Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
  • Πώς μπορεί η οργανωμένη δράση και ζωή της Οργάνωσής μας να κεντρίσει και να κερδίσει νέα παιδιά που αναπτύσσουν δράση, συμμετέχοντας σε διάφορες ομάδες, για θέματα που τους ενδιαφέρουν και τους προβληματίζουν, να τα εμπνεύσει στον συλλογικό αγώνα και στην επαναστατική πάλη;

Οπως τονίζουμε και στις Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου, παρά το ότι παραμένουν κυρίαρχα η «ατομική λύση», ο «ατομικός δρόμος», πολλοί νέοι σήμερα επιδιώκουν την ένταξή τους σε διάφορες ομάδες στη βάση των ενδιαφερόντων τους, προσφέροντας εθελοντικά το μεράκι και την κλίση τους σε αυτές. Για παράδειγμα, αρκετοί νέοι που αγαπάνε την επιστήμη τους ασχολούνται και συμμετέχουν σε ομάδες καινοτομίας και έρευνας με βάση το αντικείμενό τους στα πανεπιστήμια. Αλλοι πάλι, προβληματισμένοι και από την αδικία γύρω τους, συμμετέχουν σε εθελοντικές ομάδες όπως για την προστασία του περιβάλλοντος, τη στήριξη και την υποδοχή προσφυγόπουλων, την αλληλεγγύη σε τμήματα της κοινωνίας μας μέσα από διάφορες ΜΚΟ, άλλους κρατικούς και μη φορείς.

Φυσικά δεν είναι το ίδιο πράγμα ένας σύνδεσμος οπαδών που βασίζεται στην αγάπη για την ομάδα αλλά και την ανάγκη κοινωνικοποίησης των νέων, με μια εθελοντική ομάδα με θέμα την «προστασία του περιβάλλοντος» που στήνεται σε ένα πανεπιστήμιο ή μία ΜΚΟ κάτω από την αγκαλιά ενός υπουργείου και της ΕΕ. Δεν έχουν δημιουργηθεί ούτε δρουν για τους ίδιους λόγους, δεν έχουν τις ίδιες σχέσεις και δεν δένονται με τα ίδια νήματα με τα επιχειρηματικά και κρατικά συμφέροντα. Πολλές από αυτές τις ομάδες που συγκροτούνται έρχονται στην ουσία να ενισχύσουν την «ατομική λύση» και τον «ατομικό αγώνα» για την εύρεση εργασίας στη σύγχρονη καπιταλιστική ζούγκλα. Η πλειοψηφία των εθελοντικών ομάδων προβάλλουν στις διακηρύξεις τους, όπως η «AGEAN Greeners» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου: «Θες να προσθέσεις στο βιογραφικό σου ότι ανήκεις σε μια εθελοντική ομάδα και έχεις εξοικειωθεί με την ομαδική δουλειά και το ομαδικό πνεύμα;... εδώ ανήκεις». Ομως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η συμμετοχή κάποιων νέων σε τέτοιες ομάδες γίνεται και από έναν γνήσιο προβληματισμό για τα διάφορα άδικα φαινόμενα που συναντάνε στη ζωή τους. Η δράση της ΚΝΕ εκτιμάμε ότι μπορεί να επικοινωνεί με την πλειοψηφία αυτών των νέων, να επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή τους στους φορείς οργανωμένης δράσης, εκεί που υπάρχουν και ζουν οι ίδιοι, μορφώνονται ή δουλεύουν. Γι' αυτό η καλή γνώση από τις ΟΒ των στόχων και της δράσης αυτών των ομάδων, της επίδρασής τους στους νέους του εκάστοτε χώρου, των σχέσεων αυτών των ομάδων με όποια επιχειρηματικά και κρατικά συμφέροντα, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη πλούσιας δραστηριότητας που θα προβληματίζει αυτά τα παιδιά και θα «τραβά» ορισμένους, αξιοποιώντας και τον υπάρχοντα προβληματισμό και το ενδιαφέρον τους στην επαναστατική πάλη.

***

Η ίδια η πείρα που έχουμε σαν Οργάνωση δείχνει πως μπορούμε να δώσουμε ουσιαστική διέξοδο σε αυτούς τους προβληματισμούς, σε αυτή την όρεξη και το μεράκι, αξιοποιώντας τις Θέσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ για όλα αυτά τα ζητήματα που τους απασχολούν, όπως ο αθλητισμός, το περιβάλλον, οι πρόσφυγες, η γυναικεία ανισοτιμία κ.ο.κ επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη διαμόρφωση αντίστοιχων υποδομών μέσα στο κίνημα, που θα μπορούν να εκφράζουν καλύτερα τον προβληματισμό των νέων αλλά και τις σύγχρονες διεκδικήσεις τους.

Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια φοιτητικών συλλόγων, όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της ΚΝΕ και των φίλων της και προσφέρει θετικά παραδείγματα, όπως η ομάδα επιστήμης του Φυσικού ΕΚΠΑ αλλά και του ΑΠΘ, η ομάδα πεζοπορίας Δασολογίας ΑΠΘ και άλλα, για την ενασχόληση των φοιτητών που τρέφουν αγάπη με την επιστήμη τους, εκφράζοντας διεκδικήσεις για το πώς η επιστήμη μπορεί να ξεπεράσει τους σύγχρονους φραγμούς που τίθενται καθημερινά στα πλαίσια του αστικού πανεπιστήμιου.

Από την άλλη, υπάρχουν παιδιά που δίκαια ανησυχούν για το μέλλον τους, για την κατάσταση του περιβάλλοντος σήμερα και την υποβάθμισή του και συμμετέχουν σε διάφορες εθελοντικές περιβαλλοντικές ομάδες που στήνονται στα διάφορα πανεπιστήμια από καθηγητές κ.ο.κ. και παίρνουν διάφορες πρωτοβουλίες όπως καθαρισμός μίας παραλίας, ενός λόφου κ.λπ. Χρειάζεται προβληματισμός πώς θα προσεγγίσουμε αυτά τα παιδιά, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα όρια των δράσεών τους όταν δεν συνδυάζονται με αγώνα που στρέφεται στις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, στον πραγματικό αντίπαλο, στην ουσιαστική διέξοδο. Να φωτίσουμε ακόμα ότι αυτές οι προσπάθειες χρησιμοποιούνται από το σύστημα όχι μόνο για να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο, αλλά και να προωθήσουν επιμέρους στόχους του ίδιου του συστήματος. Τέτοιο παράδειγμα ήταν η ενημερωτική παρέμβαση - διαμαρτυρία της περιβαλλοντικής ομάδας του ΑΠΘ για το οικολογικό αποτύπωμα της λέσχης σίτισης, την ίδια ώρα που υλοποιούνται νόμοι που έχουν επιδεινώσει και υποβαθμίσει την ποιότητα σίτισης στην πλειοψηφία των φοιτητών.

***

Ακόμα πιο σημαντικό είναι, σε αντίθεση με την όποια αποσπασματικότητα καλλιεργείται, να φωτίζουμε την ανάγκη ενιαίας απάντησης που πρέπει να δώσουμε στον αντίπαλο για να δώσουμε διέξοδο σε αυτά τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική του. Αφού τα προβλήματα που συναντά ένας νέος στην προσπάθειά του να αναπτύξει τις κλίσεις του, τα ενδιαφέροντά του, να ικανοποιήσει τα όνειρά του, είτε αφορούν την επιστήμη και την εργασία του, είτε άλλες ασχολίες στον ελεύθερό του χρόνο, που συμπιέζεται συνεχώς, γενικά το σύνολο της ζωής του, έχουν εν τέλει μία κοινή αιτία. Μια αιτία που δεν είναι άλλη από το ίδιο το σύστημα της αγοράς, της κερδοφορίας των λίγων εις βάρος των πολλών και του κράτους που την υπηρετεί. Γι' αυτό και η δραστηριότητα που είναι ανάγκη να αναπτύσσουν τέτοιες ομάδες που στήνονται με πρωτοβουλία συλλόγων, σωματείων και άλλων φορέων του κινήματος, είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει τον αγωνιστικό προσανατολισμό τους. Απαραίτητη βέβαια είναι η δράση της ΟΒ, η οποία μέσα και από άλλες αυτοτελείς πρωτοβουλίες θα φωτίζει τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, την ικανότητα ο καθένας να αναπτύσσει ολοκληρωμένα τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του στην πάλη για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την καταπίεση και την εκμετάλλευση, τον σοσιαλισμό, τον επαναστατικό αγώνα και το μεγαλείο του. Αλλιώς, η αμφισβήτηση επιμέρους πλευρών ή η αγανάκτηση και απόρριψη φαινομένων του καπιταλιστικού συστήματος δεν θα οδηγεί και στη συνολική απόρριψή του, στον απεγκλωβισμό από την πολιτική σκέψη για εξυγίανσή του, για εξανθρωπισμό του.

Ενα άλλο παράδειγμα που αξίζει αναφοράς είναι η δράση των δυνάμεών μας με αφορμή τη δολοφονία του Αλκη που συγκλόνισε όλο το πανελλήνιο. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ και ιδιαίτερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη πρωτοστάτησαν μέσα στα μαθητικά συμβούλια, στους φοιτητικούς συλλόγους, ώστε να καταδικαστεί η «οπαδική» βία και οι αιτίες που τη γεννούν, να αναδειχθεί ο ρόλος των φασιστικών ομάδων και η σχέση τους με ορισμένους συνδέσμους. Με σύνθημα: «Σήμερα ο Αλκης, αύριο εμείς! Ας γίνει αφορμή να αλλάξουμε τον κόσμο!» και πλήθος αγωνιστικών πρωτοβουλιών: Πανό, γκράφιτι, δρώμενα με τσάντες, συναυλίες, ενώ παράλληλα λουλούδια, κείμενα, ποιήματα και κολάζ γέμιζαν καθημερινά τα σχολεία της περιοχής αλλά και το σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλκης, η συζήτηση και ο προβληματισμός, η επίδραση των Θέσεών μας μεγάλωσαν στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, η στάση μας ενέπνευσε νέους να κάνουν το βήμα τους στην επαναστατική οργάνωση. Σε αυτή την προσπάθεια οι δυνάμεις της ΚΝΕ συνάντησαν και πολλά παιδιά που το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν σε συνδέσμους της περιοχής, που πολλά προβληματίστηκαν και μάλιστα κάποια χάρηκαν τόσο από τη δραστηριότητα που ανέπτυξε η ΚΝΕ, που τα ίδια περιγραφικά έλεγαν ότι «ευτυχώς που υπάρχετε εσείς και απέκτησε μια διέξοδο η ζωή στη γειτονιά». Αξίζει κανείς να ανατρέξει στις σελίδες του «Οδηγητή» που κυκλοφορεί, ώστε να δει πιο λεπτομερώς την πλούσια πείρα αλλά και το σχέδιο που ετοιμάζουν οι Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης με αφορμή τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Αλκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Το καπλάνι της βιτρίνας» και πάλι μαζί μας... (2016-10-19 00:00:00.0)
Πάμε θέατρο! (2015-11-28 00:00:00.0)
«Πάμε θέατρο» για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ (2015-11-26 00:00:00.0)
Στο δρόμο της διεθνιστικής αλληλεγγύης (2009-08-04 00:00:00.0)
Με τη νεολαία στο δρόμο της ανυπακοής (2004-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ