Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ζητά τώρα το Κίεβο

Μετά την απόφαση να σταλούν δεκάδες ΝΑΤΟικά άρματα μάχης από τις ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης

Πριν ολοκληρωθούν οι επίσημες ανακοινώσεις για την έγκριση της αποστολής στο Κίεβο αρμάτων μάχης «Abrams» και «Leopard», στο τραπέζι μπαίνει η ενδεχόμενη αποστολή μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

11th Armored Division/Polish D

Πριν ολοκληρωθούν οι επίσημες ανακοινώσεις για την έγκριση της αποστολής στο Κίεβο αρμάτων μάχης «Abrams» και «Leopard», στο τραπέζι μπαίνει η ενδεχόμενη αποστολή μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς
Με το Κίεβο και ορισμένα ΝΑΤΟικά κράτη να θέτουν στο «τραπέζι» την παράδοση δυτικών μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος και τη Μόσχα να χαρακτηρίζει την αποστολή σύγχρονων αρμάτων μάχης από ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία κ.ά. «άμεση εμπλοκή» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία, ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια ακόμη πιο σκληρή και επικίνδυνη φάση κλιμάκωσης.

Πριν ακόμη ολοκληρωθούν, προχτές, οι επίσημες ανακοινώσεις των ΗΠΑ - Γερμανίας για την έγκριση της αποστολής αρμάτων μάχης «Abrams» και «Leopard», αξιωματούχοι του Κιέβου προχώρησαν σε απανωτές δηλώσεις για την ανάγκη παράδοσης δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, όπως F-16, «Tornados Eurofighters» κ.ά., πυραύλων με μεγάλο βεληνεκές που φτάνει ως το ρωσικό έδαφος, πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα («Politico», «Financial Times» κ.ά.), ορισμένα κράτη του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε εσωτερικές συζητήσεις για τη δυνατότητα παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά υπάρχουν φόβοι για σοβαρή κλιμάκωση και άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Οπως αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες από Δυτικούς διπλωμάτες και στρατιωτικούς εκπροσώπους, η Ουκρανία και οι χώρες της Βαλτικής πρωτοστατούν σε αυτό το αίτημα. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, μετά από προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πολωνό ομόλογό του, Ζμπ. Ράου, ευχαριστώντας τον για τον ρόλο της Πολωνίας στην αποστολή «Leopards», τόνισε πως τώρα «έχουμε μπροστά μας νέα καθήκοντα», όπως «αποστολή δυτικού τύπου μαχητικών αεροσκαφών».

«Το επόμενο φυσικό βήμα θα ήταν τα μαχητικά», δήλωσε στο «Politico» διπλωμάτης από χώρα της Βόρειας Ευρώπης.

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει τοποθέτηση του Ολλανδού ΥΠΕΞ, Β. Χούκστρα, στο Κοινοβούλιο της χώρας του την περασμένη βδομάδα, ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16, εάν το ζητήσει το Κίεβο. «Είμαστε ανοιχτόμυαλοι, δεν υπάρχουν ταμπού», σημείωσε.

Ο δε Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρό και ότι εάν αυτό σκόπευε να εγκρίνει την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, η Βαρσοβία θα ψήφιζε υπέρ της κίνησης αυτής.

Από την πλευρά του, ανακοινώνοντας την Τετάρτη την αποστολή των γερμανικών «Leopards» στη Βουλή, ο καγκελάριος Ολ. Σολτς απέκλεισε «τώρα και στο μέλλον» την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «αυτό έγινε σαφές πολύ νωρίς, μεταξύ άλλων και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ».

Ωστόσο, διπλωμάτης είπε στο «Politico» ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών «απαγορευμένη, προς το παρόν». «Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή εκεί - αλλά το περασμένο καλοκαίρι είχαμε κόκκινη γραμμή στους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS και τελικά ξεπεράστηκε. Στη συνέχεια η κόκκινη γραμμή ήταν στα άρματα μάχης και πάλι μετακινείται», πρόσθεσε ο ίδιος, αποτυπώνοντας τη διαρκή κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συζήτηση για μαχητικά αεροσκάφη «σε δύο ή τρεις εβδομάδες», ενώ άλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως η επόμενη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αμερικανική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία θα επικεντρωθεί σε «ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που χρειαστούν επειγόντως μαχητικά αεροσκάφη στο μέλλον, παρά στην επίτευξη συμφωνίας για άμεσες παραδόσεις».

Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούν ότι η Δύση θα εντείνει τις αποστολές επιθετικών drones και πιθανόν θα προχωρήσει σε αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, λέει το «Politico».

Κίεβο: «Δεν υπάρχει εξοπλισμός που δεν θα πάρουμε»

«Ο επόμενος μεγάλος σκόπελος θα είναι τα μαχητικά αεροσκάφη», όπως τα F-16 κ.ά., είπε ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Αμυνας, Ολέξι Ρέζνικοφ, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς».

«Αν τα πάρουμε τα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης θα είναι τεράστια (...) Οχι μόνο τα F-16: Αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, αυτό θέλουμε», εξήγησε ο Σακ.

«Δεν ήθελαν να μας δώσουν βαρύ πυροβολικό, μετά το έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν συστήματα HIMARS, μετά μας τα έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν άρματα, τώρα μας δίνουν άρματα. Εκτός από πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα πάρουμε», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών και πρώην πρέσβης της χώρας στο Βερολίνο, Αντρ. Μέλνικ, κάλεσε τη Δύση να συστήσει τώρα μια «δυνατή συμμαχία» με μαχητικά αεροσκάφη όπως F-16 και F-35 για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας διαθέτει έναν στόλο γερασμένων μαχητικών της σοβιετικής εποχής. Τα αεροπλάνα αυτά χρησιμοποιούνται για αποστολές αναχαίτισης και για επιθέσεις εναντίον των ρωσικών θέσεων. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει περίπου 380 ουκρανικά αεροσκάφη από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ευρωπαϊκή χώρα επιδιώκει να παραδώσει βόμβες διασποράς στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Αξιωματούχος ευρωπαϊκής κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ούτε ο ίδιος ούτε η χώρα του, εξήγησε πως η κυβέρνησή του έχει ήδη εγκρίνει την παράδοση και πλέον έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Γερμανίας, που εμπλέκεται στην παραγωγή και άρα πρέπει να δώσει άδεια για την επανεξαγωγή τους.

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση σκορπώντας τον θάνατο και μεταξύ αμάχων. Η χρήση και η μεταβίβασή τους θεωρητικά απαγορεύτηκαν με τη Σύμβαση του Οσλο (2008), που έχει υπογράψει μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι βόμβες διασποράς «έχουν βελτιωθεί» και η Δύση πρέπει να στρέψει το βλέμμα «στο μέλλον» δίνοντας στο Κίεβο όπλα ικανά να αποτρέψουν κάθε προέλαση του ρωσικού στρατού.

Σχετικά με τα δυτικά άρματα μάχης, τα 14 βρετανικά «Challenger 2» και τα 14 «Leopards 2» των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία στα τέλη Μάρτη ή αρχές Απρίλη. Η Πολωνία θα στείλει τα δικά της «Leopards» αμέσως μόλις εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στη χρήση τους, δηλαδή σε «μερικές βδομάδες», σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας.

Η Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη εκτιμάται πως θα στείλουν περίπου 80 «Leopards» στην Ουκρανία, το επόμενο διάστημα.

Περίπου το 63% των Γερμανών αντιτίθεται στην αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Der Spiegel», ενώ το 26% απάντησε «σίγουρα» ή «μάλλον» υπέρ.

Η Σλοβακία δήλωσε ότι δεν θα στείλει τα δικά της «Leopards 2» στο Κίεβο, καθώς η συμφωνία με το Βερολίνο προβλέπει πως θα λάβει «Leopards 2A4» για να αντικαταστήσουν τα 30 τεθωρακισμένα BMP-1 που έχει ήδη παραδώσει στην Ουκρανία. Πάντως, δήλωσε διατεθειμένη να στείλει στο Κίεβο επιπλέον άρματα μάχης σοβιετικού σχεδιασμού T-72, με την προϋπόθεση ότι κι αυτά θα αντικατασταθούν.

Μόσχα: Αμεση ανάμειξη της Δύσης στη σύγκρουση

Για «άμεση ανάμειξη στη σύγκρουση» των κρατών του ΝΑΤΟ που στέλνουν «διάφορα οπλικά συστήματα, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης», έκανε χτες λόγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σε μια δήλωση που προοιωνίζεται κλιμάκωση και από την πλευρά της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «έχουν ήδη γίνει μέρη της σύγκρουσης» στην Ουκρανία και «σκοπεύουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για παράταση αυτής της στρατιωτικής σύγκρουσης», σχολίασε από την πλευρά του ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη στρατηγική γεωπολιτική σημασία της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη και την Ευρασία, λέγοντας πως «ακόμη και όταν τελειώσει η "θερμή φάση" της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο αγγλοσαξονικός κόσμος δεν θα σταματήσει τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της».

«Πρώτα έρχονται τα τανκς, μετά έρχονται τα πυρηνικά. Τελειώστε αυτόν τον τρελό πόλεμο τώρα», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ.

Μετά τις αποφάσεις για τα δυτικά άρματα μάχης, η Ρωσία προχώρησε χτες σε μαζικούς βομβαρδισμούς με πυραύλους και drones σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπως στο Κίεβο και στο Μικολάιφ, ενώ σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά καταρρίφθηκε σημαντικός αριθμός τους.

Οπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντ. Σμιγκάλ, η Ρωσία εκτόξευσε 55 πυραύλους από πολεμικά αεροσκάφη και πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο «ενεργειακές εγκαταστάσεις».

Η DTEK, η μεγαλύτερη ουκρανική ιδιωτική εταιρεία παραγωγής Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε έκτακτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε Κίεβο, Οδησσό και Ντιπροπετρόφσκ λόγω του αυξημένου κινδύνου πυραυλικών επιθέσεων, ως προληπτικό μέτρο που θα επιτρέψει να αποφευχθούν σημαντικές ζημιές στις ηλεκτρικές υποδομές. Πάντως, τουλάχιστον δυο κρίσιμης σημασίας ενεργειακές υποδομές στην περιφέρεια της Οδησσού υπέστησαν ζημιές.

Στο μεταξύ, η Ρωσία «εντατικοποιεί» τις επιχειρήσεις στην περιφέρεια Ντονέτσκ, ιδίως στην περιοχή του Αρτυόμοφσκ (Μπαχμούτ), καθώς επίσης και στην περιοχή γύρω από τη Βουγλεντάρ, στα νοτιοδυτικά.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν «επιτυχημένες» επιθετικές επιχειρήσεις στο νότιο Ντονέτσκ και στη Ζαπορίζια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ