Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστροφή

Από την κινητοποίηση των πολιτών την περασμένη Κυριακή
Από την κινητοποίηση των πολιτών την περασμένη Κυριακή
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα να σταματήσουν τα καταστροφικά έργα για τον τουριστικό λιμένα, να μην τσιμεντοποιηθεί και να μην οικοπεδοποιηθεί η παραλία, πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή στην παραλία Ελληνικού, κάτοικοι της περιοχής. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Επιτροπή Αγώνα Φορέων και Κατοίκων Ελληνικού και η Συντονιστική Επιτροπή Διάσωσης του Σαρωνικού.

Οι κάτοικοι της περιοχής δε διαφωνούν με την κατασκευή του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας (ΟΚΙ) αλλά με τον τρόπο που γίνεται. Δηλαδή το μέγεθος, την τσιμεντοποίηση του συνόλου σχεδόν της παραλίας και τη μεταολυμπιακή χρήση του ως τουριστικού λιμένα. Πάνω σε αυτό το θέμα, ο Δήμος Ελληνικού έχει πάρει ομόφωνες αποφάσεις που εκφράζει την αντίθεσή του στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και μάλιστα από το 1998 έχει προτείνει εναλλακτική πρόταση για την κατασκευή του ΟΚΙ και την ανάπλαση της υπόλοιπης παραλίας για κολύμβηση και αναψυχή.

«Ούτε στη χούντα δεν έγινε τόσο μεγάλο οικολογικό έγκλημα» επισήμανε στην ομιλία της Μαριλένα Ιατρίδου, εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Σαρωνικού. Από την πλευρά του ο Χρήστος Κορτζίδης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης για το Ελληνικό επισήμανε πως «αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τις προτάσεις μας θα είχε εξελιχτεί διαφορετικά η κατάσταση. Η κυβέρνηση, όμως, είναι αποφασισμένη και τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Γι' αυτό απαιτείται η δράση μας να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα, για να σταματήσει αυτό το έργο».

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αδράνεια της δημοτικής αρχής απέναντι στις αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για την παραλία του Ελληνικού, η αντιδήμαρχος Δόμνα Δασκαλάκου δήλωσε πως ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο είναι στο πλευρό όσων αγωνίζονται ενάντια σε αυτό που πάει να γίνει, αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση αγνοείται συστηματικά από την κεντρική διοίκηση.

Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, μετέφερε στους διοργανωτές της εκδήλωσης ο Στρατής Κόρακας, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Το οικολογικό αυτό έγκλημα, τόνισε, αφορά όλη την Αθήνα, μια πόλη - τέρας έτσι όπως αναπτύχθηκε. «Αποτελεί παράδειγμα, πρόσθεσε, για το τι επιδίωκαν οι θιασώτες των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας, όπου με πρόσχημα αυτού κοίταξαν ορισμένοι να εξοικονομήσουν μεγάλα οφέλη. Ετσι και η κατασκευή του ΟΚΙ θα εξασφαλίσει τεράστια κέρδη σ' αυτούς που απομυζούν τον ιδρώτα των Ελλήνων. Το ΚΚΕ με ερωτήσεις και αναφορές έχει φέρει το θέμα στη Βουλή και θα συνεχίσει τον αγώνα για να περιοριστεί, όσο γίνεται, η ζημιά». Πρέπει να παραμερίσουμε, επισήμανε, τις όποιες διαφορές και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να σταματήσουμε το έγκλημα. Είναι απαράδεκτο να παραδίδεται ο αιγιαλός στην εκμετάλλευση των ιδιωτών. Αυτός βέβαια είναι ο νόμος και εδώ και στην ΕΕ, με στόχο να περάσουν τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστική η δημιουργία ανώνυμης εταιρίας για τη διαχείριση των Ολυμπιακών έργων. Γι' αυτό πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γιατί ακολουθεί και το αεροδρόμιο, που θα επιδιώξουν την οικοπεδοποίηση του χώρου κ.ά. «Επιβάλλεται, τόνισε, μεγαλύτερη κινητοποίηση και από το Δήμο γιατί δε φτάνει η διαπίστωση πως αγνοείται. Αγνοείται αλλά και χρησιμοποιείται, για να περάσουν την πολιτική τους. Ερχονται και δημοτικές εκλογές και ο καθένας πρέπει να κριθεί για το έργο του».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού Κώστας Κορτζίδης, ο Γ. Καρούμπας, μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, εκπρόσωποι των τοπικών οργανώσεων της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων σχολείων της περιοχής, του συλλόγου Γυναικών Ελλάδος, του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο, της Επιτροπής Ειρήνης, του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κάτω Ελληνικού κ.ά. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν συμβολικά για λίγο τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ