Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Η Τουρκία στην καρδιά των νέων ενεργειακών ροών

Με προϋπόθεση την επίλυση «κάποιων από τις διαφορές» με την Ελλάδα

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο NTV, ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία «αποτελούν και οι δύο πολύ σημαντικές εταιρικές σχέσεις για εμάς» και ότι «αν μπορεί να βγει κάτι θετικό από αυτήν την καταστροφή (σ.σ. τους σεισμούς), είναι ίσως η βελτίωση των σχέσεων αυτών των χωρών (σ.σ. της Τουρκίας με Ελλάδα, Αρμενία, Ισραήλ κ.λπ.)».

Αναφερόμενος ειδικά στα Ελληνοτουρκικά, υποστήριξε ότι «η Τουρκία έχει κάνει βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων», την οποία «εμείς υποστηρίζουμε πάρα πολύ», και εξέφρασε ανυπομονησία «να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Και οι δύο χώρες χρειάζεται να καταβάλουν προσπάθειες για να εκτονωθούν οι εντάσεις και να βρεθεί ένας θετικός τρόπος για τη βελτίωση των σχέσεων».

Επιβεβαιώνοντας δε ότι τα παζάρια φουντώνουν, και με το «καρότο» των νέων επενδυτικών ευκαιριών που απλώνονται με φόντο την «απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες» και τη διαμόρφωση νέων αξόνων μεταφοράς Ενέργειας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, υπογράμμισε: «Με την ευκαιρία, αν κάποιες από αυτές τις μακροχρόνιες διαφορές - για παράδειγμα τις θαλάσσιες διαφορές - μπορέσουν να λυθούν, τότε οι δυνατότητες θα είναι τεράστιες, ειδικά για την Τουρκία, γιατί η Τουρκία μπορεί να βρεθεί στην καρδιά μιας ροής Ενέργειας που θα διασχίζει όλη τη Μεσόγειο, όπως και το Αιγαίο, ειδικά την Ανατολική Μεσόγειο, από τη Βόρεια Αφρική μέχρι την Ευρώπη».

Επέμεινε, στο πλαίσιο αυτό, ότι «τα οικονομικά οφέλη θα ήταν τεράστια. Οι ευκαιρίες για την τουρκική επιχειρηματικότητα, την τουρκική οικονομία και τον τουρκικό λαό θα ήταν τεράστιες. Αρα υπάρχει αληθινό όφελος για την επίλυση αυτών των μακρόχρονων διαφορών, γιατί δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ