αναμονή λοιπόν!

Η αγανάκτηση και η οργή του λαού μας πρέπει να γίνουν δύναμη στα χέρια του. Τώρα απαιτείται οργάνωση, δράση, αγώνας, για να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Ολα αυτά τα χρόνια δώσαμε μεγάλη μάχη για να κρατηθεί ο λαός της πόλης μας όρθιος, να μην εξαθλιωθεί, να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα δίκια του, να έχει αυτά που δικαιούται.

Η σημερινή δημοτική αρχή έχει διαλέξει μετερίζι, δεν θα γίνει το καλό παιδί του συστήματος

Δεν εφαρμόσαμε την κυβερνητική πολιτική, που προβλέπει για κάθε υπηρεσία που προσφέρει ο δήμος να βάζει το χέρι στην τσέπη των δημοτών. Με σεβασμό και με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που έχει ο δήμος, με πρωτοπόρους τους εργαζομένους του, γίνεται σοβαρή προσπάθεια.

Γι' αυτό και καταφέραμε το ακατόρθωτο, σ' αυτό το δυσμενές και ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του δήμου μας να παράγεται έργο και να μη «χαρατσώνουμε» τον λαό.

Προχωρήσαμε σε:

  • Κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ.
  • Δωρεάν πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο (έχουν εκδοθεί 8.500 κάρτες δωρεάν εισόδου στους πολίτες που θέλουν να αθληθούν), στου Λαδόπουλου, στα κλειστά γήπεδα Αγίας Αλεξιώτισσας και Ροΐτικων, στα δημοτικά ποδοσφαιρικά γήπεδα, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και το υπουργείο Αθλητισμού δεν δίνουν ούτε 1 ευρώ για τη λειτουργία τους.
  • Κατάργηση των παρκόμετρων και λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, με συμβολική τιμή και παροχή δωρεάν δημοτικών χώρων στάθμευσης εκατέρωθεν του κέντρου (Ακτή Δυμαίων, χώρος ΟΣΕ και Αγιος Διονύσιος), με δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο από και προς το κέντρο.
  • Η λειτουργία του Πολιτιστικού Οργανισμού, του ΔΗΠΕΘΕ, του Καρναβαλικού Οργανισμού δεν υπακούει στους νόμους της ανταποδοτικότητας, αλλά της εξασφάλισης της πρόσβασης όλων των συμπολιτών μας στις εκδηλώσεις και τις δράσεις τους.
  • Στήριξη στον Κοινωνικό Οργανισμό, ο οποίος σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, που οι συμπολίτες μας χρειάζονταν ιδιαίτερη βοήθεια. Αναπτύξαμε ένα πολυπλόκαμο δίκτυο Βοήθειας στο Σπίτι, διανομής τροφίμων και έτοιμου φαγητού.

Στον δήμο Πατρέων έγινε η μεγαλύτερη μείωση ανταποδοτικών τελών τα τελευταία χρόνια από κάθε άλλον δήμο της χώρας.

  • Οικιακός συντελεστής: Από 1,95 ευρώ/τ.μ. το 2014, διαμορφώθηκε σε 1,00 ευρώ/τ.μ. για κύριους χώρους και 0,73 ευρώ/τ.μ. για βοηθητικούς (αποθήκες, πιλοτές, γκαράζ).
  • Επαγγελματικός συντελεστής: Από 3,60 ευρώ/τ.μ., διαμορφώθηκε σε 2,90 ευρώ/τ.μ. για κύριους χώρους και 0,81 ευρώ/τ.μ. για βοηθητικούς, ενώ για τις Δημοτικές Ενότητες είναι 1,62 ευρώ/τ.μ. και 0,81 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.
  • Εχουμε δημιουργήσει ξεχωριστό συντελεστή 0,81 ευρώ/τ.μ. για κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους, ιδρύματα και σωματεία, ενώ πριν από το 2014 πλήρωναν 3,60 ευρώ/τ.μ.
  • Απαλλάξαμε κατά 100% ή μειώσαμε κατά 50% τα δημοτικά τέλη σε 12 κατηγορίες συνδημοτών μας, όπως τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άποροι, άτομα με αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι ΚΕΑ.
  • Μειώσαμε κατά 60% τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων σε μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Διαμορφώσαμε ξεχωριστό αυξημένο συντελεστή για τις επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας, 6 ευρώ/τ.μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διατηρεί και το 2023 τα χαμηλά δημοτικά τέλη (2023-01-05 00:00:00.0)
Μεγάλη συγκέντρωση για τη σωτηρία του πάρκου στον Κόκκινο Μύλο (2020-02-11 00:00:00.0)
Να δώσουμε συνέχεια στη συλλογική αγωνιστική προσπάθεια για τις ανάγκες του λαού της Πάτρας (2019-06-01 00:00:00.0)
Σημαντική λαϊκή κατάκτηση η παραχώρηση της παραλιακής ζώνης (2018-07-11 00:00:00.0)
Κάλεσμα στο λαό της πόλης να διαδηλώσει μαζικά την Τρίτη 6 Φλεβάρη (2018-02-02 00:00:00.0)
Παρουσίασε απολογισμό έργων και δράσεων (2016-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ