Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε αναβρασμό σε όλη τη χώρα για τα δημόσια νοσοκομεία

Από την κινητοποίηση στην Κοζάνη
Από την κινητοποίηση στην Κοζάνη
Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις υγειονομικών σε όλη τη χώρα, με τα σωματεία τους να συντονίζουν τη δράση τους με εργατικά σωματεία και άλλους φορείς, φέρνοντας στην επιφάνεια τις διεκδικήσεις για ουσιαστική ενίσχυση με μέσα και προσωπικό και καταγγέλλοντας την πολιτική της εμπορευματοποίησης, που απογυμνώνει τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διεκδικήσεις για τα παιδιατρικά νοσοκομεία, που «στενάζουν» από τις τραγικές ελλείψεις, με τις απανωτές «διακομιδές» από την περιφέρεια στα αστικά κέντρα και τις ανύπαρκτες ΜΕΘ σε ολόκληρους νομούς να βάζουν σε σοβαρούς κινδύνους τη ζωή των μικρών ασθενών.

Στη Δυτική Μακεδονία

Στο πλαίσιο αυτό, κινητοποιήσεις στα Νοσοκομεία της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης και της Καστοριάς πραγματοποίησαν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της περιοχής την Τετάρτη και χθες Πέμπτη, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ), ενάντια στην εξοργιστική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στις Παιδιατρικές Κλινικές.

Την Τετάρτη, στην Κοζάνη, στην είσοδο του «Μαμάτσειου» συγκεντρώθηκαν υγειονομικοί, μέλη εργατικών σωματείων και σύλλογοι γονέων της πόλης, με το πανό τους να γράφει χαρακτηριστικά: «Υπερασπίσου το παιδί».

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, πρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ, επεσήμανε ότι οι συγκεντρώσεις σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Καστοριά ξεκαθαρίζουν πως τόσο οι γιατροί όσο και ο λαός της περιοχής αρνούνται να γίνουν «συνένοχοι στο έγκλημα».

Τόνισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας τριτοβάθμιου νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία, στελεχωμένου με ΜΕΘ Παίδων και Νεογνών. «Είναι αδιανόητο να παίζεται στα ζάρια αν φτάσει ένα παιδί σε ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην πύλη του «Μποδοσάκειου» στην Πτολεμαΐδα, με τη συμμετοχή υγειονομικών, εργαζομένων του ΕΚΑΒ αλλά και του ΣΕΕΕΝ και του τοπικού παραρτήματος του ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ.

Στην Καστοριά, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο πρώην κτίριο της Νομαρχίας, με εκπροσώπους σωματείων να αναδεικνύουν τις μεγάλες ελλείψεις και τις επιπτώσεις στον λαό της περιοχής, το αίτημα για στελέχωση των δομών Υγείας του νομού με μόνιμο προσωπικό και πλήρη εξοπλισμό με σύγχρονα μέσα, αλλά και την αντίθεσή τους στο «νέο ΕΣΥ».

Στη Θεσσαλονίκη

Μέτρα ενίσχυσης των παιδιατρικών τμημάτων των νοσοκομείων καθώς και των ΜΕΘ Παίδων και Νεογνών απαίτησαν οι υγειονομικοί με κινητοποίηση χθες το πρωί στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ).

Η γενική γραμματέας της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κινητοποίηση δεν είναι διαμαρτυρία για την ταλαιπωρία του παιδιατρικού πληθυσμού αλλά μια έκκληση στον πληθυσμό της πόλης για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας των παιδιών.

Η ΕΝΙΘ απαιτεί άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, ανάπτυξη υποδομών και εκπαίδευση επιστημονικού δυναμικού στον τομέα των εξειδικεύσεων της Παιδιατρικής, ανάπτυξη κρατικού δικτύου παιδικής προστασίας, αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών και στη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας.

Στην Πρέβεζα

Με μαχητική κινητοποίηση ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας πέτυχε να ανακληθεί απόφαση της 6ης ΥΠΕ για μετακίνηση επικουρικού γιατρού στα Γιάννενα, κάτι που «τίναζε στον αέρα» τη λειτουργία της Χειρουργικής κλινικής.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από το νοσοκομείο χθες το πρωί και οργανώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μία μόλις μέρα μετά τη γνωστοποίηση της προκλητικής απόφασης, με μαζική συμμετοχή υγειονομικών. Παρευρέθηκαν επίσης συνδικαλιστές από σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και πλήθος κόσμου, ενώ πραγματοποιήθηκε και παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων, η απόφαση αυτή για μετακίνηση του επικουρικού γιατρού θα δυναμίτιζε την ήδη εκρηκτική κατάσταση στο νοσοκομείο και θα καθιστούσε ανενεργή τη Χειρουργική κλινική, βγάζοντάς την εκτός μάχης και από τις επείγουσες εφημεριακές ανάγκες. Μάλιστα οι υγειονομικοί καταγγέλλουν την 6η ΥΠΕ, το υπουργείο και την κυβέρνηση για σχέδιο λουκέτου στο νοσοκομείο.

Την Τετάρτη στα Γιαννιτσά

Συλλαλητήριο για την Υγεία οργανώνουν επίσης σωματεία, σύλλογοι και μαζικοί φορείς της Πέλλας την Τετάρτη 1η Φλεβάρη, στις 5 μ.μ. στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών, καταγγέλλοντας τη λειτουργική κατάρρευση κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου και απαιτώντας άμεσα μέτρα ενίσχυσής του, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Χθες μάλιστα έδωσαν συνέντευξη Υύπου στην πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα από την άρνηση της κυβέρνησης για μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, κάτι που αφήνει τον λαό της περιοχής στο έλεος της μοίρας του και στα νύχια των μεγάλων επιχειρήσεων στον χώρο της Υγείας. Τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς της περιοχής, δυναμώνουν τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα ενάντια στον διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης, που είναι να προχωρήσει η συγχώνευση κλινικών και τμημάτων, η λειτουργική αρχικά και στη συνέχεια η φυσική ενοποίηση των δύο Νοσοκομείων (Εδεσσας και Γιαννιτσών) και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στο «κόκκινο» η κατάσταση στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χαλκίδας

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χαλκίδας, απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, καταγγέλλοντας ότι «η επικινδυνότητα για ασθενείς και προσωπικό είναι στο "κόκκινο"».

Συγκεκριμένα, το Σωματείο επανέρχεται στην κατάσταση της ΜΕΘ, επισημαίνοντας ότι αυτή έχει χωριστεί στα δύο, φιλοξενώντας πλέον και γενικά περιστατικά και ασθενείς με COVID, με το προσωπικό ωστόσο να είναι κοινό.

Καταγγέλλει παράλληλα ότι με την πληρότητα να αγγίζει το 100%, αυτήν τη στιγμή στο πρόγραμμα της ΜΕΘ συμπεριλαμβάνονται 24 νοσηλευτές και 2 βοηθοί θαλάμου, από τους οποίους, αν αφαιρέσει κανείς αυτούς που απουσιάζουν, απομένουν 19 άτομα για να καλύψουν τις βάρδιες και να περιθάλψουν 12 συνολικά ασθενείς στη ΜΕΘ. Το Σωματείο προσθέτει ότι για 12 περιστατικά εφημερεύει ένας γιατρός, ενώ μία μόνο καθαρίστρια καλύπτει την πρωινή βάρδια, πολλές δε φορές καλύπτει κι άλλες κλινικές.

«Αυτή είναι μία μικρή αποτύπωση της τραγικής κατάστασης, καθώς υπάρχουν κι άλλα προβλήματα», τονίζει το Σωματείο, συμπληρώνοντας ότι η διοίκηση από τη μία αποφεύγει τη συζήτηση των προβλημάτων και από την άλλη επιχειρεί να εκφοβίσει το Σωματείο, ακόμα και με ΕΔΕ σε βάρος της προέδρου του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ