Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ρωσία και ΗΠΑ δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν «μέχρι τέλους»

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη New START και έθεσε σε ετοιμότητα νέους στρατηγικούς πυραύλους

Από τη χθεσινή ετήσια ομιλία του Πούτιν στη ρωσική Ομοσπονδιακή Συνέλευση

Sputnik

Από τη χθεσινή ετήσια ομιλία του Πούτιν στη ρωσική Ομοσπονδιακή Συνέλευση
Η αποφασιστικότητα να συνεχιστεί «μέχρι τέλους» η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα και με όλα τα μέσα, διαφάνηκε από τις χθεσινές παρεμβάσεις των Προέδρων της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχεδόν έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο Πούτιν, απευθύνοντας στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση (Κοινοβούλιο και Γερουσία) την ετήσια ομιλία του για την «κατάσταση του έθνους», μίλησε για μια «εποχή μη αναστρέψιμων αλλαγών σε όλο τον κόσμο» και «ιστορικών γεγονότων, που θα διαμορφώσουν το μέλλον» της Ρωσίας.

Oπως τόνισε, στην Ουκρανία «διακυβεύεται η ύπαρξη της χώρας μας. Είναι αδύνατον να μας νικήσουν στο πεδίο της μάχης», ενώ κατηγόρησε τη Δύση ότι «επιδιώκει να μετατρέψει την τοπική σύγκρουση σε παγκόσμια».

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη New START, την οποία έχει υπογράψει μαζί με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, χωρίς όμως να αποχωρεί από αυτή.

Ταυτόχρονα κάλεσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Rosatom» να προετοιμαστούν για δοκιμή πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που οι ΗΠΑ «πραγματοποιήσουν δοκιμές πρώτες».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, στις ΗΠΑ οι περίοδοι εγγύησης ορισμένων τύπων πυρηνικών όπλων λήγουν και «ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον» σκέφτονται ήδη «δοκιμές πυρηνικών όπλων πλήρους κλίμακας, καθώς οι ΗΠΑ αναπτύσσουν νέους τύπους πυρηνικών κεφαλών».

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ λένε ευθέως ότι στόχος τους είναι να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία», συνέχισε ο Πούτιν, λέγοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες η Ρωσία δεν θα τους επιτρέψει να επιθεωρήσουν τις αμυντικές της εγκαταστάσεις και μάλιστα τα πιο σύγχρονα στρατηγικά της όπλα. Επεσήμανε δε τις πρόσφατες επιθέσεις ουκρανικών drones σε ρωσικές βάσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών, πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι οι επιθέσεις αυτές υποβοηθήθηκαν από τη Δύση.

Πριν από μια βδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο έθεσε νέα στρατηγικά πυραυλικά συστήματα εδάφους σε ετοιμότητα μάχης. Επίσης, στην ετήσια ομιλία του ο Πούτιν τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν σύντομα οι πιο προηγμένες τεχνολογίες στους εξοπλισμούς του στρατού και του Ναυτικού.

«Δεν μπορείτε να πολεμάτε εναντίον της Ρωσίας και σε ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας να είναι όλα "κανονικά"», επεσήμανε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, ο οποίος προ ημερών είχε ξεκαθαρίσει ότι μια πυρηνική δύναμη δεν χάνει σε συμβατικό πόλεμο.

Ο Πούτιν δήλωσε ακόμα ότι εκτός από τις ΗΠΑ υπάρχουν κι άλλες πυρηνικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ, και ένας όρος για να επιστρέψει η Ρωσία στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της New START είναι να «κατανοήσει» ότι «θα ληφθούν υπόψη» τα πυρηνικά οπλοστάσια της Γαλλίας και της Βρετανίας, καθώς πρόκειται για «συνολικό δυναμικό κρούσης της συμμαχίας» στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Η Γαλλία κάλεσε τη Μόσχα να αναθεωρήσει το συντομότερο δυνατόν την απόφασή της, σημειώνοντας πως η Συνθήκη New START συνιστά «βασικό εργαλείο της διεθνούς αρχιτεκτονικής ελέγχου των πυρηνικών όπλων και της στρατηγικής σταθερότητας».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, χαρακτήρισε την κίνηση της Μόσχας «ιδιαίτερα ατυχή» και «ανεύθυνη», προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον «έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υπερασπιστεί τη χώρα και τους συμμάχους». Ισχυρίστηκε πάντως ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συζητήσουν «οποιαδήποτε στιγμή» με τη Ρωσία για ζητήματα περιορισμού εξοπλισμών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ομιλία Πούτιν, το ρωσικό ΥΠΕΞ διευκρινίζει πως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών η Ρωσία «θα συνεχίσει να τηρεί αυστηρά τους ποσοτικούς περιορισμούς που προβλέπονται από τη Συνθήκη New START εντός του κύκλου ζωής της Συνθήκης» (έχει παραταθεί μέχρι το 2026), παρά την απόφαση του Πούτιν να αναστείλει τη συμμετοχή της Μόσχας στη Συνθήκη.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να ενημερώνει τις ΗΠΑ για προγραμματισμένες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) και βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από υποβρύχια.

«Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Πολωνία όσο το ΝΑΤΟ χρειάζεται τις ΗΠΑ»

Την ίδια στιγμή, από την Πολωνία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριζε ότι το ΝΑΤΟ είναι «ισχυρότερο από ποτέ» έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δηλώνοντας ξανά «αταλάντευτη στήριξη» στο Κίεβο.

«Απαντώντας» δε στην αναφορά του Πούτιν ότι «είναι αδύνατον να μας νικήσουν στο πεδίο της μάχης», ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε ότι «η Ρωσία δεν θα κερδίσει ποτέ στην Ουκρανία».

Από την πλευρά του ο Πολωνός Πρόεδρος, Α. Ντούντα, υπογράμμισε πολλές φορές πως χάρη στον Μπάιντεν «βλέπουμε ότι η Αμερική είναι ικανή να διαφυλάττει την παγκόσμια τάξη».

Αλλά και ο Μπάιντεν εξήρε τον ρόλο της Πολωνίας στην ενίσχυση της Ουκρανίας και στη «διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας», λέγοντας ότι οι σχέσεις με την Πολωνία αποτελούν «κορυφαία προτεραιότητα για τις ΗΠΑ».

«Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Πολωνία και το ΝΑΤΟ όσο το ΝΑΤΟ χρειάζεται τις ΗΠΑ», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Η Πολωνία είναι «κρίσιμος παίκτης», «κρίσιμος κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία» και μια «ισχυρή φωνή μέσα στη δυτική προσπάθεια, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν ρωγμές, ότι η Δύση και ο μεγαλύτερος συνασπισμός εθνών συγκρατούνται σθεναρά για όσο χρόνο χρειαστεί», σχολίασε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν.

Σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει συνάντηση στη Βαρσοβία με τους «Εννέα του Βουκουρεστίου», τους ηγέτες 9 χωρών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοι» θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, είπε ο Μπάιντεν, αλλά και θα αναγκάσουν τους υπεύθυνους γι' αυτόν τον πόλεμο «να λογοδοτήσουν».

Καθόλου τυχαία, προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην «εξαιρετική βαρβαρότητα ρωσικών δυνάμεων και μισθοφόρων», για τους οποίους είπε ότι έχουν διαπράξει «φρικαλεότητες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στα οποία κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια.

Σε αντιστοιχία εξάλλου με τον Πούτιν, που επανέλαβε στην ομιλία του τα προσχήματα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι η Δύση «δεν σχεδίαζε να επιτεθεί στη Ρωσία, όπως είπε σήμερα ο Πούτιν» και ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο».

Τουλάχιστον 150 δισ. δολάρια έχει δαπανήσει η Δύση για την Ουκρανία

Περισσότερα από 150 δισ. δολάρια έχουν δαπανήσει οι δυτικές χώρες για βοήθεια και προμήθεια όπλων στο Κίεβο, σύμφωνα με τον Πούτιν, ενώ «η ροή κεφαλαίων για τον πόλεμο δεν μειώνεται».

Αναφερόμενος στον μεγάλο γεωπολιτικό ανταγωνισμό Δύσης και Ρωσίας, είπε ότι το σχέδιο του ΝΑΤΟ είναι να δημιουργήσει «αντιρωσικές εστίες» και να «αφαιρέσει» από τη Ρωσία «ιστορικές περιοχές της».

Απείλησε πως η Ρωσία «θα απωθήσει την απειλή μακριά από τα σύνορά της», θα μετακινήσει δηλαδή τη γραμμή του μετώπου πιο βαθιά προς τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, αν το Κίεβο λάβει οπλικά συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας από τη Δύση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», η Κομισιόν μελετά το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ προκαταβολές σε βιομηχανίες παραγωγής όπλων και πυρομαχικών, ώστε να δοθεί κίνητρο για την αύξηση της παραγωγής τους...

Από πέρυσι το Κίεβο ζητά πυρομαχικά διασποράς, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, και οι ΗΠΑ συζήτησαν με τους «συμμάχους» τους το αίτημα αυτό.

Μερικά 24ωρα νωρίτερα, κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολ. Κουμπράκοφ ζήτησε από τους ηγέτες της Δύσης πυρομαχικά διασποράς και εμπρηστικά πυρομαχικά φωσφόρου για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας του.

«Οι εσθονικές αποθήκες περιέχουν χιλιάδες τέτοια πυρομαχικά και οι Ουκρανοί τα ζητούν από την Εσθονία», σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, ωστόσο θα πρέπει δοθεί η άδεια της Γερμανίας, καθώς πρόκειται για πυρομαχικά γερμανικής κατασκευής.

Εκπαίδευση έως και 150.000 «πολιτοφυλάκων» στη Λευκορωσία

Παράλληλα με όλες τις εξελίξεις που προμηνύουν κλιμάκωση στο πεδίο της μάχης το επόμενο διάστημα, αυξάνονται και οι ενδείξεις ότι κάτι προετοιμάζεται στη Λευκορωσία, ενδεχομένως και ενεργή συμμετοχή της στον πόλεμο.

Χθες το Μινσκ κατήγγειλε ότι υπάρχει σημαντική συγκέντρωση ουκρανικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα των δύο χωρών και προειδοποίησε ότι αυτό αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Λευκορωσίας. «Αυτήν τη στιγμή σημαντική ομάδα του ουκρανικού στρατού έχει συγκεντρωθεί πολύ κοντά στον λευκορωσικό - ουκρανικό τομέα των συνόρων», ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

«Το ενδεχόμενο ένοπλων προκλήσεων, όπως και το να κλιμακωθούν αυτές σε περιστατικά στα σύνορα, ήταν υψηλό εδώ και καιρό», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, είχε δηλώσει ότι στη χώρα θα ιδρυθεί νέα δύναμη εθελοντών - 100.0000 με 150.000 σε αυτήν τη φάση - για την υπεράσπιση της επικράτειάς της, ώστε οι πάντες «να εκπαιδευτούν στον χειρισμό όπλων», να είναι σε θέση να αντιδράσουν αν η χώρα υποστεί επίθεση και να συμβάλουν στη διατήρηση της δημόσιας τάξης σε καιρό ειρήνης.

Ο στρατός της Λευκορωσίας διεξάγει κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες και, όπως ανακοινώθηκε χθες, φέτος θα πραγματοποιηθούν περισσότερα από 150 κοινά γυμνάσια. Την Παρασκευή ο Λουκασένκο είχε συναντηθεί με τον Πούτιν στη Μόσχα.

Ο Μ. Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κάποια άμεση απειλή: «Δεν βλέπουμε καμία επιμελητειακή ενέργεια από την πλευρά της Λευκορωσίας που να έχει στόχο τη δημιουργία μιας δύναμης κρούσης. Ούτε βλέπουμε συγκέντρωση εξοπλισμού απαραίτητου για χερσαία επίθεση».

Παράλληλα συνεχίζεται και η οικονομική «στήριξη» προς την Ουκρανία, ως μέρος της επιρροής της Δύσης εκεί και μετά τον τερματισμό του πολέμου. Ετσι, η Ουκρανία ελπίζει να ολοκληρώσει ένα πολυετές πρόγραμμα «στήριξης» τουλάχιστον 15 δισ. δολαρίων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντ. Σμιχάλ μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Γκεοργκίεβα έφτασε στο Κίεβο για συνομιλίες την ίδια μέρα με τον Μπάιντεν και τρεις μέρες αφότου το Ταμείο ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με την Ουκρανία, θέτοντας τις βάσεις για ένα πρόγραμμα πλήρους δανείου.

Ο Σμιχάλ είπε ότι το πρόγραμμα θα αποτελείται από δύο μέρη - άμεση οικονομική βοήθεια και υποστήριξη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για την υποστήριξη των προσπαθειών για ανοικοδόμηση μετά τη σύγκρουση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ