Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Μαζική διαδήλωση για την Υγεία

Με συλλαλητήριο στο Ηράκλειο υγειονομικοί και εργαζόμενοι από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διατράνωσαν τις διεκδικήσεις για μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων και των άλλων δομών

Ενα πολύ μαζικό συλλαλητήριο υγειονομικών όλου του νησιού και εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιήθηκε χτες στο Ηράκλειο Κρήτης, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στην πόλη. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ και Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ όλων των νομών της Κρήτης με την προκήρυξη στάσης εργασίας, ενώ συμμετείχαν πολλά εργατικά σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερα δυναμική και μαζική ήταν η παρουσία της Ενωσης Αρχαιοφυλάκων Κρήτης και των εργαζομένων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την εμπορευματοποίηση των μουσείων και του Πολιτισμού. Η μαζική και αποφασιστική συμμετοχή υγειονομικών και εκατοντάδων εργαζομένων απέδειξε ότι πρόκειται για κινητοποίηση - αφετηρία ακόμα πιο δυναμικών παρεμβάσεων για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, με επόμενο σταθμό στις 22 Φλεβάρη οπότε έχει προκηρυχθεί πανελλαδική απεργία στα δημόσια νοσοκομεία.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία του νησιού, Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ, δεκάδες εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΟΓΕ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, Δημήτρη Βρύσαλη. «Η σημερινή μας συγκέντρωση έχει τον χαρακτήρα όχι μόνο της "υποδοχής" που θα κάναμε στον πρωθυπουργό αλλά της καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν εφαρμοστεί στον χώρο της Υγείας», τόνισε ο Δ. Βρύσαλης, θυμίζοντας παράλληλα ότι η μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Απαράδεκτη προσπάθεια ποινικοποίησης της κινητοποίησης

Στο μεταξύ, σε μια απαράδεκτη ενέργεια, κυβέρνηση και διοικήσεις νοσοκομείου και ΥΠΕ επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν τη στάση εργασίας και την κινητοποίηση, αξιοποιώντας τον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη. Εστειλαν μάλιστα έγγραφο της νομικής συμβούλου του ΠαΓΝΗ που χαρακτηρίζει «παράνομη» την απόφαση του Σωματείου για στάση εργασίας «λόγω μη τήρησης της τυπικής προϋπόθεσης γνωστοποίησης για τη νομιμότητα αυτής, τέσσερις πλήρεις ημέρες πριν».

Το παραπάνω έγγραφο βέβαια έγινε «κουρελόχαρτο» από τη μαζική και δυναμική διαδήλωση, ενώ, όπως είπε ο Δ. Βρύσαλης, «είναι η πρώτη φορά που αξιοποιείται στον χώρο της Υγείας για απεργία ή στάση εργασίας ο απαράδεκτος νόμος Χατζηδάκη». Σχολίασε δε με αφορμή και την επικαιρότητα: «Η δική μας μομφή στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων είναι η σημερινή δυναμική κινητοποίηση και ο καθημερινός αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς. Γιατί γνωρίζουμε ότι η δύναμή μας βρίσκεται στον συλλογικό οργανωμένο αγώνα που θα χτυπάει στην καρδιά του προβλήματος. Η Υγεία, η Παιδεία, τα μουσεία, το νερό, τα τρόφιμα, τα φάρμακα είναι κοινωνικά αγαθά, όχι εμπορεύματα».

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μεταφέροντας εκ μέρους του Κόμματος «περήφανο αγωνιστικό χαιρετισμό». Οπως είπε, «η πραγματική μομφή γίνεται σήμερα εδώ και όχι μέσα στη Βουλή. Η μομφή για τον λαό είναι αυτονόητη και διαρκής, το ίδιο και για το ΚΚΕ. Η πραγματική μομφή γίνεται εδώ απέναντι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, του Πολιτισμού και στη μετατροπή των μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Οταν ο λαός θέλει μισθούς και συντάξεις, το παιδί του να σπουδάσει και πρόσβαση στα νοσοκομεία, αυτοί νομοθετούν την οικειοθελή φορολογία των εφοπλιστών. Αυτή είναι η ταξική τους πολιτική. Αυξάνουν τα κέρδη τους οι ανώνυμες εταιρείες και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά μειώνουν τη φορολογία τους. Γι' αυτό ο λαός δεν πρέπει να υποκύψει στα κελεύσματα, στις απειλές και τα ψεύτικα διλήμματα. Είναι διπλές οι εκλογές, είναι διπλό το μήνυμα που πρέπει να πάρουν όταν θα έρθει η ώρα. Αυτό το μήνυμα λέει σημαδέψτε καλά το δικό σας το βόλι. Δεν θα πάει χαμένο. Αυτός ο λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Ο λαός μας μπορεί να κάνει την έκπληξη, να τους ακυρώσει και να τους τιμωρήσει. Γιατί σε τελική ανάλυση μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με δυνατό το ΚΚΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια πόλη «στο πόδι» για τη δημόσια και δωρεάν Υγεία που έχει ανάγκη ο λαός (2024-02-23 00:00:00.0)
Αγωνιστική «υποδοχή» στον νέο υφυπουργό Υγείας (2023-07-12 00:00:00.0)
Μαζική σύσκεψη εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (2019-01-25 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στα προβλήματα που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική (2018-06-27 00:00:00.0)
Πολύμορφες δράσεις και κλιμάκωση του αγώνα (2018-06-08 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία συντονισμού για μόνιμη και σταθερή δουλειά (2017-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ