Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ετοιμος για νέες περιπέτειες με τις «διαβολικά καλές» ΗΠΑ

Ανάγει τις ΗΠΑ σε επιδιαιτητή στο ελληνοτουρκικό παζάρι με «κόκκινες γραμμές» την... εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία στα νησιά!

INTIME NEWS

Ευκαιρία για επανακατάθεση διαπιστευτηρίων στις ΗΠΑ είχε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν.

Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν οι ελληνοαμερικανικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως και οι εξελίξεις στο Ουκρανικό.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε τη «σημασία που έχει η ανάπτυξη της πολυεπίπεδης ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας σε αμοιβαία επωφελή βάση, με τρόπο που θα ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και ενεργειακό και οικονομικό πυλώνα στην νέα αρχιτεκτονική της περιοχής», υπερασπιζόμενος το βάθεμα της εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, της οποίας εξάλλου υπήρξε πρωτεργάτης.

Αποκαλυπτικά στο μεταξύ είναι και τα όσα φέρεται να είπε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ζητώντας απ' τις ΗΠΑ ενεργότερη ακόμα εμπλοκή, αλλά και υποβιβάζοντας και «ξεπλένοντας» αυτή που ήδη αναπτύσσουν στην περιοχή με τη φράση «να μην περιορίζουν το ρόλο τους στην πώληση όπλων στην Ελλάδα και στην έκδοση ανακοινώσεων στην συνέχεια των παραβιάσεων, ούτε στην αποστολή μηνυμάτων ανοχής στην τουρκική επιθετικότητα».

«Τάλε κουάλε» και με τα όσα έλεγε η κυβέρνηση και φυσικά ο Μπλίνκεν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε το κύμα αλληλεγγύης μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία «να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και για να «τρέξουν» οι επικίνδυνες διευθετήσεις «με την προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με ορίζοντα την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ».

Ενώ αναγνωρίζοντας στον αμερικανικό παράγοντα ρόλο επιδιαιτητή και επιταχυντή των διευθετήσεων που σχεδιάζονται για την περιοχή, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία για να προχωρήσει αυτός ο διάλογος με δύο σαφείς κόκκινες γραμμές που συνάδουν με τις αρχές που αναδεικνύουν διεθνώς - την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το δικαίωμά της να προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα των νησιών της με στρατιωτική παρουσία», μια ομολογία για το σε πόσο επικίνδυνα μονοπάτια έχει φτάσει το ιμπεριαλιστικό παζάρι για να «τρέξουν» οι διευθετήσεις με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα.

Αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη «να καταβληθεί κάθε προσπάθεια μετά τις εκλογές για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

Στο πλαίσιο της διαθεσιμότητάς του να στηρίξει τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε ως «επιλογή κάθε χώρας πώς θα επιδείξει αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό στον αγώνα του, στη βάση των αρχών της, της γεωπολιτικής της θέσης και των απειλών που αντιμετωπίζει», για να επαναλάβει το παραμύθι της «ολίγον εμπλοκής». Κι αυτά τα είπε λίγες βδομάδες απ' όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Σουηδία και Φινλανδία και οι ευρωβουλευτές του το ψήφισμα που ζητάει «μαζική αποστολή όπλων στην Ουκρανία απ' όλα τα κράτη - μέλη»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ