Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μητέρες 70% των τοξικομανών γυναικών

Τραγικές υπάρξεις, σφραγισμένες απ' τον κοινωνικό στιγματισμό και την απόρριψη. Οι περισσότερες έχουν ζήσει μια σκληρή παιδική ηλικία, σε ιδρύματα, θετές οικογένειες, με σοβαρά ψυχοτραυματικά βιώματα παραμέλησης, σεξουαλικής και άλλης κακοποίησης, ενώ πολύ συχνά πάσχουν και από ψυχική διαταραχή. Τα παιδιά τους μεγαλώνουν στον κόσμο των ναρκωτικών. Κάποια από αυτά τα παιδιά γεννιούνται με στερητικό σύνδρομο. Τα μισά, ίσως και περισσότερα, μεγαλώνοντας θα μπουν κι αυτά στον κόσμο των ναρκωτικών.

Οι επισημάνσεις αυτές, αλλά και η ανάδειξη της ανάγκης δημιουργίας ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας για τις εξαρτημένες από ουσίες μητέρες και τα παιδιά τους, έγιναν σε ημερίδα που πραγματοποίησε χτες η Μονάδα Απεξάρτησης «18 Ανω» με θέμα: «Ευάλωτοι πληθυσμοί, εξαρτημένες μητέρες και τα παιδιά τους». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη προγράμματος του «18 Ανω», στα πλαίσια του ΕΣΥ, για τις μητέρες τοξικομανείς, που, όπως τονίστηκε χτες, αποτελούν το 60 - 70% των τοξικομανών γυναικών.

«Δεν είναι καταδικασμένα τα παιδιά των τοξικομανών μητέρων σε μια ζωή με ουσίες και ψυχοπαθολογία. Γι' αυτό και η παρέμβαση σ' αυτόν τον ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμό των τοξικομανών μητέρων και των παιδιών τους αποκτά καθοριστική σημασία για την πρόληψη της τοξικομανίας», επισήμανε χτες η Κ. Μάτσα, Επιστημονική Υπεύθυνη του «18 Ανω», τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για τον αποστιγματισμό των γυναικών αυτών και των παιδιών τους.

«Η πρόληψη για τις εξαρτημένες γυναίκες πρέπει να είναι ενταγμένη σε μια συνολικότερη πολιτική πρόληψης, σε μια γενικότερη κεντρική στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος», τόνισε ο Ηλ. Μιχαλαρέας ψυχολόγος του «18 Ανω» στη θεματική ενότητα «Γυναίκα τοξικομανής και πρόληψη». «Δυστυχώς, δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, μακροπρόθεσμος χρονικός ορίζοντας παρεμβάσεων», επισήμανε και υπογράμμισε ότι η πρόληψη τόσο για τις γυναίκες, όσο και συνολικά για τους ευάλωτους πληθυσμούς απαιτεί ειδικές παρεμβάσεις, αλλά και το χτύπημα των βασικών αιτιών που οδηγούν στην εξάρτηση (ανεργία, διαρροή απ' το σχολείο κ.ά.).

Η ΕΙΝΑΠ

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά με ανακοίνωσή της ζητά απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστε το κτίριο της οδού Ασκληπιού 19 - όπου στεγάζεται ο Συμβουλευτικός Σταθμός του «18 Ανω» - να παραχωρηθεί ολόκληρο στη θεραπευτική κοινότητα, ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός των εξαρτημένων ατόμων και των συγγενών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ