Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Δεν ικανοποιεί ούτε ένα αίτημα των στρατιωτικών και των συνδικαλιστικών τους φορέων

Ξεκίνησε την Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Αμυνας για τη «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», το οποίο παρά τον βαρύγδουπο τίτλο του «δεν δίνει λύση σχεδόν σε καμία από τις διεκδικήσεις των στρατιωτικών και των συνδικαλιστικών τους φορέων», όπως ανέδειξε το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης τόνισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει στο ελάχιστο τα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύονται σταδιακά σε βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από την πολιτική όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, αλλά «εφαρμόζει μια τακτική παραπλάνησης, εξαπάτησης και κοροϊδίας».

Για παράδειγμα, εδώ και πέντε χρόνια δεν καταβάλλεται ούτε καν το ευτελές ποσό των 2,77 ευρώ για τη νυχτερινή εργασία, που προβλέπει σχετικός νόμος. Η κυβέρνηση «δεν προχωρά ούτε στο αυτονόητο, στην αναγνώριση ως συντάξιμης περιόδου τής στρατιωτικής θητείας χωρίς εξαγορά».

«Αποτελεί διαρκή πρόκληση και προσβολή για τη νεολαία της χώρας η μόνιμη άρνηση, τόσο της παρούσας όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, να νομοθετήσουν την αύξηση της επί της ουσίας μηδενικής οικονομικής ενίσχυσης των στρατευμένων με 8,70 ευρώ τον μήνα!». Και, βέβαια, ούτε κουβέντα για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της θητείας, που επιβαρύνει τους στρατευμένους και τις οικογένειές τους.

Οπως ανέδειξε ο Ν. Παπαναστάσης, το προσωπικό για το οποίο έρχεται σήμερα να ...«μεριμνήσει» η κυβέρνηση με τα νομοθετήματά της, όπως έκαναν και οι προηγούμενες, είναι ακριβώς αυτό που - πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων κομμάτων - σχεδιάζει να το ρίξει στις κρεατομηχανές των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, αντί να υπερασπίζεται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρεμούρα της κυβέρνησης, την ώρα που δεν επιλύει κανένα πρόβλημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, να φέρει άρθρα που καθορίζουν την ύπαρξη και λειτουργία της «Εθνοφυλακής». Υπενθύμισε ότι αυτή είναι κομμάτι του ενεργού κορμού του Στρατού Ξηράς, «ιδρύθηκε το 1982, διαδεχόμενη τα αλήστου μνήμης Τάγματα Εθνοφυλακής Αμύνης (ΤΕΑ), που διαδέχθηκαν το 1948 τις Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου (ΜΑΥ) και τα Μεικτά Αποσπάσματα Διώξεως (ΜΑΔ). Στελέχη τους ήταν κυρίως δωσίλογοι, συνεργάτες των Γερμανών και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. Η δράση τους είχε ήδη ξεκινήσει από την εποχή της Κατοχής».

Το ΚΚΕ, συνέχισε ο Ν. Παπαναστάσης, «από την πρώτη στιγμή έχει καταψηφίσει συνολικά τη συγκρότηση εθνοφυλακής και τη λειτουργία της», καθώς «είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το γεγονός ότι σταδιακά διαμορφώνεται ένα πλαίσιο "διεκδίκησης" για τη δημιουργία μονάδων "εθνοφυλακής" και στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.λπ.)».

Τέτοιες προτάσεις - ανέδειξε - καταθέτουν «μέλη των εφεδροπολεμικών οργανώσεων, που αναπτύσσονται σαν τα μανιτάρια στην κοπριά, προνομιακοί χώροι ανάπτυξης, συσπείρωσης, εκπαίδευσης και δράσης ρατσιστών, ξενοφοβικών, φασιστών» και όλοι τούς χαϊδεύουν, π.χ. «ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια ώσμωσης αυτού του εσμού με οργανικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, είχε θεσπίσει το 2017 έτος Εφέδρων και Εθνοφυλάκων».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η προσπάθεια τρομοκράτησης των στρατευμένων δεν θα περάσει! (2023-11-08 00:00:00.0)
Οι στρατευμένοι έχουν όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή (2022-07-13 00:00:00.0)
Να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας στο 211ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής (2021-04-14 00:00:00.0)
Πρόκληση η προβολή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής (2018-08-04 00:00:00.0)
Κίνδυνοι από την ιδιωτικοποίηση της τροφοδοσίας (2001-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ