Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Στους Αμερικανούς η ασφάλεια

Εν κρυπτώ η κυβέρνηση «έκλεισε» συμφωνία με αμερικανικό όμιλο και με τη διαμεσολάβηση του Αμερικανού πρέσβη Τ. Μίλερ

Συμφωνία με αμερικανικό όμιλο εταιριών έχει «κλείσει» η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου οι Αμερικανοί να αναλάβουν την οργάνωση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», οι Αμερικανοί έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα και συντάσσουν τις προδιαγραφές για το Πρόγραμμα Ασφάλειας, ενώ το θέμα «βλέπει» προσωπικά ο Αμερικανός πρέσβης, Τόμας Μίλερ, υπό την εποπτεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μέσω του οποίου έγιναν και ολοκληρώθηκαν οι τυπικές λεπτομέρειες για το κλείσιμο της συμφωνίας, αναμένεται να παίξει το ρόλο του υπαλλήλου της CIA και των επιχειρήσεων, και το μόνο που θα κάνει είναι να παρέχει σχεδόν εν λευκώ τις δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό στους Αμερικανούς.

Με πρόσχημα, λοιπόν, την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα στήσουν έναν κλοιό παρακολούθησης όσων συμβαίνουν στην Αττική κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Αγώνων, ενώ ο συγκεκριμένος όμιλος εταιριών, που θα εκτελεί χρέη συμβούλου της κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, θα σχεδιάσει, θα υλοποιήσει το Πρόγραμμα Ασφάλειας, ενώ θα διεξαγάγει και όλους τους διαγωνισμούς για υπηρεσίες ή προμήθειες που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση με αυτή την κίνηση ανακηρύσσει και επίσημα τους Αμερικανούς σε αφεντικά των Ολυμπιακών Αγώνων και αρμόδιους να τηρούν την τάξη στο Λεκανοπέδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ο τρόπος λειτουργίας του αμερικανικού κονσόρτσιουμ. Εάν δηλαδή θα στηθεί ένα τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης μέσω της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» ή εάν το στρατηγείο θα βρίσκεται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Δεν αποκλείεται, πάντως, να είναι οι Αμερικανοί εκείνοι που θα ελέγχουν τα προσωπικά στοιχεία των υποψήφιων εθελοντών για το 2004, μια και αυτό τον έλεγχο προβλέπουν τα μέχρι τώρα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της προέδρου της «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ την Παρασκευή, όταν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε τα εξής: «Στο θέμα της ασφάλειας, έχουμε ήδη αποφασίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που κάνει η ΔΟΕ, να έχουμε τους καλύτερους ειδικούς για να βοηθήσουν την Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες να εμφανίσει την καλύτερη εικόνα». Απ' ό,τι φαίνεται, στο τέλος θα χρωστάμε και χάρη στους Αμερικανούς επειδή θα μας παρακολουθούν και θα επιβάλλουν την τάξη στους «ταραξίες» που θα εμποδίζουν το θεάρεστο έργο τους.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει συσταθεί και λειτουργεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από 9 κράτη (σ.σ. δηλαδή εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών), που σχεδιάζουν όσα πρόκειται να γίνουν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τέλος, σημειώνεται ότι αντίστοιχα κονσόρτσιουμ δεν αποκλείεται να αναλάβουν και άλλους τομείς της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως την έκδοση εισιτηρίων, την ενοικίαση κατοικιών κ.ά.


Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ